NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.07.23

Az emberek egyik (nagyobb) része egész évben azt várja, mikor lesz napsütés és 30 fok. A másik része bár a többi évszakot részesíti előnyben, biztos, hogy titkon ők is imádják az év legmelegebb hónapjait. Megállapíthatjuk tehát, hogy a nyarat mindenki szereti. Éppen ezért most olyan filmeket ajánlunk, melyek egész évre konzerválják a nyár hangulatát.

call_me_by_your_name
Szólíts a neveden
Fotó: hollywoodreporter.com


„A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka” – írja Grecsó Krisztián. Azok a filmek pedig, amelyeket most ajánlunk, biztosítékot jelentenek arra vonatkozóan, hogy Grecsó Krisztiánnak igaza van.

 

Aki nem hiszi, járjon utána – íme hozzá egy lista.

 

Egy nyár Mónikával

Ingmar Bergman 1953-as filmjének főhőse két Stockholmban élő fiatal, Harry és Mónika, akik először elmenekülnek a világból, ám mikor megérzik a pénz hiányát, visszatérnek a megszokott, nehéz mindennapokhoz. Egy napon kiderül, hogy Mónika terhes, ezért gyorsan összeházasodnak, Harry pedig rájön, hogy dolgoznia és tanulnia is kell, ha el akarja tartani a családját. A történet azonban nem úgy alakul, ahogy például egy hollywoodi filmtől elvárnánk: Mónika megijed a nehézségektől, ezért megcsalja és elhagyja társát.

Bergman alkotása nem az a fajta nyári mozi, amelyben vidám dallamok szólnak és a napfény vígan bekacsint az ablakon. Sokkal inkább egy mély érzelmekkel teli, ízig-vérig Bergman-film, amely a nyárnak azt az oldalát mutatja meg, melyet nem kellemes észrevenni.


27KEHR-superJumbo
Fotó: nytimes.com

 

Hulot úr nyaral

Jacques Tati 1953-ban készítette el ezt a különleges, a végletekig izgalmas és vidám filmet, melynek főszereplője Hulot úr, aki a franciák egyik kedvelt nyaralóhelyére, a bretagne-i tengerpartra érkezik. Bár a jóindulat szobrát lehetne faragni róla, akármerre megy, káosz, nyugtalanság és botrány támad a nyomában…

Jacques Tati, a francia filmvígjáték egyik nagy klasszikusa, ezzel a filmjével indította híres Hulot-sorozatát, amelyben a csetlő-botló címszereplőt saját maga személyesíti meg a nagy némafilm-komédiások modorában.


Mr-Hulots-HolidayW-716x486
Fotó: ropetacklecentre.co.uk

 

Szerelmem nyara

Phil és Mona testvérek. A helyi kiskocsma olyan számukra, mint egy fészek, az egész világot jelenti nekik: ide járnak kikapcsolódni, iszogatni és játszani, hogy feldobják az unalmas hétköznapokat. Azonban Mona nagy megdöbbenésére Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin. A 15 éves Mona nem éppen a jó kamasz mintapéldája: iszik, betörésekből tartja fenn magát, továbbá játékgép-függő. Egy véletlen folytán ismeri meg az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe esnek, ez pedig egész addigi életüket megváltoztatja.

Pawel Pawlikowski neve bizonyára mindenkinek ismerős. Amellett, hogy ő rendezte a nagy sikerű Ida című alkotást, idén ő nyerte el Hideg háború című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést Cannes-ban. Akárcsak az Ida, a Szerelmem nyara is őszinte és bátor mű, amely egy nem mindennapi kamaszlány nem mindennapi nyarának történetét tárja elénk.


msol-800x450
Fotó: thedart.co

 

Négyen egy gatyában

Négy barátnő először tölti külön a nyarat. Amikor a használt-ruhaboltban rábukkannak egy farmerre, amely mind a négyükön tökéletesen áll, elhatározzák, hogy mindegyikük egy hétig hordja a nadrágot, megnézi, hogy szerencsét hoz-e, aztán továbbküldi a következő lánynak. Így kapcsolódnak be egymás nyarába, és bár a kilométerek elválasztják őket, a négy barátnő mégis együtt tapasztalja meg az életet, a szerelmet és a veszteséget a nyáron, amely mindnyájuk számára feledhetetlennek bizonyul.

Ken Kwapis 2005-ös filmje kultikus alkotássá vált, ami nem véletlen. Benne nemcsak az általunk is ismert nyári kalandokat és nagy érzelmeket fedezhetjük fel, de tanulhatunk is: elsősorban arról, mi fán terem a barátság.


Negyen
Fotó: popsugar.com.au

 

A nyár királyai

Joe és Patrick gyerekkori jóbarátok, akik a hétköznapi tinédzserek nyomorúságos életét élik, őrlődve a suli és a család között. Teljesen elegük van abból, hogy a szüleik szekálják őket, ezért mindenáron ki akarnak szakadni az otthoni világukból. Elszöknek és az erdőben építenek maguknak egy főhadiszállást Biaggioval, aki valahogy belekeveredik az akcióba. Míg a zaklatott család utánuk kutat, ők mindent megtesznek, hogy saját lábra álljanak és teljesen önállóak legyenek a vadonban.

Jordan Vogt-Roberts nagy valószínűséggel ezt a filmet tekinti élete eddigi fő művének. És bátran tehet így! Mi pedig mindenképpen jobban járunk, ha a nem túl jól sikerült Kong: Koponya-sziget helyett legalább egyszer – de inkább többször – megnézzük A nyár királyait.


The-Kings-of-Summer-1024x546-1300x680
Fotó: themoviejerk.co.uk

 

Szólíts a neveden

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio, a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában, meg a kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. A fiatalok buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek… Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, és nem tudni, mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak – Elio és Oliver számára egyaránt. Ez a nyár boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

Luca Guadagnino 2017-es filmje André Aciman amerikai író mélyen megindító regényének adaptációja. És nem akármilyen adaptáció: egyenesen fantasztikus, ahogy a könyv lapjairól sugárzó nyár megelevenedik a vásznon, ahogy két színész életre kelt két könyvbéli, feledhetetlen karaktert, ahogy a rendező – az író nyomdokait követve – a szemünk elé tár egy csodálatos szerelmi történetet és ahogy finoman emlékeztet minket arra, milyen is volt először szerelembe esni. Bátran mondhatjuk: a Szólíts a neveden az utóbbi évek egyik legjobb filmje, melyet muszáj megnézni. És mikor is lehetne alkalmasabb az idő, mint nyáron…


call-me-by-your-name3
Fotó: variety.com

 

Tóth Eszter

Forrás: port.hu

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

romanimo_lakatos_monika

2018.12.14

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett. Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

lazar_kati1

2018.12.14

70. születésnapját ünnepli december 14-én Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és rendező, kiváló művész. Pályáját a legendássá vált 25. Színházban kezdte, ezt követően az ország nagy színházainak legtöbbjében játszott, társulati tag volt. 1998 óta szabadúszó. Számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást, legutóbb a Kincsem című játékfilmben láthattuk.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére. A koncerteken a szimfonikusok mellett közreműködik az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus, valamint Sarah Kuffner szoprán, Anna Werle mezzoszoprán, Daniel Pataky tenor és Sebastian Pilgrim basszus.

Az Armel Opera Festival elsősorban operaritkaságokat és kortárs műveket mutat be. Az elmúlt 11 évben a világ minden részéről több mint 55 operát állított színpadra Budapesten és Bécsben. Különlegessége, hogy az évente öt új produkciót bemutató fesztivál nemzetközi előadói versennyel párosul, a művészi teljesítményeket nemzetközi zsűri értékeli.

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az együttes repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, kiemelt figyelmet szentelve az oratórikus műfajoknak.

A történet öt gyerekkori barátról szól, akiket 20 év kihagyás után újra összehoz életük legőrültebb és legkockázatosabb kalandja: a pesti balhé. A legsikeresebb tévésorozatokat jegyző Lóth Balázs első mozifilmjének forgatókönyvét az HBO forgatókönyvíró verseny fődíjasával, Kis-Szabó Márkkal és Inotay Ákossal közösen jegyzi. A vígjátékot 327 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért felépült a világon páratlan kulturális komplexum, a berlini Múzeumsziget új, David Chipperfield brit sztárépítész tervezte fogadóépülete, a James Simon Galéria. A nagyközönség 2019 júliusától veheti birtokba a 4600 négyzetméteres galériát. A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe, a világhírű Pergamon Múzeumba, az Altes és a Neues Museumba, az Alte Nationalgalerie-ba és a Bode Múzeumba özönlő tömeget, évi 2-3 millió embert. A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége.

A tavaly elhunyt francia üzletember és műgyűjtő legendás könyvtárának 130 darabja között 15. századi kéziratok is szerepelnek. A könyvek többsége irodalmi mű, de mitológiai, botanikai és politikai tárgyú kötetek is találhatók a könyvtárban.

Bergé Yves Saint-Laurent társa, menedzsere és bizalmi embere volt. Együtt alapították 1961-ben a legendás divatházat, mely a dizájner nevét viseli.

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Pro_Urbe

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma