IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2012.10.26
Egy tartótiszt önvallomásából készít dokumentumfilmet Varga Ágota. A III/III-as tartótiszt voltam című film a rendező szerint az első olyan alkotás, amelyben tartótiszt szólal meg, és kiderül belőle, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik működtették az állambiztonság rendszerét.
2012.10.26
A dél-koreai művészfilm első számú sztárrendezője, a hazánkban is népszerű Kim Ki-duk legismertebb filmjeinek ingyenes vetítésével várja a közönséget 2012. november 5-9. között a Koreai Filmhét, melyet ötödik alkalommal rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2012.10.25
Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet Magyar szív című dokumentumfilmjével Lengyelország jelképesen megköszönte a magyar vezetőknek és az egész magyar nemzetnek, hogy a második világháború idején közel 120 ezer lengyelnek segítséget nyújtottak.
2012.10.24
Három egészestés dokumentumfilmet, egy svájci, egy brit és egy belga-francia-marokkói koprodukcióban készült alkotást jelölt az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjára dokumentumfilm kategóriában.
2012.10.24
Bergendy Péter filmje nyerte az Arany Hugót október 19-én este a 48. chicagói nemzetközi filmfesztiválon.
2012.10.24
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a magyar HBO új, saját gyártású sorozata, a Terápia sajtótájékoztatója és díszbemutatója.
2012.10.22
A C3 Alapítvány szervezésében 2012 októberétől médiaművészeti programsorozat indul, mely két nagy hatású művész, Bódy Gábor és Zbigniew Rybczynski életművét mutatja be nagyszabású kiállítás és retrospektív vetítés-sorozat keretében. A változatos programoknak az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Vasarely Múzeum és a Labor Galéria ad otthont.
2012.10.21
Robert Redford legújabb rendezésével, a The Company You Keep című politikai thrillerrel nyílik novemberben a 14. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA), amelynek programjába többek között Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is bekerült.
2012.10.19
Tíz magyar film mutatkozik be tíz lengyel nagyváros közönségének egy filmes rendezvénysorozat keretében, amelyet Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára nyit meg 2012. október 19-én Krakkóban.
2012.10.18
Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjának, Tóth Ilonának történetéről tervezett film forgatókönyvét mutatták be 2012. október 18-án, Budapesten. Az eseményen Zelei Miklós író, újságíró azt mondta, "az utolsó tíz évben vagyunk, hogy 56 valódi történeteit bevigyük a köztudatba".

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma