15_eves

2017.05.29

Lerner Balázsnak ítélték oda idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által támogatott Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint idei filmje, a Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka elismeréseként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Rácz Géza Számodra Siklód című alkotása nyerte el.

Természeti értékeinket legalább abban az állapotukban kell megőriznünk, amelyben azokat megkaptuk – mondta Áder János köztársasági elnök május 27-én a Pest megyei Gödöllőn zajló 3. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Az államfő felidézte, hogy három évvel ezelőtt pattant ki a fesztivál ötlete a szervezők fejéből, mivel korábban a természetfilmnek Magyarországon komoly hagyományai voltak. Az államfő az elmúlt három évről szólva elmondta: a fesztivál létjogosultságát bizonyítja, hogy egyre több alkotó, érdeklődő és egyre több színvonalas alkotás érkezik. Áder János hangsúlyozta: a legfontosabb célja a rendezvénynek, hogy mind az idősek, mind a fiatalok számára megmutassa azokat a természeti kincseket, amelyek körül vesznek bennünket és amelyekre mindannyiunknak vigyázni kell. Hozzátette, hogy mindezt meg kellene őriznünk legalább abban az állapotában, amelyben megkaptuk. Az államfő szerint a fesztivál színvonalát mutatja az is, hogy még a híres természetfilmes, David Attenborough is elküldte egyik nemrég készült alkotását. A köztársasági elnök a rendezvényen megtekintett egy természetfilmet, beszélgetett az alkotóival, valamint körbejárta a rendezvény több helyszínét.


godollo1
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Kik kapták a díjakat?

A május 27-én a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartott gálán huszonkét elismerést osztottak ki. Lerner Balázsnak ítélték oda idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által támogatott Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkássága, valamint idei filmje, a Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka elismeréseként. Az alkotás a világon egyedülálló barlangot mutat – mondta el az M1 aktuális csatorna május 29-ei műsorában Lerner Balázs rendező. Mint elmesélte: a barlang egyedülállóságát az adja, hogy a benne élő állatok nem a napfény energiáját hasznosítják, hanem kémiai folyamatokkal nyernek energiát, ezzel ugyanúgy működnek, mint a mélytengerekben teljesen izolált ökoszisztémák. Az alkotó beszélt arról, hogy rengeteg időbe telik egy barlang világának bemutatása, a Molnár János-barlang esetében több évtizedet vett igénybe, amíg a búvárok biztonságossá és járhatóvá tették az üregrendszer egy részét. „A filmben bemutatjuk, hogy maguk a búvárok hogyan tárják fel a barlangot” – fogalmazott a rendező.

A Molnár János-barlang Budapest II. kerületében található és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. A barlang első kutatója a 19. század második felében a névadó Molnár János volt. Az üregrendszer 1982 óta védett, eddig mintegy hat kilométert tártak fel belőle.

A legjobb természetfilmnek járó elismerést Török Zoltán kapta, Lemming – A messzi észak aprócska ura című filmjéért. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb tudományos ismeretterjesztő film 2017-ben a David Attenborough – Fény a földön című film. Természet- és Környezetvédelem témájában a legjobb televíziós produkciók kategóriában megosztott első helyet kapott két amerikai film, a Naledi: Egy bébi elefánt meséje és a Következmények kora, a legjobb rövidfilm kategóriában pedig A láthatatlan határ című belga-argentin alkotás nyerte el a legjobbnak járó díjat. A legjobb útifilmnek 2017-ben Bárány Róbert, Molnár Gábor, Szekeres Zoltán alkotása, az OzoneUtazás – Tatárföld bizonyult. A legjobb animációs film a Csodálatos természetünk – A közönséges kaméleon lett.

 

A Kárpát-medencei Filmszemle keretein belül három díjat adtak át, amelyeket az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel. A Kárpát-medencéről szóló filmek legjobbika természetfilm kategóriában Erik Balaz Élet a felhőkben című filmje. Dokumentumfilm kategóriában Balázs Gergely A Dunavirág Mentőakció című alkotása nyerte el az első helyezést. Idén a legjobb film a Kárpát-medence kulturális értékeit bemutató kategóriában Sáfrány József Pásztorének című alkotása lett. Szintén a gálán hirdették ki a Természet- és Tudományos Ismeretterjesztő Filmterv Pályázat első helyezettjét, amelyet idén megosztva, két filmes is megkapott. Moraru Norbert és Becz Barnabás Álmos a következő filmje elkészítéséhez szakmai mentorálást és fejenként félmillió forintot kap. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Rácz Géza Számodra Siklód című alkotása nyerte el. A díj összege 500 ezer forint.

 

godollo2
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Olma Frigyes Gemenc – Az árterek világa című dokumentumfilmje nyerte a közmédia M5 kulturális csatornája különdíját. Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója az MTI-nek elmondta: nem volt könnyű meghozni a döntést, mert az idei fesztivál stílusban és témaválasztásban is elképesztően színes palettát kínált. „A film egész egyszerűen lenyűgöző. Ha valaki még soha életében nem látott természetfilmet, de ezt megnézni, biztos, hogy a műfaj rajongójává válik” – fogalmazott. Kiemelte: hat évig forgatták a Gemenc – Az árterek világa című filmet, amely nagy elkötelezettségről, természet iránti alázatot és szakmai tudásról tesz tanúságot. A díj odaítéléséről a fesztivál zsűrijének előzetes szűrése után a közmédia munkatársaiból álló szakmai grémium döntött.

 

Az M5 egyik alapfeladata az ismeretterjesztés, és az indulástól kezdve igyekeznek teret adni a magyar dokumentum- és természetfilmeseknek. A közmédia kiemelt médiapartnere a gödöllői fesztiválnak, és már a szemle programjában szereplő három filmre már sugárzási jogot is szerzett – hangsúlyozta Dér Ágnes. Mint fogalmazott: méltatlanul keveset tud a magyar közönség arról, hogy ezek az alkotók elkötelezett munkával milyen fantasztikus filmeket készítenek, és ezekkel milyen elképesztő sikereket érnek el nemzetközi filmfesztiválokon. Ennek oka elsősorban az, hogy a mozik nem igazán szeretik vetíteni ezeket az alkotásokat, amelyeket ezért a forgalmazók online felületekre szorulva igyekeznek terjeszteni. Az M5 csatorna hiánypótló módon minden hétköznap délután két-három órás műsorsávban sugározza főleg magyar alkotók dokumentum- és természetfilmjeit, amelyek a hétvégi műsorstruktúrában is kiemelt helyet kapnak – hangsúlyozta a Dér Ágnes. Hozzátette: a Gemenc – Az árterek világa című film is látható lesz az M5 műsorán.Forrás: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

ArtKert_Kultura_596x90_002

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

akozellata

2019.08.21

A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő négynapos, egymillió forint összdíjazású seregszemlén az alkotók négy kategóriában vehettek át elismeréseket, köztük a Bujtor István-díjakat, Árvay Zolta képzőművész Bujtor István hajóját, a Tamangót ábrázoló alkotásait.

DSCF2589_kicsi

2019.08.19

A feszült lélektani krimihez elkészült a plakát, valamint egy különleges, a filmhez kapcsolódó mobilszpotot is vetítenek a mozik.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma