Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.05.29

Lerner Balázsnak ítélték oda idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által támogatott Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint idei filmje, a Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka elismeréseként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Rácz Géza Számodra Siklód című alkotása nyerte el.

Természeti értékeinket legalább abban az állapotukban kell megőriznünk, amelyben azokat megkaptuk – mondta Áder János köztársasági elnök május 27-én a Pest megyei Gödöllőn zajló 3. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Az államfő felidézte, hogy három évvel ezelőtt pattant ki a fesztivál ötlete a szervezők fejéből, mivel korábban a természetfilmnek Magyarországon komoly hagyományai voltak. Az államfő az elmúlt három évről szólva elmondta: a fesztivál létjogosultságát bizonyítja, hogy egyre több alkotó, érdeklődő és egyre több színvonalas alkotás érkezik. Áder János hangsúlyozta: a legfontosabb célja a rendezvénynek, hogy mind az idősek, mind a fiatalok számára megmutassa azokat a természeti kincseket, amelyek körül vesznek bennünket és amelyekre mindannyiunknak vigyázni kell. Hozzátette, hogy mindezt meg kellene őriznünk legalább abban az állapotában, amelyben megkaptuk. Az államfő szerint a fesztivál színvonalát mutatja az is, hogy még a híres természetfilmes, David Attenborough is elküldte egyik nemrég készült alkotását. A köztársasági elnök a rendezvényen megtekintett egy természetfilmet, beszélgetett az alkotóival, valamint körbejárta a rendezvény több helyszínét.


godollo1
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Kik kapták a díjakat?

A május 27-én a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartott gálán huszonkét elismerést osztottak ki. Lerner Balázsnak ítélték oda idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által támogatott Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint idei filmje, a Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka elismeréseként. Az alkotás a világon egyedülálló barlangot mutat – mondta el az M1 aktuális csatorna május 29-ei műsorában Lerner Balázs rendező. Mint elmesélte: a barlang egyedülállóságát az adja, hogy a benne élő állatok nem a napfény energiáját hasznosítják, hanem kémiai folyamatokkal nyernek energiát, ezzel ugyanúgy működnek, mint a mélytengerekben teljesen izolált ökoszisztémák. Az alkotó beszélt arról, hogy rengeteg időbe telik egy barlang világának bemutatása, a Molnár János-barlang esetében több évtizedet vett igénybe, amíg a búvárok biztonságossá és járhatóvá tették az üregrendszer egy részét. „A filmben bemutatjuk, hogy maguk a búvárok hogyan tárják fel a barlangot” – fogalmazott a rendező.

A Molnár János-barlang Budapest II. kerületében található és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. A barlang első kutatója a 19. század második felében a névadó Molnár János volt. Az üregrendszer 1982 óta védett, eddig mintegy hat kilométert tártak fel belőle.

A legjobb természetfilmnek járó elismerést Török Zoltán kapta, Lemming – A messzi észak aprócska ura című filmjéért. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb tudományos ismeretterjesztő film 2017-ben a David Attenborough – Fény a földön című film. Természet- és Környezetvédelem témájában a legjobb televíziós produkciók kategóriában megosztott első helyet kapott két amerikai film, a Naledi: Egy bébi elefánt meséje és a Következmények kora, a legjobb rövidfilm kategóriában pedig A láthatatlan határ című belga-argentin alkotás nyerte el a legjobbnak járó díjat. A legjobb útifilmnek 2017-ben Bárány Róbert, Molnár Gábor, Szekeres Zoltán alkotása, az OzoneUtazás – Tatárföld bizonyult. A legjobb animációs film a Csodálatos természetünk – A közönséges kaméleon lett.

 

A Kárpát-medencei Filmszemle keretein belül három díjat adtak át, amelyeket az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel. A Kárpát-medencéről szóló filmek legjobbika természetfilm kategóriában Erik Balaz Élet a felhőkben című filmje. Dokumentumfilm kategóriában Balázs Gergely A Dunavirág Mentőakció című alkotása nyerte el az első helyezést. Idén a legjobb film a Kárpát-medence kulturális értékeit bemutató kategóriában Sáfrány József Pásztorének című alkotása lett. Szintén a gálán hirdették ki a Természet- és Tudományos Ismeretterjesztő Filmterv Pályázat első helyezettjét, amelyet idén megosztva, két filmes is megkapott. Moraru Norbert és Becz Barnabás Álmos a következő filmje elkészítéséhez szakmai mentorálást és fejenként félmillió forintot kap. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Rácz Géza Számodra Siklód című alkotása nyerte el. A díj összege 500 ezer forint.

 

godollo2
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Olma Frigyes Gemenc – Az árterek világa című dokumentumfilmje nyerte a közmédia M5 kulturális csatornája különdíját. Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója az MTI-nek elmondta: nem volt könnyű meghozni a döntést, mert az idei fesztivál stílusban és témaválasztásban is elképesztően színes palettát kínált. „A film egész egyszerűen lenyűgöző. Ha valaki még soha életében nem látott természetfilmet, de ezt megnézni, biztos, hogy a műfaj rajongójává válik” – fogalmazott. Kiemelte: hat évig forgatták a Gemenc – Az árterek világa című filmet, amely nagy elkötelezettségről, természet iránti alázatot és szakmai tudásról tesz tanúságot. A díj odaítéléséről a fesztivál zsűrijének előzetes szűrése után a közmédia munkatársaiból álló szakmai grémium döntött.

 

Az M5 egyik alapfeladata az ismeretterjesztés, és az indulástól kezdve igyekeznek teret adni a magyar dokumentum- és természetfilmeseknek. A közmédia kiemelt médiapartnere a gödöllői fesztiválnak, és már a szemle programjában szereplő három filmre már sugárzási jogot is szerzett – hangsúlyozta Dér Ágnes. Mint fogalmazott: méltatlanul keveset tud a magyar közönség arról, hogy ezek az alkotók elkötelezett munkával milyen fantasztikus filmeket készítenek, és ezekkel milyen elképesztő sikereket érnek el nemzetközi filmfesztiválokon. Ennek oka elsősorban az, hogy a mozik nem igazán szeretik vetíteni ezeket az alkotásokat, amelyeket ezért a forgalmazók online felületekre szorulva igyekeznek terjeszteni. Az M5 csatorna hiánypótló módon minden hétköznap délután két-három órás műsorsávban sugározza főleg magyar alkotók dokumentum- és természetfilmjeit, amelyek a hétvégi műsorstruktúrában is kiemelt helyet kapnak – hangsúlyozta a Dér Ágnes. Hozzátette: a Gemenc – Az árterek világa című film is látható lesz az M5 műsorán.Forrás: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

skin-jamie-bell

2019.06.18

Az előzsűri a beérkezett nevezések után választotta ki azt a 32 kisfilmet, amelyet szeptember 13. és 21. között levetítenek a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kisjátékfilmes versenyprogramjában.

Getto_balboa

2019.06.16

Négy magyar alkotás is szerepel Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon.

Zeffirelli

2019.06.15

Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott, és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert. Pályafutása során az örök értékek vonzották, amelyek nincsenek kitéve korok divatjának. Alkotásaiban az érzelem áll a középpontban, hősei a boldogság után kutatnak, a vallási és társadalmi bezártságból keresik a kiutat.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma