filmnapokgyor

2018.09.04

Első alkalommal rendezik meg a Győri Filmnapokat, amelyeken szeptember 6. és 9. között három helyszínen több mint húsz filmet vetítenek. A program szeptember 6-án Az aranyember vetítésével indul, de szeptember 8-án Európa Kulturális Fővárosa Napot is tartanak a Széchenyi téren. Milyen programokkal várnak minket? Cikkünkből kiderül!

movie_horror_600x337_masolatajo

2018.08.31

Mi jut eszetekbe, ha azt a szót halljátok: horror? Bizonyára egy-két filmcím, néhány képkocka, no meg az az érzés, hogy „tuti akkor ugrik elő a gyilkos, amikor a főhős becsukja a hűtőajtót”. Ez utóbbi mellesleg egy igen fontos horrorfilmes eszközhöz, a sokkeffektushoz kapcsolódó gondolat. De mi az a sokkeffektus? Cikkünkből megtudhatjátok!

Orok_tel_still_03_1

2018.09.01

Európai nagyjátékfilmes szekcióval bővült idén a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programja: a kategóriában tíz alkotás versenyez a díjért, amellyel a filmek látványtervezőinek munkáját ismerik el. Európa legkülönbözőbb részeiről érkeznek a kiválasztott filmek, amelyek magyarországi premierje – egy kivételével – az október 16. és 21. között zajló fesztiválon lesz.

article_Blossom_valley

2018.08.30

Csuja László Virágvölgy című filmjét augusztus 30-tól játsszák a mozik. A road movie, amelyben egy különös pár próbál meg boldog életet élni néhány napig egy lopott gyerekkel, arra kérdez rá, hogy mit gondolunk a normalitásról, a boldogságról – mondta a rendező az MTI-nek. A Virágvölgy júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon a zsűri díját.

BestGameEver_shot00006_masolata

2018.08.29

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Puskin moziban! A szeptember 2-áig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került. A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. A fesztiválon a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik.

2018_07_25_napszallta_masolata

2018.08.29

Nemes Jeles László Napszállta című filmje a versenyprogramban, Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje pedig a Biennale College Cinema szekcióban mutatkozik be az augusztus 29-én kezdődő 75. Velencei Filmfesztiválon. Az eseményre olyan sztárokat várnak, mint Lady Gaga, Ryan Gosling vagy Vanessa Redgrave.

camera-2341279_960_720

2018.08.28

A magyarországi filmstúdiók kapacitását már évekre lekötötték, szakemberből viszont kevés van – mondják évek óta. De mik ezek a hiányszakmák? Most megtudhatjuk! Méghozzá két szakembertől, Incze Ágnes vágó-rendező-forgatókönyvírótól és Salamon András rendező-forgatókönyvíró-producertől, a Lumière Filmiskola alapító-tanáraitól.

Game_Over_Club_vagott

2018.08.26
Belesni a kulisszák mögé mindig izgalmas, akár színházi próbáról, akár filmforgatásról van szó. Én utóbbinak lehettem részese augusztus 18-án este az elhagyatott, felújítás alatt álló Rác gyógyfürdőben. Géczy Dávid – aki számos rövid- és reklámfilmet, valamint klipet rendezett már – első, Game Over Club című nagyjátékfilmjét forgatja a szállodában olyan nagy magyar színészekkel, mint Földes Eszter, Kamarás Iván, Thuróczy Szabolcs, Kálloy Molnár Péter vagy Nagypál Gábor. FORGATÁSI RIPORT

TC_1

2018.08.27

Mátészalka talán legfontosabb éves rendezvényén, az idén augusztus 23. és 26. között megtartott Fényes Napok Fesztiválon már harmadik alkalommal vett részt a Magyar Hollywood Tanács, amely méltóképpen igyekszik megemlékezni arról, hogy „járult hozzá” Mátészalka a hollywoodi filmipar fejlődéséhez. Tony Curtis szülei Mátészalkáról vándoroltak ki Amerikába, Adolph Zukor pedig a négy polgári iskolát végezte el a városban.

2018_07_25_napszallta_masolata

2018.08.25

Tizenkilenc produkció lesz látható a jubileumi 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyében. A műveket összeköti, hogy az elmesélt történetek igazi coming of age-sztorik, illetve olyan figurák sorsát mutatják be, akik nem találják a helyüket a világban. Milyen filmeket láthatunk az idei CineFest versenyprogramjában? Cikkünkből kiderül!

A Debreceni Egyetem (DE) az idén már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakájához. Ezúttal három városban – Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény –, 15 helyszínen, mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. A programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A 27 éves Darja Parhomenko győzött a bukaresti George Enescu klasszikus zenei nemzetközi verseny zongora kategóriájában! A fiatal orosz zongoraművész szoros küzdelmet vívott a második helyezettel, Daumants Liepinssel. A szeptember 1. és 23. között lezajlott George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki.

Johann Sebastian Bach orgonaművei szólalnak meg a Hold utcai református templom új orgonáján a Violin Travel sorozat őszi-téli szezonjában október 12-től újabb hét koncerten Budapesten. A közismert művek mellett az itthon ritkábban hallható darabok is megszólalnak Fassang László, Christoph Bossert (Németország), Benjamin Steens (Belgium), Vincent Thévenaz (Svájc), Szatmáry Zsigmond, Szabó Balázs és Mészáros Máté Zsolt tolmácsolásában.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Az évad első bemutatója november 15-én lesz: Giuseppe Verdi Otello című operáját Albu István állítja színpadra. Karácsony után, december 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, valamint A gyermek és a varázslatok című operát mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében. Országos bemutató lesz Giacomo Puccini A fecske című operájának áprilisi premierje Anger Ferenc rendezésében. Az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendez.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma