csakszinhaz3

2018.01.10

Újabb évaddal jelentkezik a Csak színház és más semmi! Az MTVA és a Megafilm Service közös produkciójának harmadik szériája 2018. március 3-ától heti rendszerességgel, szombat esténként 19:30-tól lesz látható a Duna Televízión. A sorozat legfrissebb, hat epizódból álló évadában a már ismert szereplők mellett új karakterek is feltűnnek.

gettyimages-902728408_masolata

2018.01.08

Átadták január 7-én a Golden Globe-díjakat! A 75. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese a Három óriásplakát Ebbing határában című film, valamint a Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat volt, de díjat nyert Guillermo del Toro, Nicole Kidman és Ewan McGregor is. Az est fókuszában a nők álltak: a díjátadó ünnepségen nem feledkeztek meg a Hollywoodban lezajlott zaklatási botrányról és az áldozatokról sem.

oroktel.zip

2018.01.04

„A film a nő személyes története, ahol bár fontos a férfihez fűződő viszonya, Irén életének középpontjában a lánya áll” – vallja szerepéről Gera Marina, az Örök tél című tévéfilm egyik főszereplője. A színművésznő a forgatási élményeiről és a felkészülésről is mesélt a Kultúra.hu-nak. Az interjú második része.

oroktel.zip

2018.01.03

Egy szovjet női munkatáborba hurcolt nőt alakít Gera Marina színművésznő a februárban bemutatandó Örök tél című tévéfilmben. „Nagyon hiányzik neki a kislánya, az élet mégis folytatódik a munkatáborban” – mondja az általa megformált főszereplőről. A Kultúra.hu-nak arról is mesélt, létezhet-e szerelem a legborzalmasabb körülmények között. Az interjú első része.

csaladituzfeszek2

2018.01.03

Mi áll a Szociológiai filmcsoportot! című, 1969-es kiáltványban? Kik írták? Mi volt a céljuk? Mi az a Budapesti Iskola? Milyen szellemiséget képviselt? És kik voltak a tagjai? Ha szeretnétek választ kapni ezekre a kérdésekre, tartsatok velünk! Amellett pedig, hogy válaszokat adunk, olyan magyar filmeket ajánlunk, melyek égető társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet.

popcorn-1433327_1280_-_Copy

2018.01.01

„Új év: új kihívások, új lehetőségek” – mondják azok, akik, mikor december 31-én éjfélt üt az óra, újévi fogadalmat tesznek. Talán ők vannak többségben, de léteznek olyanok is – akárcsak a Kultúra.hu újságírója –, akik azt mondják, hogy „új év: új filmek”. Ha úgy érzitek, ti is ez utóbbi csoportba tartoztok, vagy csak tudni akarjátok, (szerintünk) milyen 2018-as filmeket érdemes várni, akkor tartsatok velünk!

bonnie_600x462_1

2017.12.27

A Bonnie és Clyde című filmben ábrázolt erőszak, de leginkább a film végi lövések eldördülése ledöntötte az addig élő filmes tabukat és megteremtette azt a módot, ahogyan azóta is készítik a filmeket Amerikában és a világ többi részén. Miként változtatta meg Hollywoodot egy 1967-ben készült filmalkotás záró képsora? Cikkünkben erről olvashatnak.

warm-and-cozy-1975215_960_720

2017.12.25

Ha azt mondjuk, karácsonyi film, valljuk be, először a Reszkessetek betörők első vagy második része jut eszünkbe. Pedig mennyi, de mennyi karácsonyi film van még! Következzen tehát a Kultúra.hu karácsonyi filmajánlója olyan kincsekkel, mint Az élet csodaszép, a Találkozunk St. Louisban, a Kőkemény család vagy a Karácsonyi történet.

artur1_masolata

2017.12.23

„A karácsony a jókedv és az öröm ünnepe, mintha a boldogság rendelésre érkezne” – hangzik el a Káosz karácsonyra című filmben. De a karácsony nemcsak a boldogság ideje, hanem a szereteté és a csodáké is. Ilyenkor igazán lehet hinni a mesékben. Épp ezért most rajzfilmeket ajánlunk. Olyanokat, melyek bizonyítják: csodák igenis léteznek.

cinema-1241422_1280_-_Copy

2017.12.23

A filmplakát elsősorban a filmalkotás eladhatóságát szolgálja, elsődleges célja tehát az, hogy felhívja az emberek figyelmét a mozikba kerülő filmre és rávegye őket arra, hogy el is látogassanak a vetítésre. E megállapítás szerint a filmplakát csupán reklám, ez azonban nem igaz: sokkal több annál. Kenczler Marci grafikus, valamint a Magyar Filmplakát Kiállítás szervezőinek segítségével utána jártunk, mégis mennyivel több.

A gyulai Almásy-kastély 150 ezredik látogatóját köszöntötték január 18-án. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien. Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés 150 ezredik látogató, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a 20. századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt remélik a német fővárosban, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és a Der Tagesspiegel című berlini lap becslése szerint nagyjából öt évig tarthat. A pontos menetrendről még nem határozott a tartományi rangú főváros kormánya.

Szekszárdon a Csak tiszta forrásból című komoly- és népzenei gálaműsorával várják az érdeklődőket: az esten Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában. Dombóváron a magyar kultúra napján nyílik meg a nagyközönség előtt a Helytörténeti Gyűjtemény, Bonyhádon pedig A tolna hadosztály a Don-kanyarban című kötetet mutatják be.
Életműdíjat kap Monica Bellucci olasz-francia színésznő és Jean-Paul Belmondo a Lumières-díjátadó február 5-ei, párizsi ceremóniáján – adta hírül a The Hollywood Reporter. Tavaly Marion Cotillard kapta a Lumières-életműdíjat. A Lumières Akadémia a Franciaországban dolgozó külföldi újságírókat képviseli, és évente adja át díjait az előző év legjobb francia filmjeinek.
Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Bicskén Bicskétől a csillagokig címmel asztrofotókból nyílik kiállítás, Székesfehérváron Földes László Hobo Látja Isten, hogy állok a napon címmel tart zenés irodalmi estet, Móron pedig Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét láthatják az érdeklődők.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma