2012.11.20
Ismét ifjúsági filmpályázatot hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ): 12-18 évesekből álló, öttagú csapatok jelentkezését várják, amelyeknek Johann Sebastian Bach IV. Brandenburgi versenyére kell mozgóképet készíteniük.
2012.11.19
Filmek, regények, és más fikciós művek kellenek a Kádár-rendszer bemutatására, mert ez a korántsem homogén korszak még mindig nincs kibeszélve - mondta Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese november 16-án Budapesten.
2012.11.17
Az Boldizsár Márk Isteni műszak című produkciója lesz az új mozgókép-finanszírozási modell első terméke. Az Isteni műszakot, amely az egészségügy és a temetkezési üzletág összefonódásáról szól, a filmalap mintegy 206,5 millió forinttal támogatta - olvasható a Népszabadságban.
2012.11.16
Pár héttel korábban még csak sejtette az MTVA, hogy egy hét alatt megtérül a saját forgalmazásában vetített A boldogság sosem jár egyedül című film forgalmazásának költségei. Most már ez bizonyosság. Az MTVA-t kérdeztük az eddigi eredméynekről.
2012.11.14
A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága újabb két játékfilm gyártási támogatásáról és három forgatókönyv fejlesztési támogatásáról hozott döntést legutóbbi ülésén. Orosz Dénes Coming Out című második játékfilmjének gyártását 280 millió forinttal, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című alkotását 190 millió forinttal támogatja a Filmalap.
 
2012.11.14
Huszonhét diplomás fiatal jutott munkalehetőséghez a szerencsi Zempléni Múzeumban a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közfoglalkoztatási programja keretében.
2012.11.13
Ember Judit minden filmje iszonyúan izgalmas nyomozás: a szándékosan elfelejtett, elhallgatott, titokban tartott dolgoknak a feltárása. Az Ember Judit Filmfesztivált 2012. november 16-18. között tartják meg az Örökmozgó.
2012.11.13
Hangokkal telik meg a New York Színész Páholy november 25-én, 17 órától: azok szólítják meg a közönséget, akiket minden nap hallhatunk a környezetünkben, ha beülünk egy moziba, vagy otthon nézünk egy filmet. Most azonban arcok is társulnak hozzájuk.
2012.11.12
A 9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazata alapján az Öt törött kamera – 5 Broken Cameras nyerte.
2012.11.12
Budapesten láthatók az Európai Parlament LUX-díjának döntős alkotásai 2012. november 16-án és 19-én: Fliegauf Bence Csak a szél, Miguel Gomes Tabu, valamint Andrea Serge Io sono li című filmjei.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma