896a4558_kiemelt

2018.09.06

Kettős nemzetközi sikernek örülhetnek a magyar filmért rajongók! A 42. montréali filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yván Kertész Mihályról szóló, Curtiz című filmje nyerte el a fődíjat, a legjobb rendezés díját pedig Szász Attila kapta Örök tél című filmjéért. A fesztiválon bemutatkozott Nagy Pál Orsi Nyitva és Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) című alkotása is.

sunset_laszlo_nemes_11_600x324_masolata

2018.09.04

Mint mindenkinek, nekem is rengeteg elvárásom volt Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjével kapcsolatban. Sőt: még izgultam is, ahogy anno a filmtörténetvizsgák előtt. Végül felülírta mindezt egyetlen mondat. „Azt a mindenségit!” – gondoltam magamban, és még azt is bátran megfogalmaztam: a rendező képes volt felülmúlni zseniális első filmjét, az Oscar-díjas Saul fiát.

Fritz

2018.09.04

Elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó alkotásokat láthat a közönség az idei Szemrevaló Filmfesztiválon, amelyen szeptember 27. és október 7. között 17 német nyelvű filmet láthat a közönség a Művész moziban. A vígjáték mellett romantikus roadmovie, gengszterfilm és dokumentumfilm is lesz a kínálatban, és idén először egy rövidfilm-válogatás is látható lesz.

2018_07_25_napszallta_masolata

2018.09.04

Telt házas vetítésen mutatkozott be szeptember 3-án a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó alkotás. A film világpremierjén a közönség felállva tapsolta meg az alkotókat.

shiff_nyitogala

2018.09.04

A pécsi Kodály Központban szeptember 3-án rendezték meg az első Seven Hills International Film Festival (SHIFF) nyitógáláját. A szeptember 9-ig tartó SHIFF döntőjébe 41 alkotást válogattak be, a rendezvény díszvendége a Bahreini Királyság. A fesztiválgyőztes filmeket szeptember 9-én délutántól vetítik Pécsett, az Uránia Filmszínházban.

filmnapokgyor

2018.09.04

Első alkalommal rendezik meg a Győri Filmnapokat, amelyeken szeptember 6. és 9. között három helyszínen több mint húsz filmet vetítenek. A program szeptember 6-án Az aranyember vetítésével indul, de szeptember 8-án Európa Kulturális Fővárosa Napot is tartanak a Széchenyi téren. Milyen programokkal várnak minket? Cikkünkből kiderül!

movie_horror_600x337_masolatajo

2018.08.31

Mi jut eszetekbe, ha azt a szót halljátok: horror? Bizonyára egy-két filmcím, néhány képkocka, no meg az az érzés, hogy „tuti akkor ugrik elő a gyilkos, amikor a főhős becsukja a hűtőajtót”. Ez utóbbi mellesleg egy igen fontos horrorfilmes eszközhöz, a sokkeffektushoz kapcsolódó gondolat. De mi az a sokkeffektus? Cikkünkből megtudhatjátok!

Orok_tel_still_03_1

2018.09.01

Európai nagyjátékfilmes szekcióval bővült idén a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programja: a kategóriában tíz alkotás versenyez a díjért, amellyel a filmek látványtervezőinek munkáját ismerik el. Európa legkülönbözőbb részeiről érkeznek a kiválasztott filmek, amelyek magyarországi premierje – egy kivételével – az október 16. és 21. között zajló fesztiválon lesz.

article_Blossom_valley

2018.08.30

Csuja László Virágvölgy című filmjét augusztus 30-tól játsszák a mozik. A road movie, amelyben egy különös pár próbál meg boldog életet élni néhány napig egy lopott gyerekkel, arra kérdez rá, hogy mit gondolunk a normalitásról, a boldogságról – mondta a rendező az MTI-nek. A Virágvölgy júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon a zsűri díját.

BestGameEver_shot00006_masolata

2018.08.29

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Puskin moziban! A szeptember 2-áig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került. A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. A fesztiválon a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma