nem_tortent_semmi_masolata

2018.10.30

Csoma Sándor, Balázs István Balázs és Knapp Dávid Nem történt semmi című filmje nyerte el a 63. Országos Függetlenfilm Fesztivál fődíját. A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) október 11. és 14. között Balatonfenyvesen rendezte meg az idei Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát, amelynek versenyprogramjába 28 alkotás jutott be.

filmalap_filmarchivum_decelith

2018.10.29

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték vásárlásakor, amelyet közzétettek a Filmarchívum YouTube-csatornáján! A víg özvegy rádióoperett felvételén Honthy Hanna és Laurisin Lajos hallható.

a_tanu_restauralt_kiemelt

2018.10.27

Az Audiovizuális Örökség Világnapja 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség és a döntéshozók figyelmét az audiovizuális örökség sérülékenységére, megőrzésének fontosságára. Az archívumok és szervezetek minden év október 27-én különböző akciókkal, eseményekkel készülnek: idén két magyar felújított filmklasszikust mutatnak be.

call_me_by_your_name_masolata

2018.10.26

Az őszt nemcsak azért lehet szeretni, mert a természet csodálatos színekben pompázik, hanem azért is, mert ilyenkor arra kötelez minket az időjárás, hogy bekucorodjunk a takaró alá, kezünkbe vegyünk egy könyvet és olvassunk. Vagy kezünkbe vegyünk egy bögre kakaót és filmezzünk. Mi most tíz filmet ajánlunk, méghozzá tíz irodalmi mű adaptációját, amelyek láttán azonnal olvasni támad kedvünk!

Apro_mesek_03_masolata

2018.10.25

Elkészült Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerének, az Apró meséknek az első előzetese! A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új filmje Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével március 14-étől látható országszerte a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Avilaglatottegerke_masolata

2018.10.25

Száz helyszínen csaknem 500 program várja az Országos Rajzfilmünnep közönségét október 26. és 28 között országszerte vetítésekkel és filmes programokkal. A hatodik alkalommal megtartott filmünnephez egy rajzpályázat is kapcsolódik, amelyre azoknak a 14 év alatti gyerekeknek a munkáit várják, akik szívesen lerajzolnák saját mesehősüket.

post-mortem-photo_masolata

2018.10.24

Hamarosan, november végén kezdi el forgatni Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét, amely közvetlenül az első világháború befejezése után játszódik egy kísértetek által megszállt magyar faluban. Ahogy a rendező megfogalmazta: olyan nagyszabású, széles közönséghez szóló produkciót akar készíteni, amely a nemzetközi piacon is megállja majd a helyét.

hedgehogs-home

2018.10.24

Idén már hetedik alkalommal rendezik meg október 24. és 27. között a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, melynek főszereplői a pályájuk elején járó fiatal filmesek. A fesztiválon a hazai és a külföldi diákok, a fiatal alkotók rövidfilmjei mellett egész estés filmek, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot.

orok_tel3_kiemelt

2018.10.21

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén, Berlinben – írta október 20-án a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Az Örök tél című történelmi dráma az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

jelenet_az_eloadasbol

2018.10.19

Ne bámuljanak már! – inkluzív színház születik címmel készült dokumentumfilm, amelynek bemutatója október 19-én, 19 órakor lesz a Premier Kultcaféban. A film egy színházi előadás készítését mutatja be, azonban ebben a produkcióban egyenrangú partnerekként játszanak együtt ép értelmű és értelmi fogyatékossággal élő színésznők. INTERJÚ

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukcióinak történetében rekordáron , 75,6 millió forintért kelt el. Az árverésen jól szerepeltek a magyar absztrakt és kortárs festészet meghatározó alakjai is. A Zsolnay-tárgyak közül egy ritka, párduccal díszített art deco váza érte el a legmagasabb leütési árat.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma