tarrbela

2013.08.23

Szarajevó Szíve díjat kapott Tarr Béla. A szarajevói filmfesztivál rangos elismerését a világhírű magyar filmrendező személyesen vette át a fesztivál nyitóünnepségén.

holiday-at-the-seaside

2013.08.21

A magyar-román rendező, Grosan Cristina Holiday at the Seaside (Tengerparti nyaralás) című kisjátékfilmje nyerte a szarajevói filmfesztivál tehetséggondozó programjának, a Sarajevo City of Film nagydíját.

swing

2013.08.15

Romantikus komédiát készít Fazekas Csaba rendező, aki szeptember közepéig forgatja Swing című filmjét Budapesten és a Balaton körül. A film főszerepeiben Csákányi Esztert,Ónodi Esztert és Törőcsik Franciskát láthatja a közönség.

valaki

2013.08.14

Dési András György és Móray Gábor Valaki vacsorára című alkotása a rövidfilm szekcióban, míg Groó Diána korábban Jeruzsálemben díjazott munkája, a Regina a Szarajevó Szíve dokumentumfilmes díjért indul. A rangos balkáni mustra Operation Kino című válogatásában Nagypál Orsi Körforgalom és a Rába Roland és Tóth Orsi főszereplésével készült Csendesek című Ricky Rijneke filmet is műsorra tűzik.

busho_mayer

2013.08.13

Idén két hónapos előválogatást követően 939 benevezett alkotásból 78 rövidfilmet választott ki a zsűri, amelyet szeptember 3 és 8. között láthatnak a Vörösmarty Moziban a BUSHO fesztivál keretein belül. 7 kísérleti, 15 animációs és 56 fikciós alkotás versenyez majd a díjakért, amely között tizennégy magyar filmnek is drukkolhatunk, köztük Vácz Péter számos fesztivált megjárt animációs filmje a Nyuszi és az őz vagy Szabó Szonja Turiszt című alkotása is bekerült a versenymezőnybe!

szaszjano5_250x250

2013.08.13

Szász János A nagy füzet című filmje képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjért folyó versenyben - közölte a Magyar Filmunió szerdán. Az Agota Kristof regényéből készült alkotás korábban elnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál Kristály Glóbusz díját.

voros_kesztyuk_w

2013.08.05

Augusztus elején a Budapesti Román Kulturális Intézet Magyarország fővárosának filmrajongóit Radu Gabrea Vörös kesztyű című filmjével várja a Film Klub – Kortárs román filmek nyári sorozatában. Az ’50-es években játszódó történet Eginald Schlattner azonos című regényén alapul.

images

2013.08.02

A versenyfilmek vetítésével elkezdődik pénteken délelőtt a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál az észak-bácskai Magyarkanizsán.

elfujtaaszel_cinemagic_illusztracio

2013.07.27

Elindult augusztus 3-án az öt hétvégét felölelő PARTI-TÚRA nyáresti koncertsorozat a Szolnoki Szimfónikusokkal, melynek keretében népszerű filmzenék átirata, latin ritmusok, katonazenekari művek és nem utolsó sorban Carl Orff Carmina Burana című közismert műve is felcsendül minden zenekedvelő örömére a szolnoki Tiszai hajósok terén.

ajto1

2013.07.23

Bécsben is bemutatják Szabó István Az ajtó című filmjét, a második Let,s CEE filmfesztiválon szeptemberben.

Egy monodrámával, két felolvasószínházi előadással és a legrangosabb vajdasági színművészeti díj, a Pataki-gyűrű átadásával ünneplik az idén a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán. A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Ivan Wernisch cseh költő, író és publicista kapta idén a Franz Kafka-díjat. A Franz Kafka Társaság által adományozott elismerést Wernisch október 22-én este a prágai óvárosi városháza dísztermében vette át. A 75 éves Ivan Wernisch az ötödik cseh szerző, akit Kafka-díjjal jutalmaztak. Wernisch Prágában született, és a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az első versei. A Kafka-díjat – egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. A díjat 2003-ban Nádas Péternek ítélték oda. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros (2,81 millió forint) pénzjutalom is jár.

Hét nap alatt tizenkét előadással, köztük a fiatal táncművészeket támogató Imre Zoltán Program keretében született produkciókkal várja az érdeklődőket az október 28-áig tartó III. Infinite Dance Festival Nagyváradon – hangzott el az M5 csatorna október 22-ei, esti Kulturális Híradójában. A programsorozat a Nagyvárad Táncegyüttes, a Bihar megyei amatőr tánccsoportok, valamint a járókelők közös zenés-táncos performanszával kezdődött meg október 22-én Nagyvárad főterén. A magát összművészetiként meghatározó fesztivál programjában a mozgásszínház legkülönbözőbb formáit – klasszikus és kortárs balett, néptánc, kortárstánc és a kiegészítő programok révén a hip-hop, mazsorett, valamint street dance – magas szinten művelő és képviselő, nemzetközi elismertségnek örvendő társulatok előadásai kapnak helyet. Az idei hétnapos táncünnepen az Imre Zoltán Program keretében született produkciók mellett a Szegedi Kortárs Balett, a Bartók Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Duda Éva Társulat, a Kolozsvári Magyar Opera és a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásait láthatja a közönség.

Népi játékokkal, filmvetítésekkel és élő történelmi színielőadásokkal elevenítik fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző vidéki eseményeket a szentendrei Skanzenben az ünnepi hosszú hétvégén. A mi ’56-unk című tematikus programsorozat bemutatja a téeszesítést és a padlássöprést, valamint a vidéki ember mindennapjait, felelevenítve az ötvenes évek hangulatát. Ezek közé tartoznak a népi gyermekjátékok is. Történészek, néprajzkutatók és muzeológusok az irodalomból, régi filmhíradókból alapos kutatómunkával tártak fel olyan tényeket, adatokat, amelyek ebben az időben bizonyos falvakban megtörténtek. A Skanzenben három tájegység történetén keresztül mutatják be, hogy milyen események történtek a falvakban a forradalmat megelőző években.
Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A megújult hangszert bemutató október 22-ei, esti koncert előtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke felidézte: a Zeneakadémia szenátusa 2010-ben döntött úgy, hogy helyreállítja az orgonát. „A Voit-orgona rekonstrukciója nemcsak közös álom volt, hanem a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modernkori orgonaoktatás nemzetközi összehasonlításban is legmagasabb követelményeinek” – emelte ki Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. Az intézmény koncertorgonája 1907. május 15-én szólalt meg először.

Gérecz Attila költő, 1956-os hős történetét adja elő október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos. Csuja László rendezővel olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A szökés című monodráma hosszú idő után látható újra színpadon.

5

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma