MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.07.23

Az emberek egyik (nagyobb) része egész évben azt várja, mikor lesz napsütés és 30 fok. A másik része bár a többi évszakot részesíti előnyben, biztos, hogy titkon ők is imádják az év legmelegebb hónapjait. Megállapíthatjuk tehát, hogy a nyarat mindenki szereti. Éppen ezért most olyan filmeket ajánlunk, melyek egész évre konzerválják a nyár hangulatát.

call_me_by_your_name
Szólíts a neveden
Fotó: hollywoodreporter.com


„A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka” – írja Grecsó Krisztián. Azok a filmek pedig, amelyeket most ajánlunk, biztosítékot jelentenek arra vonatkozóan, hogy Grecsó Krisztiánnak igaza van.

 

Aki nem hiszi, járjon utána – íme hozzá egy lista.

 

Egy nyár Mónikával

Ingmar Bergman 1953-as filmjének főhőse két Stockholmban élő fiatal, Harry és Mónika, akik először elmenekülnek a világból, ám mikor megérzik a pénz hiányát, visszatérnek a megszokott, nehéz mindennapokhoz. Egy napon kiderül, hogy Mónika terhes, ezért gyorsan összeházasodnak, Harry pedig rájön, hogy dolgoznia és tanulnia is kell, ha el akarja tartani a családját. A történet azonban nem úgy alakul, ahogy például egy hollywoodi filmtől elvárnánk: Mónika megijed a nehézségektől, ezért megcsalja és elhagyja társát.

Bergman alkotása nem az a fajta nyári mozi, amelyben vidám dallamok szólnak és a napfény vígan bekacsint az ablakon. Sokkal inkább egy mély érzelmekkel teli, ízig-vérig Bergman-film, amely a nyárnak azt az oldalát mutatja meg, melyet nem kellemes észrevenni.


27KEHR-superJumbo
Fotó: nytimes.com

 

Hulot úr nyaral

Jacques Tati 1953-ban készítette el ezt a különleges, a végletekig izgalmas és vidám filmet, melynek főszereplője Hulot úr, aki a franciák egyik kedvelt nyaralóhelyére, a bretagne-i tengerpartra érkezik. Bár a jóindulat szobrát lehetne faragni róla, akármerre megy, káosz, nyugtalanság és botrány támad a nyomában…

Jacques Tati, a francia filmvígjáték egyik nagy klasszikusa, ezzel a filmjével indította híres Hulot-sorozatát, amelyben a csetlő-botló címszereplőt saját maga személyesíti meg a nagy némafilm-komédiások modorában.


Mr-Hulots-HolidayW-716x486
Fotó: ropetacklecentre.co.uk

 

Szerelmem nyara

Phil és Mona testvérek. A helyi kiskocsma olyan számukra, mint egy fészek, az egész világot jelenti nekik: ide járnak kikapcsolódni, iszogatni és játszani, hogy feldobják az unalmas hétköznapokat. Azonban Mona nagy megdöbbenésére Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin. A 15 éves Mona nem éppen a jó kamasz mintapéldája: iszik, betörésekből tartja fenn magát, továbbá játékgép-függő. Egy véletlen folytán ismeri meg az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe esnek, ez pedig egész addigi életüket megváltoztatja.

Pawel Pawlikowski neve bizonyára mindenkinek ismerős. Amellett, hogy ő rendezte a nagy sikerű Ida című alkotást, idén ő nyerte el Hideg háború című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést Cannes-ban. Akárcsak az Ida, a Szerelmem nyara is őszinte és bátor mű, amely egy nem mindennapi kamaszlány nem mindennapi nyarának történetét tárja elénk.


msol-800x450
Fotó: thedart.co

 

Négyen egy gatyában

Négy barátnő először tölti külön a nyarat. Amikor a használt-ruhaboltban rábukkannak egy farmerre, amely mind a négyükön tökéletesen áll, elhatározzák, hogy mindegyikük egy hétig hordja a nadrágot, megnézi, hogy szerencsét hoz-e, aztán továbbküldi a következő lánynak. Így kapcsolódnak be egymás nyarába, és bár a kilométerek elválasztják őket, a négy barátnő mégis együtt tapasztalja meg az életet, a szerelmet és a veszteséget a nyáron, amely mindnyájuk számára feledhetetlennek bizonyul.

Ken Kwapis 2005-ös filmje kultikus alkotássá vált, ami nem véletlen. Benne nemcsak az általunk is ismert nyári kalandokat és nagy érzelmeket fedezhetjük fel, de tanulhatunk is: elsősorban arról, mi fán terem a barátság.


Negyen
Fotó: popsugar.com.au

 

A nyár királyai

Joe és Patrick gyerekkori jóbarátok, akik a hétköznapi tinédzserek nyomorúságos életét élik, őrlődve a suli és a család között. Teljesen elegük van abból, hogy a szüleik szekálják őket, ezért mindenáron ki akarnak szakadni az otthoni világukból. Elszöknek és az erdőben építenek maguknak egy főhadiszállást Biaggioval, aki valahogy belekeveredik az akcióba. Míg a zaklatott család utánuk kutat, ők mindent megtesznek, hogy saját lábra álljanak és teljesen önállóak legyenek a vadonban.

Jordan Vogt-Roberts nagy valószínűséggel ezt a filmet tekinti élete eddigi fő művének. És bátran tehet így! Mi pedig mindenképpen jobban járunk, ha a nem túl jól sikerült Kong: Koponya-sziget helyett legalább egyszer – de inkább többször – megnézzük A nyár királyait.


The-Kings-of-Summer-1024x546-1300x680
Fotó: themoviejerk.co.uk

 

Szólíts a neveden

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio, a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában, meg a kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. A fiatalok buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek… Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, és nem tudni, mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak – Elio és Oliver számára egyaránt. Ez a nyár boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

Luca Guadagnino 2017-es filmje André Aciman amerikai író mélyen megindító regényének adaptációja. És nem akármilyen adaptáció: egyenesen fantasztikus, ahogy a könyv lapjairól sugárzó nyár megelevenedik a vásznon, ahogy két színész életre kelt két könyvbéli, feledhetetlen karaktert, ahogy a rendező – az író nyomdokait követve – a szemünk elé tár egy csodálatos szerelmi történetet és ahogy finoman emlékeztet minket arra, milyen is volt először szerelembe esni. Bátran mondhatjuk: a Szólíts a neveden az utóbbi évek egyik legjobb filmje, melyet muszáj megnézni. És mikor is lehetne alkalmasabb az idő, mint nyáron…


call-me-by-your-name3
Fotó: variety.com

 

Tóth Eszter

Forrás: port.hu

kaszas_kultura596-90

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma