NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.01.10

A filmművészet véget nem érő története különféle korszakokra osztható, emellett pedig országonként is szemlélhető. Más és más jegyek, változások figyelhetők meg akkor is, ha időben, és akkor is, ha térben haladunk valamerre, ám egyvalami biztos: minden országnak van jellegzetes, máig ható filmtörténeti korszaka. Mi most Andrzej Wajda emlékére Lengyelországig és az ’50-es, ’60-as évekig megyünk.

ida2
Ida
Fotó: imdb.com


A lengyel filmtörténet egyik legfontosabb korszakát, a lengyel új hullámot – más néven lengyel iskolát – 1955-ben egy játékfilm, méghozzá Andrzej Wajda A mi nemzedékünk című alkotása indította útjára. Ebben a filmben a történelmi téma, a lengyel kultúrához, tradícióhoz való viszony játssza a legfontosabb szerepet, mely jól példázza a filmkészítők legfőbb törekvését, a vágyat és igyekezetet arra, hogy eltávolodjanak a szocialista ideológiától, melyet az 1948-as, 1949-es években erőltettek rá a lengyel és az egész kelet-közép-európai filmművészetre. Ahogy az Oxford Filmenciklopédiában is olvashatjuk, „Kelet-Közép-Európában a mozit mindig is teljesen kifejlett, önálló művészetként kezelték, mely az irodalommal, a színházzal, a festészettel és a zenével vetélkedhet. A lengyel filmiskola 1956-os megalakulása óta a művészfilm fogalma kiemelkedő szerepet játszik Kelet-Közép-Európa országaiban, a mozi pedig magas művészi tekintélynek örvend.” Ez a tény pedig annak köszönhető, hogy a szocialista realizmussal szembehelyezkedve létrejött a lengyel új hullám, melynek képviselői között feltűnt többek között Andrzej Wajda, Andrzej Munk, Aleksander Ford és Jerzy Kawalerowicz. A lengyel új hullám képviselői három irányvonal mentén indultak el, filmjeikben pedig előkerült a lengyel kultúrához, történelemhez való viszony, a racionalizmus és az irónia, valamint a modernizmus és a lélektan, a pszichológia kérdése is.

 

Hamu és gyémánt

A történelmi témát, a lengyel tradícióhoz való viszonyt megjelenítő alkotások közül kiemelkedik Andrzej Wajda Hamu és gyémánt című filmje, melynek története 1945. május 8-án, a Győzelem napján indul. A történet főszereplője Maciek, aki az ünneplés helyett egy merénylet végrehajtására készül: meg kell ölnie egy megyei kommunista vezetőt. A kijelölt helyen és időpontban azonban nincs jelen a célpont, ennek ellenére a feladatot teljesíteni kell, Maciek így egy szállodában tölti az idejét, és amíg az áldozatra vár, elgondolkodik azon, milyen életre vágyik. Andrzej Wajda 1958-as filmje egy történelmi dilemmát mutat be, mely valójában a filmesek metaforája arra, miképpen is lehet túllépni a háborún és a sztálinizmuson. A rendező e művével aratta első sikerét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a főszerepet játszó Zbigniew Cybulski pedig a Hamu és gyémántnak köszönhette azt, hogy sztár lett.


ashes-diamonds
Fotó: acmi.net.au

 

Eroica

Az úgynevezett racionális, groteszk-ironikus irányvonal egyik legfontosabb filmje Andrzej Munk Eroica című alkotása, melynek főszereplője Gorkiewicz, az ellenállási mozgalom egyik tagja, aki immár öt esztendeje hadifogolyként tengeti mindennapjait, és mindössze egy célja van: túlélni a háborút. Az Eroica főalakja tehát egy esetlen kisember, mondhatni egy antihős, aki végül mégis hőssé válik. Munk magyar vonatkozással is rendelkező filmje a heroizmus helyett a történelmi helyzetek bölcs megfontolására helyezi a figyelmet, és szórakoztató köntösbe bújtat egy háborús történetet, melyből mindannyiunknak van mit tanulnunk.


fo_film_eroica_munk
Fotó: culture.pl

 

Az éjszakai vonat

A lengyel új hullám pszichológiai, egzisztencialista irányvonalának filmjeit minimalista stílusjegyek jellemzik, történeteik elválnak a történelmi helytől és időtől, a hősök cselekedeteit pedig nem a társadalmi helyzet, hanem a belső indíttatás határozza meg. Ide sorolható Jerzy Kawalerowicz Az éjszakai vonat című zárt szituációs drámája, mely egy zötykölődő vonaton, egyetlen éjszaka alatt játszódik. A legtöbb utas a napokban történt feleséggyilkosságról és a szökésben lévő elkövetőről beszél, egy nő azonban kínos csendben ül a kabinjában mindaddig, míg a kalauz át nem ad neki egy levelet, melyben a szerelme a vonat kisiklatásával fenyegetőzik. Kawalerowicz filmje egy vérbeli thriller, mely a mai napig megállja a helyét, hiszen a zárt tér és idő adta lehetőségeknek köszönhetően pattanásig feszíti a néző idegeit. Az éjszakai vonat a lengyel új hullám és a lengyel filmművészet egyik legjelentősebb darabja, mely akár most, 2017-ben is képes lenne megtölteni a mozitermeket.


1-F-375-126-800x800
Fotó: akademiapolskiegofilmu.pl

 

Kés a vízben

A lengyel új hullám képviselői között feltűnt egy új generáció is, élén a híres-hírhedt Roman Polanskival, kinek 1962-es Kés a vízben című filmje egy felkavaró alkotás szerelemről, szexualitásról, agresszióról és félelemről. A rendező sikeres felnőttek és útkereső fiatalok történetén keresztül ad hírt a fogyasztói társadalom morális válságáról – mely már a hatvanas években bekövetkezett –, és bizonyítja, hogy nem fél megmutatni a társadalom sötét oldalát. Főleg azért nem, mert ez az oldal nagyon is létezik.


noz-w-wodzie-original-1
Fotó: mrrumsey.com

 

Ida

Ahogy cikkünk elején is említettük, a filmtörténet korszakai máig élnek, csak éppen más módon, más formákban. A lengyel filmművészet napjainkban is virágzik, ráadásul olyan alkotásokat vonultat fel évről évre, melyekre maga Andrzej Wajda is büszke lenne. Ide sorolható a 2013-as Ida című alkotás, mely egy történelmi trauma feldolgozását mutatja be. Az árva Ida egy kolostorban nevelkedik, ám a fogadalomtétel előtt az apácák beleegyezésével meglátogatja az egyetlen élő rokonát, ez pedig élete legfontosabb tettévé válik: megtudja, hogy zsidó, és a szüleit meggyilkolták a német megszállás ideje alatt. Ida úgy dönt, szembenéz a múltjával és kideríti, mi történt a rokonaival, hogy megtudja, ki is ő, és hol van a helye a világban. Pawel Pawlikowski a lengyel új hullám legkiemelkedőbb filmjeit idéző alkotása mind a történet, mind a megjelenítés szempontjából különleges, olyan mű, mely a lengyel filmművészet legfontosabb hagyományait őrzi a 21. században.


imdbida1
Fotó: imdb.com

 

Test

A pszichológiai, egzisztencialista irányvonalhoz visszanyúló Test középpontjában egy sokak által ismert probléma, az anorexia áll. Főhősünk Attorney, aki halottkémként dolgozik, számára semmi sem felkavaró. Semmi, kivéve lánya betegségét, azzal ugyanis nem tud mit kezdeni. Tehetetlennek érzi magát, ezért elviszi egy pszichiátriai intézetbe azzal a reménnyel, hogy ott segítséget kap. De vajon ki képes segítséget nyújtani a mai világban, mikor szinte mindenki sérült? E kérdés áll Malgorzata Szumowska filmjének középpontjában, mely egy mélységesen megrázó, ugyanakkor rendkívül szép alkotás napjaink egyik leggyakoribb betegségéről.


body
Fotó: imdb.com

 

A filmművészet soha véget nem érő történetében a filmkészítő arra hivatott művész, hogy ébren tartsa a társadalmi köztudatot és megbirkózzon az élet, valamint az adott társadalom legfontosabb kérdéseivel. Így látta szerepét a lengyel új hullám legtöbb képviselője és – ahogy azt a napjainkban készülő alkotások is mutatják – szerencsére így látja számos mai filmes is. Így élnek tovább, így élednek újjá a legfontosabb filmes korszakok, és így készülnek olyan alkotások ma is, melyekre maga Andrzej Wajda is büszke lenne.Tóth Eszter

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma