fejlec_okt.18

2018.07.23

Az emberek egyik (nagyobb) része egész évben azt várja, mikor lesz napsütés és 30 fok. A másik része bár a többi évszakot részesíti előnyben, biztos, hogy titkon ők is imádják az év legmelegebb hónapjait. Megállapíthatjuk tehát, hogy a nyarat mindenki szereti. Éppen ezért most olyan filmeket ajánlunk, melyek egész évre konzerválják a nyár hangulatát.

call_me_by_your_name
Szólíts a neveden
Fotó: hollywoodreporter.com


„A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka” – írja Grecsó Krisztián. Azok a filmek pedig, amelyeket most ajánlunk, biztosítékot jelentenek arra vonatkozóan, hogy Grecsó Krisztiánnak igaza van.

 

Aki nem hiszi, járjon utána – íme hozzá egy lista.

 

Egy nyár Mónikával

Ingmar Bergman 1953-as filmjének főhőse két Stockholmban élő fiatal, Harry és Mónika, akik először elmenekülnek a világból, ám mikor megérzik a pénz hiányát, visszatérnek a megszokott, nehéz mindennapokhoz. Egy napon kiderül, hogy Mónika terhes, ezért gyorsan összeházasodnak, Harry pedig rájön, hogy dolgoznia és tanulnia is kell, ha el akarja tartani a családját. A történet azonban nem úgy alakul, ahogy például egy hollywoodi filmtől elvárnánk: Mónika megijed a nehézségektől, ezért megcsalja és elhagyja társát.

Bergman alkotása nem az a fajta nyári mozi, amelyben vidám dallamok szólnak és a napfény vígan bekacsint az ablakon. Sokkal inkább egy mély érzelmekkel teli, ízig-vérig Bergman-film, amely a nyárnak azt az oldalát mutatja meg, melyet nem kellemes észrevenni.


27KEHR-superJumbo
Fotó: nytimes.com

 

Hulot úr nyaral

Jacques Tati 1953-ban készítette el ezt a különleges, a végletekig izgalmas és vidám filmet, melynek főszereplője Hulot úr, aki a franciák egyik kedvelt nyaralóhelyére, a bretagne-i tengerpartra érkezik. Bár a jóindulat szobrát lehetne faragni róla, akármerre megy, káosz, nyugtalanság és botrány támad a nyomában…

Jacques Tati, a francia filmvígjáték egyik nagy klasszikusa, ezzel a filmjével indította híres Hulot-sorozatát, amelyben a csetlő-botló címszereplőt saját maga személyesíti meg a nagy némafilm-komédiások modorában.


Mr-Hulots-HolidayW-716x486
Fotó: ropetacklecentre.co.uk

 

Szerelmem nyara

Phil és Mona testvérek. A helyi kiskocsma olyan számukra, mint egy fészek, az egész világot jelenti nekik: ide járnak kikapcsolódni, iszogatni és játszani, hogy feldobják az unalmas hétköznapokat. Azonban Mona nagy megdöbbenésére Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin. A 15 éves Mona nem éppen a jó kamasz mintapéldája: iszik, betörésekből tartja fenn magát, továbbá játékgép-függő. Egy véletlen folytán ismeri meg az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe esnek, ez pedig egész addigi életüket megváltoztatja.

Pawel Pawlikowski neve bizonyára mindenkinek ismerős. Amellett, hogy ő rendezte a nagy sikerű Ida című alkotást, idén ő nyerte el Hideg háború című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést Cannes-ban. Akárcsak az Ida, a Szerelmem nyara is őszinte és bátor mű, amely egy nem mindennapi kamaszlány nem mindennapi nyarának történetét tárja elénk.


msol-800x450
Fotó: thedart.co

 

Négyen egy gatyában

Négy barátnő először tölti külön a nyarat. Amikor a használt-ruhaboltban rábukkannak egy farmerre, amely mind a négyükön tökéletesen áll, elhatározzák, hogy mindegyikük egy hétig hordja a nadrágot, megnézi, hogy szerencsét hoz-e, aztán továbbküldi a következő lánynak. Így kapcsolódnak be egymás nyarába, és bár a kilométerek elválasztják őket, a négy barátnő mégis együtt tapasztalja meg az életet, a szerelmet és a veszteséget a nyáron, amely mindnyájuk számára feledhetetlennek bizonyul.

Ken Kwapis 2005-ös filmje kultikus alkotássá vált, ami nem véletlen. Benne nemcsak az általunk is ismert nyári kalandokat és nagy érzelmeket fedezhetjük fel, de tanulhatunk is: elsősorban arról, mi fán terem a barátság.


Negyen
Fotó: popsugar.com.au

 

A nyár királyai

Joe és Patrick gyerekkori jóbarátok, akik a hétköznapi tinédzserek nyomorúságos életét élik, őrlődve a suli és a család között. Teljesen elegük van abból, hogy a szüleik szekálják őket, ezért mindenáron ki akarnak szakadni az otthoni világukból. Elszöknek és az erdőben építenek maguknak egy főhadiszállást Biaggioval, aki valahogy belekeveredik az akcióba. Míg a zaklatott család utánuk kutat, ők mindent megtesznek, hogy saját lábra álljanak és teljesen önállóak legyenek a vadonban.

Jordan Vogt-Roberts nagy valószínűséggel ezt a filmet tekinti élete eddigi fő művének. És bátran tehet így! Mi pedig mindenképpen jobban járunk, ha a nem túl jól sikerült Kong: Koponya-sziget helyett legalább egyszer – de inkább többször – megnézzük A nyár királyait.


The-Kings-of-Summer-1024x546-1300x680
Fotó: themoviejerk.co.uk

 

Szólíts a neveden

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio, a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában, meg a kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. A fiatalok buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek… Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, és nem tudni, mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak – Elio és Oliver számára egyaránt. Ez a nyár boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

Luca Guadagnino 2017-es filmje André Aciman amerikai író mélyen megindító regényének adaptációja. És nem akármilyen adaptáció: egyenesen fantasztikus, ahogy a könyv lapjairól sugárzó nyár megelevenedik a vásznon, ahogy két színész életre kelt két könyvbéli, feledhetetlen karaktert, ahogy a rendező – az író nyomdokait követve – a szemünk elé tár egy csodálatos szerelmi történetet és ahogy finoman emlékeztet minket arra, milyen is volt először szerelembe esni. Bátran mondhatjuk: a Szólíts a neveden az utóbbi évek egyik legjobb filmje, melyet muszáj megnézni. És mikor is lehetne alkalmasabb az idő, mint nyáron…


call-me-by-your-name3
Fotó: variety.com

 

Tóth Eszter

Forrás: port.hu

zak_orgona_felvgiandrea_mg_9710s2

2018.10.17

Felújították és visszaállították eredeti helyére a Zeneakadémia egyedülálló orgonáját, melyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A különleges hangszert ünnepi koncerten avatják fel október 22-én – mondta el Vigh Andrea, az intézmény rektora az MTI-nek. Hangsúlyozta: az orgona felújítása a kormány 800 millió forintos támogatásával valósult meg.

_D0A1065_Copy

2018.10.17

A magyar és az erdélyi irodalom, történelem, művészet és tudomány nagy alakjainak bronzba öntött portréit állítják ki a Magyar Messiások című plakettkiállításon, a Falk Miksa utcai E-Galériában. A tárlat 15 erdélyi szobrász munkáját mutatja be, a legtöbb bronzplakett Lázár Imre székelyudvarhelyi öntőmester gyűjteményéből érkezett a galériába.

collage_photocat

2018.10.17

Öt fiatal művész vehette át az idei Junior Prima-díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában október 16-án a budapesti Nemzeti Színházban. A Prima Primissma Alapítvány és a kategória mecénása, a Takarék Csoport elismerését idén Gubik Petra, Mészáros Blanka, Simon Zoltán, Zoltán Áron színművészek és Hegymegi Máté színész, koreográfus, rendező nyerte el.

Nem indul Bulgária a jövő évi tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) igazgatótanácsa hozta meg és pénzügyi okokkal magyarázta azt. A BNT vezetése a bolgár közszolgálati televízió honlapján megjelent közleményben hozta nyilvánosságra a döntést. A lépést azzal indokolta, hogy az része az általános kiadásoptimalizálási programjuknak.

Közvetlenül 24 milliárd forint jut a kulturális területre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) a 2014 és 2020 közötti időszakban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára október 15-én Debrecenben. Vitályos Eszter az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Partnerségben a könyvtárral című nemzetközi tudományos konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: 2014 és 2020 között az EFOP keretén belül összesen 952 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből a forrásból jut 24 milliárd forint a kultúrára.

Kulturális programjainak dokumentálására hirdet ösztöndíjpályázatot fiatal fotósok számára a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK). A pályázat nyertese egy éven át havi bruttó 30 ezer forintos ösztöndíjban részesül és saját kiállítást szervezhet a ZSÖK valamely kiállítóhelyén, amelyhez további 30 ezer forintos támogatást kap. A jelentkezni felsőfokú vizuális vagy média képzésben, vagy érettségi után fotográfus szakképzésben résztvevő, vagy ilyen végzettséget három éven belül szerzett fotósok tudnak. A pályázatokat december 2-áig várják. További részletek ITT találhatók.

Kihirdették a Central European String Quartet (CESQ) nemzetközi zeneszerzőverseny díjazottjait; a megmérettetésre 75 pályamű érkezett. Első helyezést ért el Leonardo Mezzalira (Olaszország), második helyezést Johannes X. Schachtner (Németország), harmadik helyezést pedig Zámbó Jonatán (Magyarország) pályaműve. Pacsirta Díjat kapott Krasimir Draganov Taskov (Bulgária), a Zeneakadémia Alapítvány Díjában Balogh Máté darabja részesült. A leginnovatívabb pályamű különdíját Amy Brandon (Kanada), a legszórakoztatóbb pályamű különdíját Hszüpin Ma (Kína) nyerte el.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma