GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.07.23

Az emberek egyik (nagyobb) része egész évben azt várja, mikor lesz napsütés és 30 fok. A másik része bár a többi évszakot részesíti előnyben, biztos, hogy titkon ők is imádják az év legmelegebb hónapjait. Megállapíthatjuk tehát, hogy a nyarat mindenki szereti. Éppen ezért most olyan filmeket ajánlunk, melyek egész évre konzerválják a nyár hangulatát.

call_me_by_your_name
Szólíts a neveden
Fotó: hollywoodreporter.com


„A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka” – írja Grecsó Krisztián. Azok a filmek pedig, amelyeket most ajánlunk, biztosítékot jelentenek arra vonatkozóan, hogy Grecsó Krisztiánnak igaza van.

 

Aki nem hiszi, járjon utána – íme hozzá egy lista.

 

Egy nyár Mónikával

Ingmar Bergman 1953-as filmjének főhőse két Stockholmban élő fiatal, Harry és Mónika, akik először elmenekülnek a világból, ám mikor megérzik a pénz hiányát, visszatérnek a megszokott, nehéz mindennapokhoz. Egy napon kiderül, hogy Mónika terhes, ezért gyorsan összeházasodnak, Harry pedig rájön, hogy dolgoznia és tanulnia is kell, ha el akarja tartani a családját. A történet azonban nem úgy alakul, ahogy például egy hollywoodi filmtől elvárnánk: Mónika megijed a nehézségektől, ezért megcsalja és elhagyja társát.

Bergman alkotása nem az a fajta nyári mozi, amelyben vidám dallamok szólnak és a napfény vígan bekacsint az ablakon. Sokkal inkább egy mély érzelmekkel teli, ízig-vérig Bergman-film, amely a nyárnak azt az oldalát mutatja meg, melyet nem kellemes észrevenni.


27KEHR-superJumbo
Fotó: nytimes.com

 

Hulot úr nyaral

Jacques Tati 1953-ban készítette el ezt a különleges, a végletekig izgalmas és vidám filmet, melynek főszereplője Hulot úr, aki a franciák egyik kedvelt nyaralóhelyére, a bretagne-i tengerpartra érkezik. Bár a jóindulat szobrát lehetne faragni róla, akármerre megy, káosz, nyugtalanság és botrány támad a nyomában…

Jacques Tati, a francia filmvígjáték egyik nagy klasszikusa, ezzel a filmjével indította híres Hulot-sorozatát, amelyben a csetlő-botló címszereplőt saját maga személyesíti meg a nagy némafilm-komédiások modorában.


Mr-Hulots-HolidayW-716x486
Fotó: ropetacklecentre.co.uk

 

Szerelmem nyara

Phil és Mona testvérek. A helyi kiskocsma olyan számukra, mint egy fészek, az egész világot jelenti nekik: ide járnak kikapcsolódni, iszogatni és játszani, hogy feldobják az unalmas hétköznapokat. Azonban Mona nagy megdöbbenésére Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin. A 15 éves Mona nem éppen a jó kamasz mintapéldája: iszik, betörésekből tartja fenn magát, továbbá játékgép-függő. Egy véletlen folytán ismeri meg az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe esnek, ez pedig egész addigi életüket megváltoztatja.

Pawel Pawlikowski neve bizonyára mindenkinek ismerős. Amellett, hogy ő rendezte a nagy sikerű Ida című alkotást, idén ő nyerte el Hideg háború című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést Cannes-ban. Akárcsak az Ida, a Szerelmem nyara is őszinte és bátor mű, amely egy nem mindennapi kamaszlány nem mindennapi nyarának történetét tárja elénk.


msol-800x450
Fotó: thedart.co

 

Négyen egy gatyában

Négy barátnő először tölti külön a nyarat. Amikor a használt-ruhaboltban rábukkannak egy farmerre, amely mind a négyükön tökéletesen áll, elhatározzák, hogy mindegyikük egy hétig hordja a nadrágot, megnézi, hogy szerencsét hoz-e, aztán továbbküldi a következő lánynak. Így kapcsolódnak be egymás nyarába, és bár a kilométerek elválasztják őket, a négy barátnő mégis együtt tapasztalja meg az életet, a szerelmet és a veszteséget a nyáron, amely mindnyájuk számára feledhetetlennek bizonyul.

Ken Kwapis 2005-ös filmje kultikus alkotássá vált, ami nem véletlen. Benne nemcsak az általunk is ismert nyári kalandokat és nagy érzelmeket fedezhetjük fel, de tanulhatunk is: elsősorban arról, mi fán terem a barátság.


Negyen
Fotó: popsugar.com.au

 

A nyár királyai

Joe és Patrick gyerekkori jóbarátok, akik a hétköznapi tinédzserek nyomorúságos életét élik, őrlődve a suli és a család között. Teljesen elegük van abból, hogy a szüleik szekálják őket, ezért mindenáron ki akarnak szakadni az otthoni világukból. Elszöknek és az erdőben építenek maguknak egy főhadiszállást Biaggioval, aki valahogy belekeveredik az akcióba. Míg a zaklatott család utánuk kutat, ők mindent megtesznek, hogy saját lábra álljanak és teljesen önállóak legyenek a vadonban.

Jordan Vogt-Roberts nagy valószínűséggel ezt a filmet tekinti élete eddigi fő művének. És bátran tehet így! Mi pedig mindenképpen jobban járunk, ha a nem túl jól sikerült Kong: Koponya-sziget helyett legalább egyszer – de inkább többször – megnézzük A nyár királyait.


The-Kings-of-Summer-1024x546-1300x680
Fotó: themoviejerk.co.uk

 

Szólíts a neveden

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio, a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában, meg a kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. A fiatalok buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek… Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, és nem tudni, mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak – Elio és Oliver számára egyaránt. Ez a nyár boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

Luca Guadagnino 2017-es filmje André Aciman amerikai író mélyen megindító regényének adaptációja. És nem akármilyen adaptáció: egyenesen fantasztikus, ahogy a könyv lapjairól sugárzó nyár megelevenedik a vásznon, ahogy két színész életre kelt két könyvbéli, feledhetetlen karaktert, ahogy a rendező – az író nyomdokait követve – a szemünk elé tár egy csodálatos szerelmi történetet és ahogy finoman emlékeztet minket arra, milyen is volt először szerelembe esni. Bátran mondhatjuk: a Szólíts a neveden az utóbbi évek egyik legjobb filmje, melyet muszáj megnézni. És mikor is lehetne alkalmasabb az idő, mint nyáron…


call-me-by-your-name3
Fotó: variety.com

 

Tóth Eszter

Forrás: port.hu

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma