Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.28
Jankovics Marcell, Kincses Réka és Deák Krisztina egy-egy filmjét is bemutatják a marosvásárhelyi Alternative Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyet november 7. és 11. között rendeznek az erdélyi városban.
2012.10.27
Tizenkét olasz filmet mutatnak be Budapesten november 5. és 14. között a Közép-Európai Olasz Filmfesztiválon, a MittelCinemaFesten. A programban 2011-ben és 2012-ben készült mozgóképeket vetítenek.
2012.10.26
Egy tartótiszt önvallomásából készít dokumentumfilmet Varga Ágota. A III/III-as tartótiszt voltam című film a rendező szerint az első olyan alkotás, amelyben tartótiszt szólal meg, és kiderül belőle, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik működtették az állambiztonság rendszerét.
2012.10.26
A dél-koreai művészfilm első számú sztárrendezője, a hazánkban is népszerű Kim Ki-duk legismertebb filmjeinek ingyenes vetítésével várja a közönséget 2012. november 5-9. között a Koreai Filmhét, melyet ötödik alkalommal rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2012.10.25
Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet Magyar szív című dokumentumfilmjével Lengyelország jelképesen megköszönte a magyar vezetőknek és az egész magyar nemzetnek, hogy a második világháború idején közel 120 ezer lengyelnek segítséget nyújtottak.
2012.10.24
Három egészestés dokumentumfilmet, egy svájci, egy brit és egy belga-francia-marokkói koprodukcióban készült alkotást jelölt az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjára dokumentumfilm kategóriában.
2012.10.24
Bergendy Péter filmje nyerte az Arany Hugót október 19-én este a 48. chicagói nemzetközi filmfesztiválon.
2012.10.24
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a magyar HBO új, saját gyártású sorozata, a Terápia sajtótájékoztatója és díszbemutatója.
2012.10.22
A C3 Alapítvány szervezésében 2012 októberétől médiaművészeti programsorozat indul, mely két nagy hatású művész, Bódy Gábor és Zbigniew Rybczynski életművét mutatja be nagyszabású kiállítás és retrospektív vetítés-sorozat keretében. A változatos programoknak az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Vasarely Múzeum és a Labor Galéria ad otthont.
2012.10.21
Robert Redford legújabb rendezésével, a The Company You Keep című politikai thrillerrel nyílik novemberben a 14. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA), amelynek programjába többek között Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is bekerült.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma