MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2013.01.25
Pálfi György a trieszti filmfesztiválon mint az utóbbi évek  legeredetibb magyar rendezője részesült elismerésben.
2013.01.24
A hazai art mozikat tömörítő Art-Mozi Egyesület 2013. január második felétől kezdve vetítéssorozatot szervez a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásaiból. A filmklub vetítések keretében a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott „53 Magyar Film” című sorozat első összeállítását „Szőts István nyomában” címmel 13 vidéki nagyváros art mozijaiban láthatják a nézők.
2013.01.23
Uránia Filmnapok néven az elmúlt száz év magyar filmterméséből válogató háromnapos filmünnepet szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház februárban. A rendezvény célja, hogy legyen filmes ünnep februárban, hiszen idén elegendő számú új magyar film híján elmarad a Filmszemle.
2013.01.23
Csáki László négy évig dolgozott Ambrose Bierce- adaptációján, amit előző két filmjéhez hasonlóan (Napok, amelyeknek értelmet adott a félelem; Darazsak, ludak, körtefa) szintén kréta-animáció formájában álmodott vászonra. A My name is Boffer Bings szürreális hangulatú története kitűnően illeszkedik a kréta-animáció film noir-os, leegyszerűsített jellegéhez. Az alkotást még ebben az évben műsorra tűzik a hazai és a külföldi mozik.
2013.01.21
Kedd esték a Toldiban címmel indul útjára január 29-től egy izgalmas filmklub, amelyben az évtized magyar filmjei mellett az alkotókhoz közel álló zenekarok is fellépnek. Az első alkalommal a szürreális- groteszk világukról elhíresült alkotópáros, a Buharov-testvérek filmjeit mutatják be.
2013.01.21
„Nem szeretnénk soha úgy támogatást kiadni, hogy csak az általunk odaítélt pénz áll rendelkezésre, hiszen előfordulhat, hogy abból elindul a forgatás, de a hiányzó összeg miatt nem tud befejeződni” – mondta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője a Kultúra.hu-nak. A Filmalap 8-15 produkció gyártásának elindítását tartja reálisnak egy évben, ami azonban nem egyenlő a bemutatók számával: a támogatást kapó produkcióknak ugyanis időbe telik, míg a többi forrást nyújtó partnerekkel véglegesítik a szerződéseket.
2013.01.18
Emir Kusturica nemzetközi filmfesztiváljára kapott meghívást Gothár Péter  Megáll az idő című korszakos filmje, amelyet az örökzöldek között vetítenek. A szerbiai hegyekben, Kustendorfban megrendezett seregszemle idén Csang Ji-mu neves kínai rendezőnek szenteli retrospektív programját.
2013.01.17
Január végétől forog Nemes Gyula Zero című filmje. A személyes hangulatú, négy epizódra épülő alkotás 2017-ben játszódik és a méhek lehetséges eltűnése lesz a témája.
2013.01.17
Németországban díjazzák Tarr Bélát 2013-január 17-én, az elismerést a „Gut für Bremen” alapítvány hozta létre. A gála napján levetítik Tarr Béla A torinói ló című filmjét. A 2011-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medvével díjazott alkotást a magyar rendező mutatja be a nézőknek.
2013.01.15
Január-februárban főként az Oscar-díj esélyes filmekben bővelkedik a mozik műsora: a Pí élete, a Napos oldal vagy Az Argo-akció is a tél slágere lehet. Egyedüli magyar filmként még mindig a Nejem, nőm, csajom szerepel a programban, amely január közepéig körülbelül ötvenezres nézőszámot produkált.

Bencze Máté szaxofonos képviseli idén Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben, ahol augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra. A zenész az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában elmondta: a nyár eddig a felkészülésről szólt számára és nagyon felemelő érzésnek tartja, hogy ő képviselheti Magyarországot a rangos nemzetközi versenyen.

Több évtizednyi várakozás után hamarosan megnyitja kapuit a felső-egyiptomi Szóhág városának grandiózus új múzeuma. A Szóhági Nemzeti Múzeum 1993-ban megkezdett építési munkálatait számos alkalommal meg kellett szakítani a műszaki részleteket, belsőépítészeti megoldásokat és kiállítási tárgyakat érintő viták, valamint finanszírozási problémák miatt. Két évvel ezelőtt azonban a munkálatok felgyorsultak és a múzeum a tervek szerint az augusztus 20-ai héten fogja megnyitni a kapuit a nagyközönség előtt.

A várakozásokat jócskán felülmúlva debütált a kasszasikerlista élén a Warner Bros. stúdió Meg – Az őscápa című akció-horrorja, amely 44,5 millió dollár bevételt hozott az augusztus 10-ei bemutatóhétvégén több mint 4100 észak-amerikai moziban iparági becslések szerint. A Jason Statham főszereplésével készült mozi könnyedén letaszította a toplista éléről a Mission: Impossible – Utóhatás című filmet, amely 20 millió dollárt hozott forgalmazásának harmadik hétvégéjén.

A csíksomlyói hegynyeregben mutatja be ingyenes előadáson augusztus 18-án a Csíksomlyói passiót a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A 20 órakor kezdődő nagyszabású produkcióról Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta: a színház társulata és a táncegyüttes táncosai és zenészei mellett erdélyi vendégművészek, néptáncosok, énekesek, kórus és Molnár Levente operaénekes is fellép az előadásban. A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.

A Madách Színház is saját halottjának tekinti az augusztus 11-én elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, színigazgatót, egyetemi tanárt, publicistát, érdemes és kiváló művészt. A Madách Színház társulata mély fájdalommal értesült Kerényi Imre haláláról – olvasható a színház igazgatóságának közleményében. Kerényi Imre 12 éven át a Madách Színház rendezője és 15 éven át igazgatója volt.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma