GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

easy_lessons_R

2019.02.04

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje kapta a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját a február 1-jei díjátadón. Az alkotást eddig több mint 3000 néző látta a mozikban.

Marta_Prus_Tul_minden_hataron

2019.02.04

Az idei, ötödik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet január 28. és február 3. között rendeztek meg Budapesten a Cinema City Aréna moziban, csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm szállt versenybe.

Carmen_es_Lola

2019.02.03

Bajnokok (Campeones) című, fogyatékkal élők főszereplésével készült vígjátékot választotta a legjobb alkotásnak a spanyol filmakadémia a Sevillában rendezett 33. Goya-díjátadó gálán vasárnap hajnalban.

rossz-versek

2019.02.02

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje kapta a B. Nagy Lászlóról elnevezett fődíjat a magyar filmkritikusoktól. A pénteki budapesti díjátadón Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki.

lemberg__1934_R
2019.02.01

Muszatics Péter könyvéből készít dokumentumfilmet Sopsits Árpád. Az Utazás Európa mélyére című, 2016-ban megjelent könyv sajátos portrét ad Közép-Európáról. A készülő film két város, Lemberg és Pozsony bemutatásával Magyarország és Közép-Európa helyét, határait keresi a 20. és a 21. század változó Európájában.

Marton_Jozsef_Fenymester_resize
2019.02.01

Kihirdették a második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny eredményét csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat.

maria-callas_coveralia

2019.01.31

Moziba kerül Tom Wolf 2017-ben készült dokumentumfilmje az amerikai születésű görög szoprán operaénekesnőről. A portréfilmet premier előtt vetíti az Uránia Filmszínház február 9-én. A mű Callas életét archív felvételeken, vallomásokon, családi fotókon, magánleveleken keresztül idézi meg, amelyek szinte kivétel nélkül most először kerülnek a nyilvánosság elé.

Hoppi_mesek

2019.01.31

Animációs filmek gyártásának támogatására a 2018-ban meghirdetett Macskássy Gyula-pályázaton hét alkotónak összesen 56,9 millió forintot ítélt oda a médiatanács. A magyar bajnokokról szóló Cserebogarak folytatásában B. Nagy Ervin a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lacit és az ökölvívást elevenítheti meg digitális rajzanimációs technikával, míg Gellár Csaba a Puskás Öcsi és barátai nyitórészében a világhírű magyar futballista életének első, rongylabdás éveit idézheti meg.

zrinyi1_fill_640x420

2019.01.31

Dokumentumfilmet készített Gerebics Sándor Szigetvár 1566-os ostromáról. Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott világraszóló esemény volt, hiszen a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. A régi fény ragyogjon című film, amely a végvári csata felelevenítésén és ismert történészek, Fodor Pál, Hóvári János, Négyesi Lajos szakértői megszólalásain keresztül rekonstruálja az akkori eseményeket, 500 hagyományőrző közreműködésével készült el.

ady__temetes
2019.01.30

Ady 1919. január 29-i nemzeti gyászszertartásáról tett közzé sosem látott képsorokat a Filmarchívum. A temetést a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg. A kameranegatívok nemrég kerültek elő, és az újonnan beazonosított filmanyag nem csupán hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem sokkal jobb minőségű is.

A Honismereti Szövetség 2007 óta rendszeresen megünnepeli a honismeret napját minden évben március 24-én. Az országos rendezvénynek idén a budapesti Duna Palota ad otthont. Az ünnepi konferencia témája a Honismeret és a Z generáció, az előadók a témához kapcsolódó munkafüzeteket, köteteket, illetve applikációkat mutatják be. A szervezet célja, hogy minél több olyan kiadvány szolgálja a köznevelést és a lokálpatriotizmus kialakítását a fiatalokban, amely az élményalapú pedagógia eszközeivel adja át a magyar hagyománykincset és a helyi értékeket.

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között. A 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik. A roncsok feltárása most ér az utolsó fázisához. Becslések szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja. Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak, bambuszból és fából készült holmi, illetve növényi és állati maradványok vannak.

Kétévnyi felújítás után szombaton megnyílik a London Greenwich városrészében lévő, 17. századi Old Royal Naval College Festett Csarnoka, melynek falait és mennyezetét az angol művész, James Thornhill díszítette 1707 és 1726 között. Az angol haditengerészeti sikereket, uralkodókat és mitológiai alakokat ábrázoló festményeket megtisztították és restaurálták a 8,5 millió font (hárommilliárd forint) költségű projekt során.

A 250 ezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián matematika-történelem szakos tanárt a városvezető és az igazgató a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A polgármester szerint a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: nemrégiben ünnepelték a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját, a vendégek száma évről-évre nő.

David Lowery – The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában. Az eseményen összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők, a 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Ingyenesen látogatható programokkal: koncertekkel, mesejátékkal, vetélkedővel ünnepli szombaton a Bartók rádió névadója, Bartók Béla születésnapját. Lesz filmzene, bemutatkoznak fiatal és világjáró művészeik és jazzkoncertet is hallgathat a közönség.

Bartok_Radio_napja

Orosz és lengyel szerzők darabjaiból játszik Vida Mónika Ruth zongoraművész szombaton este a budai Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A szombat esténként 20 óra 30 perctől látható filmsorozat négy része mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva.

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozatát, az Iparterv I. (1968) és az Iparterv II. (1969) kiállításokat. Az ötvenedik évforduló alkalmából a Ludwig Múzeum január végétől kiállítással és programsorozattal jelentkezett.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma