2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.

fm6_masolata

2017.08.08

„Az ember készít egy filmet, amely kikerül a világba és elkezdi élni a saját életét. És akkor te már semmit sem tudsz csinálni, csak figyelni, mi történik” – mondta Lichter Péter filmrendező, akinek Fagyott május című alkotása valóban saját életre kelt. Olyannyira, hogy bár csak egy hazai moziban játsszák, külföldön is beszélnek róla. Az ifjú rendező mesélt nekünk.

p053sr2j_masolata1

2017.08.08

Az olasz filmtörténet egyik meghatározó alakja, Marcello Mastroianni több volt, mint a „latin szerető” karakter megtestesítője. Az édes élet, Az éjszaka, valamint a 8 és fél sztárjáról a bbc.com írt cikket, melyből kiderül: óriási életműve bizonyítja, Mastroianni tehetsége határtalan volt. Jóképűségét azonban kár tagadni – mi sem fogjuk!

vintage-2239661_960_720

2017.08.08

Tovább erősödik a hazai filmgyártás: jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül Magyarországon, a közvetlen filmgyártási költések pedig idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot. Az augusztus 8-án megjelent kormányhatározat szerint a sikeres filmipart szolgáló közvetett támogatásra 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll rendelkezésre a Filmalap által kezelt letéti számlán a második negyedévre.

oscars_2017_600x4441

2017.08.07

Rekordszámú magyar filmbemutató volt az elmúlt időszakban, így mintegy húsz hazai alkotást tekint meg az Oscar-nevezésről döntő bizottság. Az elismert filmes szakemberekből álló grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről. A jelöltek listáját 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra.

valamia1_masolata

2017.08.04

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása augusztus 2-án. A történet szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. Erről hamarosan mi is meggyőződhetünk, hiszen a rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része 2018. február 15-én kerül a mozikba.

macskako1_masolata1

2017.08.03

Balatoni filmek, nyári kalandok – e címet viseli a Terminál Filmklub nyári vetítéssorozata, melynek keretében magyar klasszikusokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Mi Gazdag Gyula Sípoló macskakő című filmjét láttuk a klubban, ahova ugyanazért érdemes elmenni, mint a Müpamoziba. A hangsúly itt is a házigazdán van, aki nemcsak szívesen látja, de marasztalja is a közönséget.

cestlavie_masolata

2017.08.02

Idén október 20. és 23. között már hetedik alkalommal rendezik meg a Mozinet Filmnapokat, melynek keretében a közönség a világ filmtermésének krémjét jóval a hivatalos hazai mozibemutató előtt tekintheti meg. A rendezvénynek Budapesten a Puskin mozi ad otthont, de országosan további 15 város art mozijai csatlakoztak az eseményhez.

Drakulics_elvtars_BodzsarM_masolata

2017.08.01

Nagy Zsolt főszereplésével készül a ’70-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténet, a Drakulics elvtárs. A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága 449 millió forint támogatást szavazott meg az Isteni műszakkal feltűnt Bodzsár Márk mozifilmjének gyártására, melynek forgatása októberben kezdődik.

Banki_G_kicsi_2

2017.08.01

A Valami Amerika-széria és a Kincsem rendezőjének, Herendi Gábornak a cége, a Skyfilm Production mutatja be szeptember 21-én a Filmalap Inkubátor Programjának elsőként elkészült filmjét, a Hetedik alabárdost. A filmet, mely egy humoros karriertörténet, egy szürreális elemekkel tarkított szatíra, Vékes Csaba rendezte.

KUFLIK_a_kupacon_masolata

2017.07.31

Már nem kell sokat várni arra, hogy moziban láthassuk a kuflikat: augusztus 17-étől lesz látható a magyar mozikban az Egy kupac kufli című animációs film. A hol humorosan különös, hol pedig különösen humoros történetek a kisebbeknek, a nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is jó szórakozást ígérnek!

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma