15_eves

frisshus_420

2013.03.06

Fiatal magyar filmkészítők munkáiból tart mustrát március 28-án és 29-én a Toldi mozi és a Daazo a Friss hús minifesztivál keretén belül. A vetítéssorozatban 20 filmet láthat a közönség.

alan

2013.03.04

Oliver Stone és Joe Eszterhas után Sir Alan Parker, a Pink Floyd - The Wall, az Angyalszív és az Evita rendezője tartott kétnapos forgatókönyvírói szemináriumot Budapesten március első hétvégéjén. A világszerte elismert rendező emberközeli személyisége szórakoztató és tanulságos előadást eredményezett.

lsimon02
2013.03.12

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Eger önkormányzata támogatta az Agria Mozi új vetítőgépének megvásárlását, amelyet 2013. március 12-én adtak át jelképesen a mozi nagytermében. A Sony 4 K vetítő Magyarországon az első hasonló márkájú gép, emellett Európában is egyedülálló, hiszen az egri mozin kívül csupán két helyen alkalmazzák.

bevandor_s3_-600x337

2013.02.28

Hegyek és tengerek között címmel hatrészes dokumentumfilm-sorozat készült, amely a magyarországi diákok előítéletességét vizsgáló szociológiai kutatás részeként készült el. A sorozat hat Magyarországon élő bevándorló portréján keresztül igyekszik elfogadóbbá tenni a nézőket.

2013.02.11
Filmvetítések, fotókiállítás, előadások és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket az India Fesztiválon március 6. és 10. között a budapesti  Átrium Film-Színházban.

zagrebdox

2013.03.03

Szász János Last Call - Dresden Dolls című dokumentumfilmjét is vetítik a horvát fővárosban a héten zajló ZagrebDox elnevezésű filmfesztiválon, amelyen nyolc nap alatt több mint 180 alkotást láthat a közönség.

alanparker_420

2013.02.22

Alan Parker világhírű hollywoodi rendező, forgatókönyvíró és producer lesz a vendége március 2-án és 3-án megrendezésre kerülő III. Filmíró Napoknak, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szervez a Film.hu magyar moziportállal közösen a budapesti Corvin moziban.

papa

2013.02.25

A pápai Petőfi mozi március 2-án filmfesztivállal nyitja meg újra kapuit. A rendezvény keretében 12 napon át 23 filmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

reiiisz

2013.02.25

Az idei évben először mutatnak be magyar filmet, ez pedig a Nekem Budapest című szkeccsfilm, amely a végzős Enyedi-osztály filmrendezőinek közös debütálása. A Külalak című kisfilm rendezőjével, Reisz Gáborral beszélgettünk a nemrég átvett Simó Sándor-díjról, a készülő diplomafilmjéről, és arról, miért áll a bál a Budapest-film március 7-ei bemutatója körül.

berlinarekep

2013.02.28

Nyolcszáz filmből válogathatott a közönség az idei Berlinalén, ahol a legfőbb témák között a szegénység, a női szerepek, valamint a homoszexualitás jelent meg. Videóriport Ruprech Dániel filmkritikussal.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma