A_Pogany_Madonna

2019.01.07

Nagy sikert aratott a Filmarchívum karácsonyi akciója, a szervezet videómegosztó csatornáján több mint 420 ezren kattintottak a december 21. és január 4. között szabadon elérhetővé tett 100 régi magyar alkotásra.

Golden_Globe

2019.01.07

A brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai filmek versenyében vasárnap a Los Angelesben rendezett díjátadón, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA) Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat. Alfonso Cuarón Roma című filmje is két díjat kapott.

viszkis

2019.01.04

Tavaly egymilliónál is több nézőjük volt a magyar filmeknek a hazai mozikban. A legsikeresebb Herendi Gábor Valami Amerika 3 című vígjátéka volt 372 ezer nézővel. A decemberben bemutatott, Goda Kriszta rendezésében készült BÚÉK című filmet három hét alatt mintegy 160 ezren látták, Nagypál Orsi Nyitva című, első mozifilmjét pedig több mint 54 ezren.

Cinemascope

2019.01.03

A harmadik alkalommal sorra kerülő Cinemascope a Budapesti Metropolitan Egyetem (Metu) filmes szakjainak diplomavetítése, mely idén január 21-én 18.30-tól lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

018

2019.01.01

Vízipók, a vízalatti kristálypalota légnadrágos lakója sokunk gyerekkori kedvence. Kriska György, a mesefigura ihletője, az igazi vízipókot (polgári nevén: búvárpókot) és gerinctelen társait mutatja be az újszerű természetfilmben, amely a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. INTERJÚ.

Nagyi_projekt

2018.12.30

2018 januárjában bejelentették: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Az év újabb Oscar-jelöléseket, külföldi elismeréseket hozott a hazai filmeseknek, tehetséges új alkotók is felbukkantak. A papageno sorba vette a sikereket.

Borka1

2018.12.28

Gurmai Beáta nagysikerű Borka-meséiből készült rajzfilmek öt epizódja látható a Mesetévén. A családról, a szeretetről és az ünnepeinkről szóló, igényes mesék kiváló nevelési segédanyagok is. A családjával jelenleg Párizsban élő szerzővel a Nullahategy.hu beszélgetett.

A_Hamis_Izabella

2018.12.21

Két héten át, december 21-től január 4-ig száz film érhető el szabadon a Filmarchívum Vimeo csatornáján, így az ünnepek alatt nézhetünk felújított klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat. A listán 54 rendező száz filmje szerepel, összesen 4200 percben. A legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik.

large_chuchotage_still_02

2018.12.20

Tóth Barnabás Susotázs című alkotása bekerült a legjobbak közé, Nemes Jeles László Napszállta című filmje azonban nem jutott fel az Oscar-díjra jelöltek szűkített listájára. Az Amerikai Filmakadémia elismeréseit 2019. február 24-én adják át.

az_ur_hangja_04

2018.12.19

Fiatalkori álmom volt egy Stanislaw Lem-regény megfilmesítése – mondta Pálfi György Az Úr hangja című filmjéről. A Hukkle és a Taxidermia rendezőjének új alkotása Lem regényének gondolatvilágát egy napjainkban játszódó, családi dráma keretei közé helyezi.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma