fejlec_okt.18

zsira1

2013.06.03

Immáron ötödik alkalommal rendezik meg a fogyatékkal élő filmkészítők alkotásaiból válogató fesztivált, amelyet június 7-én a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán tartanak. A Halmy György vezette zsűri idén is több mint 20 alkotás közül választja ki a legjobbnak ítélt munkákat.

Lea-Seydoux-Abdelatif-Kec-005

2013.05.27

A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche (Adele élete) című filmjének ítélte vasárnap este a Steven Spielberg vezette zsűri az Arany Pálmát és a FIPRESCI-díjat is a 66. cannes-i filmfesztiválon. Berenice Bejo a legjobb színésznőnek járó elismerést, Bruce Dernt a legjobb férfi alakításért díjazták.

jb

2013.05.23

Idén második alkalommal rendezik meg az Artmozik éjszakáját, amelyen egy karszalaggal három mozi filmtermését láthatják az érdeklődők. A Művész, a Toldi és a Puskin mozi termei május 25-én az idei év legjobb műveivel és premier előtti vetítésekkel is várják az ide látogatókat.A  legkorábbi vetítés 5 órakor kezdődik a Művész moziban, a Tango libre- Szabad a tánc a című filmje, a legkésőbbi a Puskin moziban fél 6kor forgó 360 című film lesz.

sodebergh

2013.05.22

Az Új Coen-mozi, a Llewyn Davis című zenés film vezeti az amerikai kritikusok ranglistáját a 66. cannesi filmfesztiválon, a francia esztéták szerint Aszgar Farhadi iráni rendező Le Passé című családi drámája a legesélyesebb az Arany Pálmára. Kiemelkedő alakításként értékelik Michael Douglas visszatérését Soderbergh új filmjében, amelyben a homoszexuális Valentino Liberace zongoraművész-showmant formálja meg a nemrégiben felépült színész.

hajdu

2013.05.22

Hajdu Szabolcs májusban kezdi forgatni az eredetileg Mirage néven futó, majd időközben átkeresztelt hortobágyi westernjét, a Délibábot, a ’magyar puszta’ díszletei között. A magyar- angol-szlovák koprodukcióban készülő új Hajdu-film kapcsán faggattuk a rendezőt arról, hogyan készült az új mozira, hogyan gondolkodik a forgatókönyvről és a csapatmunkáról.

poligamy_vicc

2013.05.21

A Poligamy után új filmmel jelentkezik Orosz Dénes. A Coming out forgatása nemrég kezdődött el, a rendezőt e-mailben kérdeztük készülő filmjének alapötletéről, kulisszatitkokról és a jó közönségfilm titkáról.

csak-a-szel-fliegauf-bence6

2013.05.16

Mintegy negyven filmmel, kerekasztal-beszélgetésekkel és koncertekkel várják a szervezők a ma kezdődő négynapos IV. Nemzetközi Cigány Filmfesztivál közönségét a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A rendezvénysorozat célja, hogy reális képet mutasson az európai és a hazai cigányság életéről és hagyományairól.

cannes-2013-nominations-announced-132562-a-1366281484-470-75

2013.05.16

Baz Luhrmann A nagy Gatsby című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 66. cannes-i filmfesztivál. A Steven Spielberg elnökségével zajló filmes megmérettetésen olyan rendezők versenyeznek az Arany Pálmáért, mint Jim Jarmusch, Steven Soderbegh, Francois Ozon és Roman Polanski.

eletemszerelme

2013.05.13

„Aki lemaradt róla, itt megnézheti” mottóval válogat a Francia Filmtavasz 2013 programjának filmjeiből az Örökmozgó, amely még három napon át, május 15-éig teszi lehetővé, hogy a közönség újból láthasson néhány francia alkotást. A filmeket francia nyelven magyar felirattal vetítik.

tarsasj

2013.05.07

Folytatódik az HBO magyar sorozata, az első évadában 13 részt megélt Társas játék. A stáb május 8-án kezdi forgatni az új részeket, amelyet ősztől láthatnak a nézők. Az előző részek egy izraeli tévésorozat magyar adaptációjaként jöttek létre, míg az új széria már a csatorna önálló termékeként születik meg.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Eduardo Arroyo világhírű spanyol festőművész és szobrász október 14-én Madridban. „Bizonyos, hogy pályatévesztett író vagyok, aki több regényt és néhány elbeszélést megfestett. Irodalmi szenvedélyem késztetett arra, hogy néhány történetet festékkel, ecsettel mondjak el” – nyilatkozta önmagáról a művész 2003-ban az MTI-nek, amikor Budapesten járt a Ludwig Múzeumban rendezett kiállítása alkalmából. Eduardo Arroyo a képzőművészet mellett az írást sem hanyagolta: több kötete is megjelent, 1986-ban Münchenben bemutatták első drámáját Bantam címmel.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es alapítása óta háromszorosára nőtt a színházba járók száma a városban, az intézmény előadásai a Kárpát-medence minden részére eljutnak – mondta a nógrádi megyeszékhely társulatának igazgatója az M1 aktuális csatornán október 14-én. Simon Lajos szerint a 2012-ben alakult társulat számára nem volt kérdés, hogy a város szülöttének nevét viselje. A pályatársak kiemelték a színész Zenthe Ferenc tehetségét, kitartását, alázatát, ezért a névválasztás a társulatot is hasonló erényekre kötelezi.

Megnyílt Egerben a Magyar festészet napja fő rendezvénye: az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos tárlat, melynek alkotásai – három festőgeneráció munkái – áttekintést adnak a kortárs magyar festészetről. A tárlat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) életműdíját Orosz János fstőművész, míg a Magyar Művészeti Akadémia díját Szilágyi János vehette át. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjban Czene Márta részesült, Eger város díját pedig Nádas Alexandra kapta.

Újraindítják a sárközi szőttesek gyártását a Tolna megyei Decsen, ahol első lépésben felújítják az egykori háziipari szövetkezet épületét. A szőttesgyártás elindítására összesen 260 millió forintos projektet dolgoztak ki, később az épületet belülről is felújítják és szövőgépeket vásárolnak. A szövés újraindításával párhuzamosan ismét Decsen helyeznék el és mutatnák be a 834 darabos sárközi szövési mintatárat. A háziipari szövetkezet működésének idején létrehozott, egyedülálló gyűjteményt annak idején a kulturális tárca vásárolta meg, jelenleg a Hagyományok Házában található. A Sárköz népművészete: a szövés, hímzés, gyöngyfűzés és viselet 2012 szeptemberében felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Hagyományos költőversenye nyerteseinek Tavirózsa és Lilla-díjat, a magyar irodalomért és kultúráért végzett tevékenységért Csokonai-díjat adott át október 13-án, szombaton Hévízen a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság. A Csokonai-díjat ezúttal Hizsnyai Zoltán szlovákiai magyar író vehette át. A Lilla-díjat a kolozsvári André Ferenc és a hévízi Vajna Ádám közösen írt versért kapta meg a zsűritől, a Tavirózsa Díjat pedig Máté Anasztázia hévízi gimnazista nyerte el. A versenyt Zalán Tibor, a társaság alelnöke indította el október 12-én reggel öt olyan kifejezés, félmondat vagy szó megadásával, amelyet minden költőnek versbe kellett foglalnia. A verselőknek péntek estig volt lehetőségük az alkotásra. A Csokonai társaság idei kétnapos – kötetbemutatókkal és Beck Zoltán koncertjével is kísért – rendezvényének címe Az empátia alkonya volt.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma