_D0A7912_Copy

2018.03.12

A Testről és lélekről című alkotás, Enyedi Ildikó rendezése nyerte el a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat! Az elismerést március 11-én este Budapesten, a Vígszínházban megrendezett gálán adták át, amelyen összesen 23 kategóriában hirdettek győztest. A 3. Magyar Filmdíj gálaestjén az öt műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában adtak át díjakat.

MrsHyde1-Copy

2018.03.11

A francia közoktatásnak állít tükröt Serge Bozon francia rendező Mrs. Hyde című filmje, amelyet március 15-étől játszanak a magyar mozik. „Abban bízom, hogy a film érzelmi hatást vált ki a végén. Az eleje inkább társadalmi és szociális komikum, aztán didaktikus-fantasztikussá válik, a film vége pedig igazából szomorú a számomra” – mondta el a rendező az alkotásról.

IMG_6626_foto_szlovakjudit_2

2018.03.09

Hogyan fejezed ki a dühöd? Hogyan könyörögsz az életedért? Hogyan mondod azt, hogy szeretlek? A fontos pillanatok előcsalogatják az emberből az őszinte szavakat, az ösztönös mimikát és testbeszédet. De hogyan kivitelezi mindezt egy színész? Sándor Pál rendező Vándorszínészek című filmjében egy csapat színjátszó életén keresztül megismerhetjük a színházvilág kulisszatitkait is.

orok_tel_still_03_600x337

2018.03.08

A kommunizmus és a diktatúrák bűneire való emlékezés fontosságát hangsúlyozta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében készült filmeket bemutató pécsi vetítéssorozat március 7-ei kezdőnapján. A pécsi Német Kör által szervezett vetítéssorozat célja, hogy megismertessék a közönséget az 1944 és 1949 közötti időszak eseményeivel.

Zukor4

2018.03.06

A Magyar Hollywood Tanács és Adolph Zukor szülőfaluja, Ricse Nagyközség Önkormányzata megalapította az Adolph Zukor-díjat! Az elismerést olyan személyiségeknek adományozzák, akik a filmművészetben, illetve a filmhez kapcsolódó más művészeti ágakban komoly szakmai eredményeket értek el.

ThePlace_masolata

2018.03.06

A saját démonaival szeretné szembesíteni a nézőt Paolo Genovese legújabb filmje – hangzott el A Hely (The Place) március 8-ai magyarországi bemutatója alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen, melyen maga a rendező is részt vett. Elárulta: A Hely alapötletét egy kanadai internetes sorozat adta, amelynek központi témája az volt, hogy az emberek meddig mennének el azért, amit nagyon szeretnének.

kincseskamrak-a-csodak-vilaga-varkert-mozi-original-107068_2

2018.03.05

Ha kincsekre gondolunk, valószínűleg elsüllyedt hajóba, fal mögött rejtőző titkos szobába vagy földalatti barlangba rejtett aranytárgyak, régi érmék és brilliánsokkal díszített ékszerek jutnak eszünkbe. A Kincseskamra – A csodák világa című dokumentumfilm azonban – a címe ellenére – rácáfol minderre, és az emberi gyűjtőszenvedély igaz természetét mutatja be.

Oscar2_-_Copy

2018.03.05

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán március 5-én Los Angelesben: Guillermo del Toro alkotása megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében, amelyben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve is szerepelt, chilei győzelem született: az Una Mujer Fantástica hozta el az Oscart.

Cesar-dij-840x472

2018.03.05

Robin Campillo 120 dobbanás percenként című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat március 2-án Párizsban. A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet hat kategóriában díjazták.

Sotetben3_masolata1

2018.03.02

„Az élet befejezhető anélkül, hogy öngyilkosságot kövess el” – ez Fatih Akin 2004-es, Fallal szemben című filmjének mottója, de lehetne akár legújabb, Sötétben című alkotásáé is. Mennyit ér egy élet? És mennyit ér egy idegen élete? Egy olyan személyé, aki más nyelvű és kultúrájú, mint amilyenek mi vagyunk. Ezeket a kérdéseket teszi fel a Sötétben és lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk, melyek a saját válaszaink.

Korábban eltűnt műtárgyakat, így az 1980-as évek elején a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) világhírű Kaufmann-gyűjteményéből származó könyvgyűjtemény négy, a 19. század második felében nyomtatott, judaika vonatkozású kötetét, egy Gorka Géza által készített múzeumi dísztálat és a keszthelyi Helikon Könyvtár gyűjteményéből eltűnt 18. századi, német nyelvű, gót betűs, a lapjain szereplő pecsétek és bejegyzések alapján egykor a zalavári bencés apátság könyvtárába tartozott jogtörténeti kötetet szolgáltattak vissza jogos tulajdonosuknak a Miniszterelnökség örökségvédelmi hatóságának közreműködésével.

Steven Spielberg Oscar-díjas rendező saját, Amblin Entertainment produkciós cégével és a Warner Bros. stúdióval vág bele a DC-univerzum Blackhawk című képregényének megfilmesítésébe. A képregényben Blackhawk egy pilótákból álló elit katonai csapat, a Blackhawk Squad vezetője, aki szakaszával a második világháborúban harcol. A forgatókönyvet David Koepp írja, aki korábban a Jurassic Park-filmeken, a Világok harca és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmeken dolgozott együtt a rendezővel. Spielberg jelenleg az ötödik Indiana Jones-filmre készül. A kalandfilm után még leforgatja a West Side Storyt és csak azt követően kezd bele a Blackhawk megfilmesítésébe.

Ava DuVernay amerikai filmrendező és Kristen Stewart színésznő is tagja lesz a Cate Blanchett vezette cannes-i nemzetközi zsűrinek. A szervezők bejelentése szerint a zsűri munkájában további két filmsztár, a francia Léa Seydoux és a kínai Csang Csen, a burundi énekes-dalszerző Khadja Nin, a francia rendező-producer Robert Guédiguian, valamint a Szárnyas fejvadász 2049 rendezője, Denis Villeneuve és az orosz Andrej Zvjagincev is részt vesz. A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 8. és 19. között rendezik meg a Cote’d Azure-ön.

Az északi-iraki Erbílben magyar segítséggel felépült iskola avatóját is bemutatja az Övék a mennyek országa dokumentumfilm-sorozat harmadik, Hungary Helps – Magyarország segít című része, amely április 21-én este lesz látható a Duna Televízió műsorán. A kormány és az adományozók nemcsak az iskolaépítésben nyújtottak segítséget, hanem az egyik teljesen romba döntött város, Teleszkof újjáépítésében is közreműködnek a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében, amelynek célja, hogy a rászorulókat helyben, a saját szülőföldjükön támogassa. A tervek szerint a stáb a héten újra forgatni indul, ezúttal Szíriába.

Már 36. alkalommal ünnepeljük a táncot és a táncosokat április 29-én, a „balett Shakespeare-jének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. Mi lehetne jobb alkalom arra, hogy a táncszakma megszólaljon, mint a Tánc Világnapja. A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház ebben az évben is látványos flashmobbal ünnepli április 29-én a Tánc Világnapját. Idén a Pas de Bridge a Margit hídról a Müpa előtti térre költözik, így teremtve szimbolikus hidat a kortárs művészet, a kortárs tánc és a mozogni vágyók között. A flashmobhoz bárki csatlakozhat nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül. A felhívás ITT olvasható.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma