2018.07.11

Ha nyár, akkor jó idő, ha jó idő, akkor irány a szabad levegő! Kivéve, ha filmet akarunk nézni, ahhoz ugyanis moziba kell mennünk. Vagy mégsem? Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a budapesti helyeket, melyek kertmozival várják a filmkedvelőket. Avagy itt az ideje, hogy a csillagos ég alatt nézzetek filmeket!

Budapest Rooftop Cinema

A Budapest Rooftop Cinema kreatív csapata minden nyáron különleges vetítéssorozatot szervez, melynek keretében hétről hétre a Corvintetőn mutatnak be a közönségnek egy-egy izgalmas filmet. Ahogy a Budapest Rooftop Cinema honlapján is olvashatjuk, a szervezők küldetésüknek tekintik, hogy különleges helyszínen különleges filmélményt nyújtsanak a mozibarátoknak. „Szeretnénk megmenteni a kihalófélben lévő kertmozik örökségét, ezért a város fölé emelkedve, a csillagos ég alatt tartjuk rendezvényeinket. A Corvin Club tetőteraszán Európa legnagyobb tetőmozijában vetítünk, ahol a hét méteres mozivásznat nézve, az általunk ingyenesen biztosított popcornt falatozva egyszerre akár 400 ember élheti át ezt a rendkívüli közösségi és kulturális élményt.”


Rooftop
Fotó: Budapest Rooftop Cinema Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

várKERTmozi

„A Várkert Bazár területén múlt és jelen, klasszikus és modern, kultúra és szórakozás elragadó harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, koncertek, kiállítások, kezdeményezések befogadótereként működjön.” A Várkert Bazárban található várKERTmozi a nyári időszakban az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várja azokat a mozikedvelőket, akik a szabad ég alatt, egy csodaszép budapesti helyszínen kívánnak kikapcsolódni.


v4_vasarnap
Fotó: varkertbazar.hu

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Nagyszünet

„Tudod, van a Park bal oldalán az az ücsörgős placc a hatalmas kivetítővel. Itt nyugiban élvezheted az akusztikus koncerteket, fröccsel a kezedben filmezhetsz a kertmoziban vagy kényeztetheted a lelked a legizgalmasabb kulturális programokkal” – olvashatjuk a Budapest Park honlapján. Igen, Budapest egyik leghangulatosabb koncerthelyszínén filmvetítéseket is tartanak!


Nagyszunet
Fotó: Nagyszünet Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Partmozi

A Fellini Római Kultúrbisztró nyaranta kertmozival, pontosabban partmozival kedveskedik a filmrajongóknak. A Duna- parton található bisztró igazán különleges helyszín: nyugágyakon fekve nézhetjük a filmeket, és ha ahhoz van kedvünk, még a vízbe is lógathatjuk a lábunkat.


Fellini
Fotó: Fellini Római Kultúrbisztró Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Mozi a Kertben

A KERT Bisztro Budapest egyik kiváló étterme, ahol nyáron nemcsak finom ételeket és italokat, de filmeket is fogyaszthatunk. Ezen a különleges, családias helyszínen keddenként várják a filmkedvelőket.


AKert
Fotó: akertbisztro.hu

 

A részletes programot ITT találjátok.


 

Kobuci Kertmozi

„Csillagos ég, fröccs, bodzaszörp, kobuci és egy jó film a szabadban... Mi más kell egy felejthetetlen nyári estéhez Óbudán?” – teszik fel a kérdést a szervezők, akik a nyár folyamán nemcsak koncertekkel, hanem filmekkel is várják a közönséget a Kobuci Kertben.


Kobuci
Fotó: KOBUCI Facebook-oldala

 

A részletes programot ITT találjátok.MOZI.KERT

A MOMkult belső kertjében található a MOZI.KERT, amelynek szervezői szerda esténként tartanak vetítéseket. Az érdeklődők kényelmes padokon, székeken foglalhatnak helyet, de a fűben is leheveredhetnek filmet nézni! Idén nyáron olyan filmeket láthatunk itt, mint a Kincsem, az Anna Karenina vagy a Szökőhév.


MOM
Fotó: momkult.hu


A részletes programot ITT találjátok.


 

Kultúra.hu

42202491_1852967491425827_1752762946473164800_n

2018.09.25

Fennállásának huszadik évét ünnepli a Falk Miksa utcában található Virág Judit Galéria, amely első aukcióját 1998. október 5-én tartotta a Budapest Kongresszusi Központban. Az évforduló alkalmából idén szintén október 5-én tartják meg a jubileumi aukciójukat, amelyen 212 tétel, köztük számos hazai nagymester remekműve szerepel.

margo_2018_3nap_valuska-30504_nyomdai_

2018.09.25

Negyven kiadó mutatja be legfrissebb köteteit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 18. és 21. között a Várkert Bazárban, ahol számos népszerű külföldi író is bemutatkozik. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként szervezett esemény négy helyszínén egymást követik az irodalmi programok.

_D0A1251_Copy

2018.09.25

Csaknem négyszáz látogató volt kíváncsi az NKA Fesztiválhajóra, amelyet a MANK Nonprofit Kft. indított el a Dunán szeptember 24-én. A fedélzeten a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) létrehozásának 25. évfordulója alkalmából 25 éves képzőművészek műveiből nyílt kiállítás.

A Debreceni Egyetem (DE) az idén már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakájához. Ezúttal három városban – Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény –, 15 helyszínen, mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. A programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A 27 éves Darja Parhomenko győzött a bukaresti George Enescu klasszikus zenei nemzetközi verseny zongora kategóriájában! A fiatal orosz zongoraművész szoros küzdelmet vívott a második helyezettel, Daumants Liepinssel. A szeptember 1. és 23. között lezajlott George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki.

Johann Sebastian Bach orgonaművei szólalnak meg a Hold utcai református templom új orgonáján a Violin Travel sorozat őszi-téli szezonjában október 12-től újabb hét koncerten Budapesten. A közismert művek mellett az itthon ritkábban hallható darabok is megszólalnak Fassang László, Christoph Bossert (Németország), Benjamin Steens (Belgium), Vincent Thévenaz (Svájc), Szatmáry Zsigmond, Szabó Balázs és Mészáros Máté Zsolt tolmácsolásában.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Az évad első bemutatója november 15-én lesz: Giuseppe Verdi Otello című operáját Albu István állítja színpadra. Karácsony után, december 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, valamint A gyermek és a varázslatok című operát mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében. Országos bemutató lesz Giacomo Puccini A fecske című operájának áprilisi premierje Anger Ferenc rendezésében. Az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendez.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma