Carrie19761_masolata

2018.04.13

„Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá” – olvashatjuk Stephen King Carrie című könyvében. A félelmetes és megrázó irodalmi műből 1976-ban készült film, melyet a legjobb King-adaptációként tartanak számon. Versenyre kelhet-e vele a 2013-as remake? Cikkünkben választ adunk!

pic_20180413100252_xnet0zevesr

2018.04.13

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint művészi teljesítménye elismeréseként 2018-ban Balázs Béla-díjban részesült Fazekas Lajos filmrendező, Domonyi Rita dramaturg, Tasnádi István forgatókönyvíró, rendező és Lajos Tamás producer. Az Uránia Nemzeti Filmszínház az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával április 20. és 27. között válogatást mutat be munkáikból. A vetítéseken a közönség az alkotókkal is találkozhat!

genezis_bogdan_arpad_masolata

2018.04.12

„Bármennyire is kellemetlen, néha a társadalmi lelkiismeretre kell irányítani a kamera lencséjét és fel kell szólítani a nézőt: »Gondolkodj el!«. Én azt remélem, hogy akik látják a filmem, elgondolkoznak. Mert, ha csak elgondolkoznak rajta, már akkor előrébb vagyunk” – mondta Genezis című filmjéről Bogdán Árpád. A rendezővel legújabb alkotása mellett pályája kezdetéről, előző filmjeiről, valamint jövőbeni terveiről beszélgettünk. NAGYINTERJÚ

cannes1_masolata

2018.04.12

A francia-svájci Jean-Luc Godard Le livre d’image (Képes könyv), az olasz Matteo Garrone Dogman, valamint az amerikai Spike Lee Black Klansman és David Robert Mitchell Under the Silver Lake című filmjei mellett elsősorban újoncnak számító rendezők alkotásai kaptak meghívást a 71. cannes-i fesztivál hivatalos programjába – jelentették be a szervezők április 12-én.

Genezis_CsordasMilan_masolatajo

2018.04.10

Éjszaka van, koromsötét. Egyszer csak lángra kap a függöny, az egész ablakot beborítja a tűz. Odakint emberek állnak puskával a kezükben és csak egyetlen céljuk van: a ház minden lakóját megölni. Mit tennénk, ha mi lennénk bent? Mennyire van ránk hatással egy olyan tragédia, amely nem velünk történt? Bogdán Árpád Genezise választ ad a kérdésekre és rámutat: mindannyian érintettek vagyunk, csak épp nem gondolunk bele.

_MG_7657_masolatajo

2018.04.09

A budapesti Toldi moziban április 3. és 8. között mutatták be a 6. Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és nemzetközi rövidfilmeket. A seregszemle díjait április 8-án adták át: a legjobb magyar rövidfilm Kis Hajni Last Call című alkotása lett, a legjobb magyar animációért járó elismerést pedig Hegyi Olivér vehette át a Take Me Please című művéért.

Lajko4

2018.04.05

Az első élőlény az űrben nem Lajka kutya volt, hanem egy Lajkó nevű permetezőpilóta – legalábbis így van ez Lengyel Balázs Lajkó – cigány az űrben című filmjében. A groteszk, ironikus humorral fűszerezett alkotásról a sajtóvetítést követően a főszereplő édesanyját alakító Papadimitriu Athinával, valamint Pusztai Ferenccel, a film producerével beszélgettünk.

Rampage

2018.04.04

Láthatunk hátborzongató horrorfilmet, izgulhatunk Dwayne Johnsonért, megismerhetünk jó néhány különleges szerelmespárt, és ismét beléphetünk a Marvel univerzumába. Milyen filmekkel találkozhatunk a moziban 2018 áprilisában? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ, hogy segítsünk eldönteni, mit nézzetek meg először.

_d0a2419__copy__400x579_masolata

2018.04.04

Alapítványt hozott létre Sára Sándor filmrendező, operatőr a Galga mentén élő vagy onnan származó fiatalok alkotói és kutatói tevékenységének segítésére. A Kossuth Nagydíjas alkotó szülővárosában, Turán írták alá az általa létrehozott Feldobott Kő Alapítvány alapító okiratát. Az idén 85 éves Sára Sándor az alapítvány székhelyeként saját turai házát jelölte meg, amelyet többek között alkotóházként hasznosítanak.

vetelkedo

2018.04.03

A ceglédi Uránia Mozi különleges rendezvénynek adott otthont március 28-án: bemutatták a George Pal-vetélkedőre készült filmeket! A mozi ünnepélyes keretek között hamarosan felveszi George Pal nevét, hiszen a város híres szülöttje volt az animáció Oscar-díjas atyja, aki Marczincsák Gyula György néven született 1908-ban Cegléden.

Véglegessé vált a hatodik Martosi Szabadegyetem zenei programja, amelynek kínálatában mások mellett az Omega, az Edda és a Tankcsapda koncertjei is szerepelnek. A szabadegyetemet – amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) – az idén július 4. és 8. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson.

Budapestre érkezik a világhírű Koreai Nemzeti Kortárstánc Együttes, amely Kavalkád című darabját adja elő május 4-én a Várkert Bazárban. A koreai kortárstánc egyik legizgalmasabb darabjának számító Kavalkád című produkció először látható Magyarországon. Az előadás különböző világok ötvözésére tesz kísérletet: merész módon vegyíti a keleti és a nyugati, a régmúlt és a kortárs zenés és táncos hagyományokat. Az alkotók szerint az előadás révén a nézők közelebb kerülhetnek a koreai kultúrához, gondolkodásmódhoz, a koreai emberek lelkivilágához, Korea egyszerre gazdag és súlyos örökségéhez.

Gárdi Balázs Buzkashi című képével nyerte el a Professzionális verseny Sport kategóriájának díját az idei Sony World Photography Awardson, amelyen az Év fotósa címet Alys Tomlinson brit fotóművész kapta. A szakmai zsűri a magyar fotós Buzkashi című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban. Alys Tomlinson brit fotóművész Ex-Voto című képsorozatával nyerte meg a Felfedezés kategóriát, és ezzel a sorozattal érdemelte ki a 25 ezer dolláros Év fotósa címet is. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 ezer fotós adta le nevezését több mint 200 országból.

Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílt április 20-án a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában. A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Rippl-Rónai arról a világról beszél, amelyet a horvátok és a magyarok együtt töltöttek az Osztrák–Magyar Monarchiában. A május 13-ig látható kiállítás a horvát kulturális minisztérium, a zágrábi Modern Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg, a kurátor Géger Melinda művészettörténész.

Először lép fel Magyarországon a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes Pitbull: a kubai származású amerikai rapper július 28-án ad koncertet a székesfehérvári Fezen Fesztiválon. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi futball-világbajnokság himnuszát jegyző előadó nagyzenekaros koncertet ad Fehérváron. Mint írták: Pitbull az underground hiphopból átnyergelve a latinos ritmusokkal kevert poposabb műfajokba egyik pillanatról a másikra a slágerlisták csúcsán találta magát, 2009-es I Know You Want Me című slágere az év legnézettebb videója lett a YouTube-on. A 21 éves Fezen Fesztivált idén július 25. és 28. között rendezik Székesfehérváron, a MÁV-pályán.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma