lsimon02
2013.03.12

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Eger önkormányzata támogatta az Agria Mozi új vetítőgépének megvásárlását, amelyet 2013. március 12-én adtak át jelképesen a mozi nagytermében. A Sony 4 K vetítő Magyarországon az első hasonló márkájú gép, emellett Európában is egyedülálló, hiszen az egri mozin kívül csupán két helyen alkalmazzák.

bevandor_s3_-600x337

2013.02.28

Hegyek és tengerek között címmel hatrészes dokumentumfilm-sorozat készült, amely a magyarországi diákok előítéletességét vizsgáló szociológiai kutatás részeként készült el. A sorozat hat Magyarországon élő bevándorló portréján keresztül igyekszik elfogadóbbá tenni a nézőket.

2013.02.11
Filmvetítések, fotókiállítás, előadások és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket az India Fesztiválon március 6. és 10. között a budapesti  Átrium Film-Színházban.

zagrebdox

2013.03.03

Szász János Last Call - Dresden Dolls című dokumentumfilmjét is vetítik a horvát fővárosban a héten zajló ZagrebDox elnevezésű filmfesztiválon, amelyen nyolc nap alatt több mint 180 alkotást láthat a közönség.

alanparker_420

2013.02.22

Alan Parker világhírű hollywoodi rendező, forgatókönyvíró és producer lesz a vendége március 2-án és 3-án megrendezésre kerülő III. Filmíró Napoknak, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szervez a Film.hu magyar moziportállal közösen a budapesti Corvin moziban.

papa

2013.02.25

A pápai Petőfi mozi március 2-án filmfesztivállal nyitja meg újra kapuit. A rendezvény keretében 12 napon át 23 filmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

reiiisz

2013.02.25

Az idei évben először mutatnak be magyar filmet, ez pedig a Nekem Budapest című szkeccsfilm, amely a végzős Enyedi-osztály filmrendezőinek közös debütálása. A Külalak című kisfilm rendezőjével, Reisz Gáborral beszélgettünk a nemrég átvett Simó Sándor-díjról, a készülő diplomafilmjéről, és arról, miért áll a bál a Budapest-film március 7-ei bemutatója körül.

berlinarekep

2013.02.28

Nyolcszáz filmből válogathatott a közönség az idei Berlinalén, ahol a legfőbb témák között a szegénység, a női szerepek, valamint a homoszexualitás jelent meg. Videóriport Ruprech Dániel filmkritikussal.

2013.02.20
Három magyarországi filmes szakembert, Muhi András producert, Buglya Sándor filmrendezőt, operatőrt, producert és Durst György producert választott tiszteletbeli tagjává az Erdélyi Magyar Filmszövetség (EMFSZ) a hét végén tartott közgyűlésén.
2013.02.20
Tíz országból összesen 20 film és a magyar származású francia rendező, Olivier Assayas retrospektív vetítés-sorozata szerepel más programok mellett a Frankofón Filmnapokon, amelyet március 1. és 9. között rendeznek a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetített alkotások közül számos magyarországi premier, több filmet vidéki városokban is bemutatnak.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma