2013.01.30
Egyre jobban szereti a közönség az opera-, a balett- és a színházi előadások élő közvetítését a filmszínházakban mind külföldön, mind Magyarországon. Nagy-Britanniában az utóbbi hetekben ezeknek az előadásoknak a nézettsége túlszárnyalta a legújabb hollywoodi filmekét, és Magyarországon is teltházakat vonzzanak a produkciók a Művészetek Palotájában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2013.01.29
Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezőnek szenteli 2013. január 30-ai esti műsorkínálatát a Duna. Levetítik az alkotó Illumináció című filmjét, majd a nézők a Kultikon című műsorban interjút láthatnak a rendezővel, akit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hétfőn avatott díszdoktorává.
2013.01.29
Lichter Péter Look Inside the Ghost Machine című, tavaly készült kísérleti filmjét beválogatta rövidfilmes programjába a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál.
2013.01.28
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktorává avatta Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezőt, színházi rendezőt, forgatókönyvírót hétfőn.
2013.01.25
Az Odeon az Örökmozgó Filmmúzeumban olyan magyar filmtörténeti vetítéssorozatot indít, melynek vezérmotívuma a fiatalság lázadása. Első alkalommal, 2013. január 25-én 17 órától Jancsó Miklós Így jöttem című filmje lesz látható.
2013.01.25
Pálfi György a trieszti filmfesztiválon mint az utóbbi évek  legeredetibb magyar rendezője részesült elismerésben.
2013.01.24
A hazai art mozikat tömörítő Art-Mozi Egyesület 2013. január második felétől kezdve vetítéssorozatot szervez a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásaiból. A filmklub vetítések keretében a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott „53 Magyar Film” című sorozat első összeállítását „Szőts István nyomában” címmel 13 vidéki nagyváros art mozijaiban láthatják a nézők.
2013.01.23
Uránia Filmnapok néven az elmúlt száz év magyar filmterméséből válogató háromnapos filmünnepet szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház februárban. A rendezvény célja, hogy legyen filmes ünnep februárban, hiszen idén elegendő számú új magyar film híján elmarad a Filmszemle.
2013.01.23
Csáki László négy évig dolgozott Ambrose Bierce- adaptációján, amit előző két filmjéhez hasonlóan (Napok, amelyeknek értelmet adott a félelem; Darazsak, ludak, körtefa) szintén kréta-animáció formájában álmodott vászonra. A My name is Boffer Bings szürreális hangulatú története kitűnően illeszkedik a kréta-animáció film noir-os, leegyszerűsített jellegéhez. Az alkotást még ebben az évben műsorra tűzik a hazai és a külföldi mozik.
2013.01.21
Kedd esték a Toldiban címmel indul útjára január 29-től egy izgalmas filmklub, amelyben az évtized magyar filmjei mellett az alkotókhoz közel álló zenekarok is fellépnek. Az első alkalommal a szürreális- groteszk világukról elhíresült alkotópáros, a Buharov-testvérek filmjeit mutatják be.

Már június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet. Kálmán Imre operettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójaként láthatja a közönség. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz.

Csaknem száz külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) július 22-én kezdődő Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem elnevezésű programjára. A tanórákat heti 40 órában, 5-10 tagú csoportokban, öt nyelvi szinten szervezik. A diákoknak gasztronómiai, fonetikai és sportklubot is szerveznek. A nyári egyetem harmadik hete alatt rendezik meg a tanároknak szóló módszertani továbbképzést, amelyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők.

Több mint százhatvanezren látták január eleje és június vége között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékmentő akciója, az Értéktár program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket. Az egri Dobó István Vármúzeumban eddig több mint tízezer látogató kereste fel a Fegyvermustra című, június 22-én nyílt interaktív, állandó kiállítást.

A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke. A javaslat célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti.

George Clooneynak nagyobb volt a bevétele az elmúlt évben, mint bármely más színésznek valaha egy év alatt. A Forbes legjobban kereső hírességeinek listáján a második helyet megszerző Clooneyt a bokszoló Floyd Mayweathernek sikerült megelőznie. Az 57 éves Clooney a rangsort összeállító amerikai lap szerint 239 millió dollárt (67 milliárd forintot) keresett a 2017. június 1-jétől kezdődő évben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma