IMG_7755_preview

2017.11.28
Már nem kell sokat várni arra, hogy végre láthassuk, milyen slamasztikába keveredett Tamás, Ákos és András, a Valami Amerika-sorozat testvértriója. Ám míg várjuk a 2018. február 15-ei premiert, megnézhetjük, hogyan készült Herendi Gábor legújabb filmje, a Valami Amerika 3. A werkfilm megtekinthető a cikkben!

egyszoknya1_masolata

2017.11.27

A negyvenes évekhez közeledve a magyar filmben elszaporodtak a melodrámák, az addig is kedvelt komédiák pedig átalakultak: bennük a bonyodalmat nem egyszer abszurd helyzetek idézték elő. Épp ilyen volt Hamza D. Ákos 1943-as Egy szoknya, egy nadrág című filmje, melynek remake-jét 2005-ben készítette el Gyöngyössy Bence. A kérdés csak az: melyik változat jobb?

camera-1149041_960_720

2017.11.27

Ismét egy ígéretes elsőfilmes rendező mutatkozhat be a hazai közönségnek: Bagota Béla VALAN címmel készülő lélektani krimijének gyártását 292 millió forinttal támogatja a Filmalap. A film férfi főszereplője Krisztik Csaba lesz, aki nemrég nyerte el a Kaszás Attila-díjat.

Tanc

2017.11.25

A Duna TV december 14-én tűzi műsorára az Egy szerelem gasztronómiája című zenés, romantikus filmvígjátékot. A tévéfilm utómunkálatait még nyáron fejezte be Madarász Isti rendező. A 90 perces film főszereplője Bereczki Zoltán és Balla Eszter, a forgatókönyvet Hegedűs Bálint, a Kincsem és a Liza, a rókatündér forgatókönyvírója írta.

Orok_tel_still_03_1

2017.11.24
Várhatóan 2018 februárjában érkezik a Félvilág és A berni követ alkotópárosának, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje, az Örök tél, melyhez ma jelent meg az első előzetes (a cikkben megnézhető). A film, mely 1944 telén egy szovjet munkatáborban játszódik, egy férfi és egy nő kapcsolatán keresztül állít emléket a malenkij robot áldozatainak.

DMOHA20171123001

2017.11.24

Filmet forgat Budapesten és vidéki helyszíneken egy héten át Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező. Az Éter című mozi lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készül a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A jövő ősszel bemutatni tervezett alkotás fontos magyar szereplője László Zsolt.

AViszkis_jelenetfoto_11_masolata

2017.11.23

„Nemcsak bemutat egy emberi történetet, hanem figyelmeztet is minket arra, hogy legyünk nyitottak” – mondta el A Viszkis című filmről Móga Piroska színésznő, aki a női főszereplőt, Ambrus Attila szerelmét alakítja Antal Nimród mozijában. A fiatal tehetséggel a szerepről, A Viszkis jelentőségéről, valamint arról beszélgettünk, mit tesz annak érdekében, hogy legyőzze izgalmát.

haveaniceday_masolata

2017.11.23

Már csak hatot kell aludni és kezdődik is a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A közönség november 29. és december 3. között nézheti meg az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait a világ minden tájáról. Láthatjuk többek között az eddigi legnézettebb japán animációt is. A fesztivál sajtótájékoztatóján jártunk, és mindenkit arra bíztatunk: látogasson el az idei Anilogue-ra!

885591_33

2017.11.22

A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta az MTI-nek Antal Nimród rendező, akinek november 22-től látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilmje.

Annex_-_Bogart_Humphrey_Casablanca_06C_masolata

2017.11.20

Manapság olyan ritka a fekete-fehér film, hogy úgy kell keresni, mint tűt a szénakazalban. Az 1900-as évek elején azonban a közönség kizárólag fekete-fehérben láthatta a mozgóképeket. Ennek ellenére a filmkészítők már a tízes években is azon törték a fejüket, hogyan varázsoljanak színeket a vászonra. Cikkünkben velük foglalkozunk, valamint azzal, hogyan is lett színes a film.

A gyulai Almásy-kastély 150 ezredik látogatóját köszöntötték január 18-án. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien. Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés 150 ezredik látogató, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a 20. századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt remélik a német fővárosban, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és a Der Tagesspiegel című berlini lap becslése szerint nagyjából öt évig tarthat. A pontos menetrendről még nem határozott a tartományi rangú főváros kormánya.

Szekszárdon a Csak tiszta forrásból című komoly- és népzenei gálaműsorával várják az érdeklődőket: az esten Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában. Dombóváron a magyar kultúra napján nyílik meg a nagyközönség előtt a Helytörténeti Gyűjtemény, Bonyhádon pedig A tolna hadosztály a Don-kanyarban című kötetet mutatják be.
Életműdíjat kap Monica Bellucci olasz-francia színésznő és Jean-Paul Belmondo a Lumières-díjátadó február 5-ei, párizsi ceremóniáján – adta hírül a The Hollywood Reporter. Tavaly Marion Cotillard kapta a Lumières-életműdíjat. A Lumières Akadémia a Franciaországban dolgozó külföldi újságírókat képviseli, és évente adja át díjait az előző év legjobb francia filmjeinek.
Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Bicskén Bicskétől a csillagokig címmel asztrofotókból nyílik kiállítás, Székesfehérváron Földes László Hobo Látja Isten, hogy állok a napon címmel tart zenés irodalmi estet, Móron pedig Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét láthatják az érdeklődők.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma