12takemeplease_600x337_masolata

2018.11.01

Véget ért a 7. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 24. és 27. között rendeztek meg Budaörsön. A Primanima Nagydíját idén először egy magyar alkotás, Hegyi Olivér Take Me Please című filmje kapta, mely egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon.

article_X

2018.11.01

A skandináv krimiket idéző thrillert készített Ujj Mészáros Károly rendező, akinek a Liza, a rókatündért is köszönhetjük. Az X – A rendszerből törölve című alkotást november 1-jétől vetítik a magyar mozik. Ujj Mészáros Károly a filmet leginkább azoknak ajánlja, akik szeretik a skandináv krimiket vagy nem rettennek meg egy kis izgalomtól.

styx2_masolata

2018.10.30

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik idén is az Európai Parlament filmművészeti díjára, a Lux filmdíjra jelölt három döntős alkotást, amelyeket a Lux Filmnapok keretében mutatnak be november 7. és 9. között. Az idei nyitófilm Wolfgang Fischer német-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája, a Styx lesz.

nem_tortent_semmi_masolata

2018.10.30

Csoma Sándor, Balázs István Balázs és Knapp Dávid Nem történt semmi című filmje nyerte el a 63. Országos Függetlenfilm Fesztivál fődíját. A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) október 11. és 14. között Balatonfenyvesen rendezte meg az idei Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát, amelynek versenyprogramjába 28 alkotás jutott be.

filmalap_filmarchivum_decelith

2018.10.29

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték vásárlásakor, amelyet közzétettek a Filmarchívum YouTube-csatornáján! A víg özvegy rádióoperett felvételén Honthy Hanna és Laurisin Lajos hallható.

a_tanu_restauralt_kiemelt

2018.10.27

Az Audiovizuális Örökség Világnapja 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség és a döntéshozók figyelmét az audiovizuális örökség sérülékenységére, megőrzésének fontosságára. Az archívumok és szervezetek minden év október 27-én különböző akciókkal, eseményekkel készülnek: idén két magyar felújított filmklasszikust mutatnak be.

call_me_by_your_name_masolata

2018.10.26

Az őszt nemcsak azért lehet szeretni, mert a természet csodálatos színekben pompázik, hanem azért is, mert ilyenkor arra kötelez minket az időjárás, hogy bekucorodjunk a takaró alá, kezünkbe vegyünk egy könyvet és olvassunk. Vagy kezünkbe vegyünk egy bögre kakaót és filmezzünk. Mi most tíz filmet ajánlunk, méghozzá tíz irodalmi mű adaptációját, amelyek láttán azonnal olvasni támad kedvünk!

Apro_mesek_03_masolata

2018.10.25

Elkészült Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerének, az Apró meséknek az első előzetese! A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új filmje Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével március 14-étől látható országszerte a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Avilaglatottegerke_masolata

2018.10.25

Száz helyszínen csaknem 500 program várja az Országos Rajzfilmünnep közönségét október 26. és 28 között országszerte vetítésekkel és filmes programokkal. A hatodik alkalommal megtartott filmünnephez egy rajzpályázat is kapcsolódik, amelyre azoknak a 14 év alatti gyerekeknek a munkáit várják, akik szívesen lerajzolnák saját mesehősüket.

post-mortem-photo_masolata

2018.10.24

Hamarosan, november végén kezdi el forgatni Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét, amely közvetlenül az első világháború befejezése után játszódik egy kísértetek által megszállt magyar faluban. Ahogy a rendező megfogalmazta: olyan nagyszabású, széles közönséghez szóló produkciót akar készíteni, amely a nemzetközi piacon is megállja majd a helyét.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma