MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

seidl1_aonorati.5106200

2013.09.13

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg a Szemrevaló Filmfesztivál, amely szeptember 26-ától október 3-áig várja a közönséget a Művész moziban. A program Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából válogat.

cannes_adele_elete_gyozelem

2013.09.12

Az európai szerzői film és az amerikai független mozi friss termésének javát hozza Miskolcra a csütörtökön kezdődő 10. Jameson Cinefest nemzetközi filmfesztivál, amelynek tíznapos programját rendezői mesterkurzusok, szakmai beszélgetések és filmtörténeti vetítések kísérik.

matyassy_aron1

2013.09.12

Támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Mátyássy Áron rendező Víkend címmel készülő filmjét, a produkciónak 280 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a szervezet döntőbizottsága. A forgatás októberben kezdődik.

20130705a-nagy-fuzet2

2013.09.03

Szász János A Nagy Füzet című filmje a rangos torontói nemzetközi filmfesztiválon látható először a tengerentúlon. A Karlovy Vary filmfesztivál fődíjával kitüntetett alkotás észak-amerikai premierjére Szász János jelenlétében kerül sor Torontóban szeptember 5. és 15. között.

don-jon

2013.09.02

A Jameson Cinefest szeptember 12-én Joseph Gordon-Levitt Don Jon című pajzán filmjével nyitja meg a filmszemlét, amelyben Scarlett Johansson és Julianne Moore a tökéletes szex kulcsát keresi. A nemzetközi mustra 11 napja alatt 17 nagyjátékfilm versenyez, mellette dokumentum-, animációs-, és rövidfilmekből is impozáns felhozatallal találkozhatnak a Miskolcra látogatók.

Ban_Frigyes_Talpalatnyi_fold

2013.09.02

A Nemzetközi Víz Világtalálkozó keretén belül rendezik meg Budapesten az Éltető Víz Filmszemlét és a CinemArt Filmfesztivált, melynek október 3. és 6. között az Uránia ad otthont.

horvathli

2013.08.30

Amatőr főszereplőkkel, Budapesten, Kömlődön és Felsőpetényen forog Horváth Lili első nagyjátékfilmje, A szerdai gyerek, amely egy felnőtté válás történetét meséli el. A Napszúrással bemutatkozó rendező jobbára amatőrszereplőkkel dolgozik együtt a 35 napos forgatáson.

ujratervezes

2013.08.30

Tóth Barnabás Újratervezés című rövidfilmjét műsorra tűzi az A-kategóriás montreali filmfesztivál. A Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével készült alkotás korábban elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb rövidfilmnek járó díját.

kossuthkifli111

2013.08.29

Egy hét nyári szünet után augusztus végén folytatódik a KOSSUTHKIFLI című tévésorozat forgatása, mely várhatóan októberben fejeződik be. Az 1848/49-es szabadságharc alatt játszódó, mintegy száz színészt felvonultató hatrészes kosztümös széria 2014-ben kerül majd az MTVA képernyőjére Rudolf Péter rendezésében.

liselotte

2013.08.29

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című színművét mutatja be augusztus 28-án angol nyelven a New York-i Pilvax Players színház. Augusztus 18. és szeptember 8. között rendezik meg ugyanis az immár hagyományosan Manhattan és a Broadway egyik legérdekesebb fesztiválját, a Dream Up Fesztivált, mely új művek felfedezésére vállalkozott.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma