2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.

maxresdefault

2017.09.02

Az HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia harmadik, befejező évada novembertől látható, amelyben ezúttal a Mácsai Pál alakította főszereplő, Dargay András pszichológus szakmai és magánéleti válsága kerül a középpontba. Az új évadban hét hét alatt összesen 35 epizód kerül a képernyőre.

475001_28_masolata1

2017.09.01

„Minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy az emberek megtalálják a dokumentumfilmet” – hangzott el szeptember 1-jén a Premier Kultcaféban, ahol a sajtó képviselői egy különleges eseménysorozat beharangozása miatt gyűltek össze. Kiderült ugyanis, hogy szeptember 4-étől folytatódnak a Magyar Művészeti Akadémia 100 magyar dokumentumfilm című filmklubjának vetítései, olyan alkotásokkal, mint az Elégia vagy a Fotográfia.

cinema_stand8_600x382_masolata

2017.08.31

„Nem memoár, nem önéletrajz, nem emlékezés, és főleg nem vissza. Ha mégis emlékezés, akkor előre” – hangzik Makk Károly Szeretni kell című könyvének ismertetője, mely azt bizonyítja: a magyar és az egyetemes filmművészet egyik legkiválóbb és legérzékenyebb alkotója nemcsak tehetséggel, de humorral is meg volt áldva. Most rá emlékezünk, nehéz szívvel, vissza, mert nem tudunk mást tenni.

ofelsege2_masolata

2017.08.30

Hamarosan kezdődik a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melynek egyik díszvendége Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező lesz. E jó hír hallatán úgy döntöttünk, a Filmek térből és időből cikksorozatot a csehszlovák új hullám bemutatásával folytatjuk, és olyan alkotásokat ajánlunk olvasóink figyelmébe, mint a Szigorúan ellenőrzött vonatok vagy a Sörgyári capriccio.

rosas_masolata

2017.08.29

Dirty Dancing – Piszkos tánc, Szombat esti láz, Chicago, Step Up, Fekete hattyú, Rosas danst rosas. Mi a közös e filmekben? Persze, hogy a tánc! Szereplőik egyik, ha nem a legfontosabb eszköze a mozgás, mely által nemcsak történetet mesélnek el, hanem azt is bizonyítják: a tánc szavak nélkül is képes mesélni. Most ilyen, mozdulatokkal mesélő alkotásokat ajánlunk és egy műfajt, mely elvarázsolja a nézőket.

AAA1

2017.08.28

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az augusztus 25-ei hétvégén a mátészalkai Fényes Napok Fesztivált, melynek kiemelt rendezvényeként a Magyar Hollywood Tanács Mátészalkától Las Vegasig című programját tekinthette meg a közönség a zsúfolásig megtelt Kossuth utcai Zsinagógában. Az eseményen bejelentették: Mátészalkát Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban.

uchebnik1_masolata1

2017.08.28

Csicskár Dávid Uchebnik című 18 perces alkotásával a napokban zajló nagy presztízsű montreali filmfesztivál versenyprogramjában szerepel. Észak-Amerika vezető seregszemléje, a Montreali World Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt.

Michelangelo_Sistine_Chapel_Ceiling_The_Creation_of_Adam

2017.08.27

Már öt éve, hogy az opera- és színházi közvetítések mellett képzőművészeti tárlatok filmfeldolgozásai is megjelentek az Uránia mozivásznán. A hagyomány idén is folytatódik, a szeptemberben induló évadban nyolc alkotás, köztük hat új bemutató szerepel a filmszínház műsorán. Többek közt olyan klasszikus és kortárs nagyságok művészete kerül a vetítővászonra, mint Michelangelo, Canaletto, Cézanne.

vadon_600x399
2017.08.24

Lassan véget ér a nyár, mi azonban nem kívánunk erről tudomást venni, ezért kerestünk egy módot, mellyel egész évre konzerválhatjuk a napsütéses hónapok nyújtotta szabadságérzetet. Persze, hogy a képekre, méghozzá a mozgóképekre esett a választásunk. Egészen pontosan azokra, melyeknek legfőbb témája a nyaralás, az utazás. Szóval elő a szalmakalapot – és a popcornt –, filmes kalandra indulunk!

leone-d-oro_masolata

2017.08.23

Mint 1932 óta minden évben, idén is megrendezik a világ egyik legfontosabb és legnépszerűbb „A” kategóriájú filmes mustráját, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált. De mi köze van ehhez az eseményhez Mussolininek vagy a világhírű olasz színésznek, Marcello Mastroianninak? Ki kapta az első Arany Oroszlánt? És kik szerepelnek az idei versenyprogramban? Cikkünkből megtudhatják!

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma