Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.01.25

„Az a célunk, hogy ez legyen Közép-Európa legsikeresebb filmfesztiválja. És ha rajtunk múlik, ezt a célt el is fogjuk érni” – mondta el Tóth László, a Hét Domb Filmfesztivál elnöke január 25-én Budapesten, a seregszemle sajtótájékoztatóján. Amatőr és profi filmesek egyaránt nevezhetnek a fesztiválra, melyet idén már második alkalommal rendeznek meg Komlón.

_D0A3762_Copy


Magyar és külföldi filmesek hét kategóriában – dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm, egyéb film és diákfilm – nevezhetnek alkotásaikkal a hetdombfilmfesztival.hu oldalon május 31-éig – hangsúlyozta Tóth László, hozzátéve: a kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek, a fesztivál fődíja pedig egymillió forint. „Komlón születtem és nagyon szeretem a várost, ezért nagy öröm volt számomra, hogy ez a hely lett az otthona a Hét Domb Filmfesztiválnak. Komló a világ egyik legcsodálatosabb helye, a filmfesztivál szervezői pedig már az első alkalommal is bizonyították, hogy képesek világszínvonalú rendezvényt létrehozni” – emlékezett vissza a 2017-es Hét Domb Filmfesztiválra Tóth László, aki kijelentette: „az a célunk, hogy ez legyen Közép-Európa legsikeresebb filmfesztiválja. És ha rajtunk múlik, ezt a célt el is fogjuk érni”.


_D0A3706_Copy

 

A sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a kulturális kormányzat fontos célja, hogy támogassa a vidéki kulturális kínálat bővítését. „A 2018-as évben a nagy, nemzetközi fővárosi fesztiválok támogatásának megháromszorozása mellett a vidéki fesztiválokra 750 millió forintot fordít a kormányzat.” A Hét Domb filmfesztivált idén mintegy 15–16 millió forinttal támogatják – jelentette be dr. Hoppál Péter, majd örömmel jegyezte meg: az elmúlt nyolc év alatt 25 millióról 32 millióra emelkedett az eladott mozi- és színházjegyek száma Magyarországon, ez pedig azt jelenti, hogy az emberek egyre szívesebben költenek kultúrára. A magyar filmkészítők egyre több sikert aratnak a világban: „innen gratulálunk Enyedi Ildikónak és szorítunk a Testről és lélekről sikeréért. Ez a jelölés, illetve az elmúlt években elnyert díjak mind azt mutatják, hogy csodálatos úton halad a magyar filmművészet.”


_D0A3788_Copy

 

A filmfesztiválról szólva dr. Hoppál Péter elmondta: hiánypótló program, mely már az első alkalommal is nagy nemzetközi érdeklődést keltett fel. A tavalyi évben 151 alkotás érkezett a fesztiválra – ez már önmagában is hatalmas siker. A Hét Domb Fesztiválról már első alkalommal bebizonyosodott, hogy képes kinőni magát és felvirágoztatni Komló városát. „A kulturális fesztiválok kovászként hatnak abban a térségben, ahol megrendezik őket: megmozdítják a közönséget. Ez tetten érhető volt Baranya megyében, Komlón, amely kiváló helyszíne a fesztiválnak” – tette hozzá dr. Hoppál Péter. Polics József, Komló polgármestere örömét fejezte ki és elmondta: nagy boldogság számára, hogy Komló lehet a házigazdája a Hét Domb Filmfesztiválnak. „Fontos számunkra, hogy minél több emberhez eljuttassuk a minőségi kultúrát. Úgy vélem, enélkül nem működhet jól egy társadalom.”


_D0A3767_Copy

 

A fesztiválra nevezett filmeket háromtagú zsűri értékeli: Rófusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező, valamint Halmy György dokumentumfilm rendező. Rófusz Ferenc, a zsűri elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: a Hét Domb Filmfesztivál kitűnő alkalom a fiatalok számára, hogy bemutatkozhassanak a szakmában és felfigyelhessenek más tehetségekre, illetve filmes műfajokra. A zsűrizéssel kapcsolatban Magyar Ferenc, a fesztivál igazgatója megjegyezte: a diákfilm kategóriában külön zsűri dönt majd a díjak odaítéléséről. Halmy György hiánypótlónak nevezte a fesztivált és emlékeztetett: ez az esemény felhívja a figyelmünket arra, hogy felfedezzük és megfigyeljük világunk szépségeit.

 

A Hét Domb Filmfesztivált idén szeptember 3. és 9. között rendezik meg Komlón.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma