NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

330

2019.09.07

Udo Kier, a nemzetközi filmgyártás egyik legizgalmasabb alakja szeptember 8-án Blockbustertől a művészfilmig címmel tart előadást. A világhírű német művész hat évtizedes pályája során a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt Fassbindertől, Bódy Gáboron át Gus van Santig és Lars von Trierig kultikus mozifilmekben. Az Ódry Színpadon Udo Kierrel Báron György filmesztéta beszélget a filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről.

Toldi_1

2019.09.05

Befejeződött Gyulán a Toldi című film három hónapig tartó forgatása az elsőfilmes Baranyai Tamás rendezésében. A film az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló program keretében készült.

Szoke_Abigel_akik_maradtak

2019.09.04

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában.

van_goghok_600x314

2019.09.03

Hétfő este az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a 2018-ban készült Van Goghok című filmet. A vetítést megelőzte egy sajtótájékoztató a magyar forgalmazó és a film rendezője, Szergej Livnyev részvételével. A beszélgetés során kiderült, mi volt az oka a témaválasztásnak, hogyan változott a forgatás előtt nem sokkal a teljes történet, és hogy mi jut eszébe egy orosz rendezőnek a magyar filmről.

A_kuflik_integetnek_nektek

2019.08.31

Elkészült a 2017-ben bemutatott, Egy kupac kufli című animációs film folytatása: a Mi újság, kuflik? október 3-án kerül a magyarországi mozikba.

toth_janos_opetrator

2019.08.31

88 éves korában elhunyt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Toth_Barnabas_Akik_maradtak_2

2019.08.30

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje az augusztus 30. és szeptember 3-a között tartandó legendás Telluride Filmfesztiválon lesz, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia jutott el.

vangogi_ftr_

2019.08.29

Az országos vetítés előtt nyilvános díszbemutatón nézheti meg a közönség Szergej Livnyev 2018-as Van Goghok című lélektani drámáját szeptember 2-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

SQ0030_SC0030

2019.08.29

Az előző félévben indított kezdeményezést folytatva az Uránia Nemzeti Filmszínház októbertől 10 alkalommal ingyenes délelőtti iskolai vetítésen tűzi műsorra a Ruben Brandt, a gyűjtőt. A szervezők szeptember 25-éig várják az ország minden részéről az iskolai csoportok jelentkezését.

macskafogo_cimkep

2019.08.28

A közönségfilmektől kezdve az animációs és underground filmeken át a klasszikusokig minden megtalálható lesz második alkalommal mergrendezett eseményen, melynek az előző évhez hasonlóan ezúttal is a Széchenyi tér, a Rómer Ház és a Szent László Látogatóközpont ad otthont szeptember 5. és 8. között.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma