son_of_god_masolata

2018.04.02

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melynek alkalmával felidézzük Jézus keresztútját és feltámadását. Kereszthalálával Krisztus megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Mi most összegyűjtöttük azokat a filmeket, melyek ezzel a témával foglalkoznak.

Unsane3_masolata

2018.03.28

Steven Soderbergh legújabb filmjének főszereplői Claire Foy és Joshua Leonard, de nem ez a nagy hír, hanem az, hogy a rendező okostelefonnal készítette az alkotást. Ez pedig valóban érdeklődésre adhat okot. „Kísérlete” ugyanis arra ösztönöz minket, hogy feltegyük a kérdést: milyen jövő vár a filmre, a filmkészítésre?

_D0A2461_Copy

2018.03.26

Sára Sándor egyszerre a bennünket értékeinkhez kötő horgony és tükör, amelyben láthatjuk, kik vagyunk – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azon a március 26-ai, a Magyar Rádió Márványteremében tartott eseményen, amelyen a közmédia köszöntötte a március 15-én Kossuth Nagydíjjal kitüntetett operatőrt, rendezőt. Mint az államtitkár elmondta: életművével Sára Sándor minden aktív generációnak „esélyt és lehetőséget ad arra, hogy tovább éljük azt a magyarságot, amit ti megfogalmaztatok”.

large_tothbarna_2

2018.03.26

A Toldi moziban április 3. és 8. között rendezik meg a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melynek programját új magyar és nemzetközi rövidfilmek alkotják. Díjazzák a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs film kategóriáját, valamint a legjobb magyar színészt és színésznőt is.

titanicfilmfest_2018_masolata1

2018.03.23

Idén április 4. és 13. között már 25. alkalommal rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, mely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. A jubileumot ünneplő Titanicot Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című filmje nyitja, de itt lesz Bogdán Árpád Genezis című alkotásának hazai premierje is! A filmeket idén is zsűri értékeli, többek között Borbély Alexandra, Európa legjobb színésznője.

analogue-2974647_960_720

2018.03.20

Akárki akármit mond, Szergej Eizenstein óta tudjuk, hogy 1+1 néha lehet 3. De mire utal ez a matematikailag cseppet sem helytálló művelet? És ki keresett választ arra a kérdésre, miként hatnak a nézőre az egymás után vágott filmképek? Cikkünkben eláruljuk mindezt, ugyanis arról mesélünk, mi az a montázs.

dijatado

2018.03.19

Csillag Tamara Szilvia kapta a legjobb alakításért járó díjat a párizsi Mobile Film Fesztiválon. A zsűri 88 ország 1055 filmje közül 25 francia és 25 külföldi alkotást juttatott a döntőbe. A Le Monde és a Le Figaro című vezető francia lapok tudósításaikban egyaránt kiemelték a Leo sosem adja fel című magyar versenyfilmet. Úgy fogalmaztak: „a kedvencünk ez a film”.

Jane_01

2018.03.19

Több mint százórányi, nyilvánosság előtt soha nem vetített felvétel került elő a National Geographic archívumából Jane Goodallról. Az ötven évvel ezelőtti felvételek betekintést engednek Goodall munkájába, és közvetlen közelről mutatják be, milyen volt az etológus élete a csimpánzok között. A JANE című filmet április 1-jén láthatjuk!

8-fois-debout2

2018.03.16

Valljuk be: a téli időszak nem igazán kedvez annak, hogy filmklubba vagy bárhova máshova menjünk! Én azonban, megérezve a tavasz első sugallatát, úgy döntöttem, ismét nyakamba veszem a fővárost. Választásom ezúttal a Szubjektív Kamera Filmklubra esett, amelyet szívem szerint nemcsak ajánlanék, hanem kötelezővé tennék mindenkinek. Hogy miért? Elárulom a cikkben!

Szellemek_haza_masolata

2018.03.14

Belecsöppenhetünk Nyúl Péter kalandjaiba, izgulhatunk Majáért, a méhecskéért, megismerhetünk egy nem mindennapi szerelmespárt, és még a 2018-as év legjobbnak ígérkező horrorját is láthatjuk! Igen, a március kétségtelenül a filmpremierek hónapja hazánkban. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban a hónap második felében? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ!

Véglegessé vált a hatodik Martosi Szabadegyetem zenei programja, amelynek kínálatában mások mellett az Omega, az Edda és a Tankcsapda koncertjei is szerepelnek. A szabadegyetemet – amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) – az idén július 4. és 8. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson.

Budapestre érkezik a világhírű Koreai Nemzeti Kortárstánc Együttes, amely Kavalkád című darabját adja elő május 4-én a Várkert Bazárban. A koreai kortárstánc egyik legizgalmasabb darabjának számító Kavalkád című produkció először látható Magyarországon. Az előadás különböző világok ötvözésére tesz kísérletet: merész módon vegyíti a keleti és a nyugati, a régmúlt és a kortárs zenés és táncos hagyományokat. Az alkotók szerint az előadás révén a nézők közelebb kerülhetnek a koreai kultúrához, gondolkodásmódhoz, a koreai emberek lelkivilágához, Korea egyszerre gazdag és súlyos örökségéhez.

Gárdi Balázs Buzkashi című képével nyerte el a Professzionális verseny Sport kategóriájának díját az idei Sony World Photography Awardson, amelyen az Év fotósa címet Alys Tomlinson brit fotóművész kapta. A szakmai zsűri a magyar fotós Buzkashi című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban. Alys Tomlinson brit fotóművész Ex-Voto című képsorozatával nyerte meg a Felfedezés kategóriát, és ezzel a sorozattal érdemelte ki a 25 ezer dolláros Év fotósa címet is. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 ezer fotós adta le nevezését több mint 200 országból.

Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílt április 20-án a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában. A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Rippl-Rónai arról a világról beszél, amelyet a horvátok és a magyarok együtt töltöttek az Osztrák–Magyar Monarchiában. A május 13-ig látható kiállítás a horvát kulturális minisztérium, a zágrábi Modern Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg, a kurátor Géger Melinda művészettörténész.

Először lép fel Magyarországon a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes Pitbull: a kubai származású amerikai rapper július 28-án ad koncertet a székesfehérvári Fezen Fesztiválon. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi futball-világbajnokság himnuszát jegyző előadó nagyzenekaros koncertet ad Fehérváron. Mint írták: Pitbull az underground hiphopból átnyergelve a latinos ritmusokkal kevert poposabb műfajokba egyik pillanatról a másikra a slágerlisták csúcsán találta magát, 2009-es I Know You Want Me című slágere az év legnézettebb videója lett a YouTube-on. A 21 éves Fezen Fesztivált idén július 25. és 28. között rendezik Székesfehérváron, a MÁV-pályán.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma