NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.07.11

Ha nyár, akkor jó idő, ha jó idő, akkor irány a szabad levegő! Kivéve, ha filmet akarunk nézni, ahhoz ugyanis moziba kell mennünk. Vagy mégsem? Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a budapesti helyeket, melyek kertmozival várják a filmkedvelőket. Avagy itt az ideje, hogy a csillagos ég alatt nézzetek filmeket!

Budapest Rooftop Cinema

A Budapest Rooftop Cinema kreatív csapata minden nyáron különleges vetítéssorozatot szervez, melynek keretében hétről hétre a Corvintetőn mutatnak be a közönségnek egy-egy izgalmas filmet. Ahogy a Budapest Rooftop Cinema honlapján is olvashatjuk, a szervezők küldetésüknek tekintik, hogy különleges helyszínen különleges filmélményt nyújtsanak a mozibarátoknak. „Szeretnénk megmenteni a kihalófélben lévő kertmozik örökségét, ezért a város fölé emelkedve, a csillagos ég alatt tartjuk rendezvényeinket. A Corvin Club tetőteraszán Európa legnagyobb tetőmozijában vetítünk, ahol a hét méteres mozivásznat nézve, az általunk ingyenesen biztosított popcornt falatozva egyszerre akár 400 ember élheti át ezt a rendkívüli közösségi és kulturális élményt.”


Rooftop
Fotó: Budapest Rooftop Cinema Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

várKERTmozi

„A Várkert Bazár területén múlt és jelen, klasszikus és modern, kultúra és szórakozás elragadó harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, koncertek, kiállítások, kezdeményezések befogadótereként működjön.” A Várkert Bazárban található várKERTmozi a nyári időszakban az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várja azokat a mozikedvelőket, akik a szabad ég alatt, egy csodaszép budapesti helyszínen kívánnak kikapcsolódni.


v4_vasarnap
Fotó: varkertbazar.hu

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Nagyszünet

„Tudod, van a Park bal oldalán az az ücsörgős placc a hatalmas kivetítővel. Itt nyugiban élvezheted az akusztikus koncerteket, fröccsel a kezedben filmezhetsz a kertmoziban vagy kényeztetheted a lelked a legizgalmasabb kulturális programokkal” – olvashatjuk a Budapest Park honlapján. Igen, Budapest egyik leghangulatosabb koncerthelyszínén filmvetítéseket is tartanak!


Nagyszunet
Fotó: Nagyszünet Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Partmozi

A Fellini Római Kultúrbisztró nyaranta kertmozival, pontosabban partmozival kedveskedik a filmrajongóknak. A Duna- parton található bisztró igazán különleges helyszín: nyugágyakon fekve nézhetjük a filmeket, és ha ahhoz van kedvünk, még a vízbe is lógathatjuk a lábunkat.


Fellini
Fotó: Fellini Római Kultúrbisztró Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Mozi a Kertben

A KERT Bisztro Budapest egyik kiváló étterme, ahol nyáron nemcsak finom ételeket és italokat, de filmeket is fogyaszthatunk. Ezen a különleges, családias helyszínen keddenként várják a filmkedvelőket.


AKert
Fotó: akertbisztro.hu

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Kobuci Kertmozi

„Csillagos ég, fröccs, bodzaszörp, kobuci és egy jó film a szabadban... Mi más kell egy felejthetetlen nyári estéhez Óbudán?” – teszik fel a kérdést a szervezők, akik a nyár folyamán nemcsak koncertekkel, hanem filmekkel is várják a közönséget a Kobuci Kertben.


Kobuci
Fotó: KOBUCI Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.MOZI.KERT

A MOMkult belső kertjében található a MOZI.KERT, amelynek szervezői szerda esténként tartanak vetítéseket. Az érdeklődők kényelmes padokon, székeken foglalhatnak helyet, de a fűben is leheveredhetnek filmet nézni! Idén nyáron olyan filmeket láthatunk itt, mint a Kincsem, az Anna Karenina vagy a Szökőhév.


MOM
Fotó: momkult.hu


A részletes programot ITT találjátok.


 

Kultúra.hu

Gadrenia1

2018.12.15

A bukaresti Odeon Színház, a világ egyik legjelentősebb színháza idén állította színpadra Elzbieta Chowaniecz kortárs lengyel szerzőnő Gardénia című darabját Balázs Zoltán rendezésében. Ezt mutatják be ma Tunézia fővárosában, a 20. tuniszi színházi napokon, az afrikai-arab régió egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválján.

Adveti_kalendarium
2018.12.15

Ebben az évben remek téli és karácsonyi kötetekkel készültek a kiadók az óvodás korosztálynak. A megajándékozni kívánt gyermek személyiségétől függően választhatunk a vicces, könnyed történetek vagy meghitt, összebújós mesék közül is. Hat kötetet ajánlunk.

BIDF_R

2018.12.15

Meztelen valóság a filmvásznon a szlogenje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Cinema City Aréna moziban. A kreatív dokumentumfilmek a 21. század embereiről szólnak, sokrétűek, és sokszor tabutémákat is érintenek.

1,51 millió euróért (490 millió forint) kelt egy Marcel Proust-mű első kiadása Pierre Bergé francia üzletember legendás könyvtárának árverésén pénteken Párizsban. Ez a legnagyobb összeg a világon, amelyet franciául írt eredeti mű egy példányáért valaha árverésen adtak. Marcel Proust (1871-1922) Az eltűnt idő nyomában című, hétkötetes regényfolyamának első könyve, a Swann eredeti, japán papírra nyomott kiadásának ez az egyes számot viselő példánya, melyet az író barátjának, Lucien Daudet-nek ajándékozott 1913 végén.

A Plácido Domingo által alapított Operalia nemzetközi tehetségkutató verseny mintegy ezer résztvevője közül kiválasztott 40 énekes július 21. és 26. között a prágai Nemzeti Színház történelmi épületének színpadán méri össze tudását. A zenei kíséretet az opera zenekara biztosítja Plácido Domingo vezényletével. A negyven résztvevő először három selejtező körben mérkőzik meg egymással, közülük tízen jutnak be a döntőbe, ahol öt kategóriában fogják értékelni az énekeseket. Az Operaliát korábban mások mellett London, Los Angeles, Párizs, Verona, Mexikóváros és Peking látta vendégül.

Az egri minaret világviszonylatban egyedülálló értéket képvisel: ez a legészakibb fekvésű minaret, amely szinte teljes épségében fennmaradt. Állami támogatásból nemcsak a torony újult meg, hanem annak közvetlen környezetét is helyreállították. A beruházás több ütemben valósult meg. A torony ideiglenes megtámasztását, a régészeti feltárásokat és a falkutatást követően először az alapozás megerősítési munkálatai és az alsó burkolókövek cseréje, rekonstrukciója történt meg, majd a felső rész burkolatának javítása, a csúcsdísz és az erkély felújítása következett.

A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Templomban ad adventi koncertet a Makám együttes december 22-én szombaton Ó, gyönyőrű éj címmel. Az est során Sík Sándor verseire készült dalok is elhangoznak. A zenekarban Krulik Zoltán mellett ezúttal Bede Sári és Magyar Bori (ének), Boros Attila (basszusgitár), Varga Bori (szaxofon), Szabó Árpád (hegedű), Gyulai Csaba (cajon és gadulka) szerepel. Közreműködik az örmény fúvós hangszert, a dudukot megszólaltató Juhász Endre, valamint Bálint Péter, aki az ausztrál őslakosok kürtjén, a didgeridoo-n játszik. A koncertről filmfelvétel készül.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma