ilo_ilo_02_chan
2013.09.22

Anthony Chen korábban Cannes-ban elismert Ilo, ilo című filmje három díjat, míg Katrin Gebbe Torre tánca című alkotása két elismerést szerzett a szombaton zárult 10. Jameson Cinefesten Miskolcon. A filmfesztiválon Vácz Péter Nyuszi és Őz című kisfilmje is díjban részesült.

melylevego
2013.09.20

Kovács Claudia Mélylevegő című rendezői diplomafilmjét és a többszörös díjnyertes Nyócker!-t tűzi műsorra a 61. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál, Spanyolország legfontosabb nemzetközi filmes eseménye, amely szeptember 20-28. között zajlik.

Illusztráció

2013.09.19

Az Európai Bizottság a Magyar Nemzeti Filmalap kérelme alapján szeptember 12-én elfogadott határozatával újabb hat évvel meghosszabbította a magyar filmtámogatási programot. Ezáltal 2019. december 31-ig biztosított a magyar filmszakmai adókedvezmény rendszer további működése.

test-tanoda_kep

2013.09.16

A V4-ek támogatásával szeptember 13-15-én kezdi forgatni a Góbi Rita Társulat Pozsonyban a Visegrádi Országok közelmúltbeli történelmi eseményeit és legendás helyszíneit sajátosan, a kortárs tánc nyelvén keresztül bemutató filmet.z első helyszín a pozsonyi Námestie  Slobody lesz, ahol a szlovák Asociácia Súcasneho Tanca kortárs tánctársulat két művésze lesz a partner.

 

seidl1_aonorati.5106200

2013.09.13

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg a Szemrevaló Filmfesztivál, amely szeptember 26-ától október 3-áig várja a közönséget a Művész moziban. A program Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából válogat.

cannes_adele_elete_gyozelem

2013.09.12

Az európai szerzői film és az amerikai független mozi friss termésének javát hozza Miskolcra a csütörtökön kezdődő 10. Jameson Cinefest nemzetközi filmfesztivál, amelynek tíznapos programját rendezői mesterkurzusok, szakmai beszélgetések és filmtörténeti vetítések kísérik.

matyassy_aron1

2013.09.12

Támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Mátyássy Áron rendező Víkend címmel készülő filmjét, a produkciónak 280 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a szervezet döntőbizottsága. A forgatás októberben kezdődik.

20130705a-nagy-fuzet2

2013.09.03

Szász János A Nagy Füzet című filmje a rangos torontói nemzetközi filmfesztiválon látható először a tengerentúlon. A Karlovy Vary filmfesztivál fődíjával kitüntetett alkotás észak-amerikai premierjére Szász János jelenlétében kerül sor Torontóban szeptember 5. és 15. között.

don-jon

2013.09.02

A Jameson Cinefest szeptember 12-én Joseph Gordon-Levitt Don Jon című pajzán filmjével nyitja meg a filmszemlét, amelyben Scarlett Johansson és Julianne Moore a tökéletes szex kulcsát keresi. A nemzetközi mustra 11 napja alatt 17 nagyjátékfilm versenyez, mellette dokumentum-, animációs-, és rövidfilmekből is impozáns felhozatallal találkozhatnak a Miskolcra látogatók.

Ban_Frigyes_Talpalatnyi_fold

2013.09.02

A Nemzetközi Víz Világtalálkozó keretén belül rendezik meg Budapesten az Éltető Víz Filmszemlét és a CinemArt Filmfesztivált, melynek október 3. és 6. között az Uránia ad otthont.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

obudai-danubia-zenekar

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma