2019.01.31

Dokumentumfilmet készített Gerebics Sándor Szigetvár 1566-os ostromáról. Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott világraszóló esemény volt, hiszen a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. A régi fény ragyogjon című film, amely a végvári csata felelevenítésén és ismert történészek, Fodor Pál, Hóvári János, Négyesi Lajos szakértői megszólalásain keresztül rekonstruálja az akkori eseményeket, 500 hagyományőrző közreműködésével készült el.

zrinyi1_fill_640x420


A dokumentumfilmet 2019. január 30-án a Magyar Tudományos Akadémia tudományos- filmklubjában is levetítették. A rendezvény előtt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet.

„A dicső magyar múlt minden korban izgatta nemzetünk íróit, művészeit, polgárait. A magyar történelem éppúgy mindennapjaink része, miképpen jelenben alakított történéseink is. Múlt nélkül nem létezhet jelen, és főleg nem létezhet jövő” – jelentette ki Fekete Péter.


ragyog-regi-fenyeben-szigetvar


„A magyar történelem némelyek ironikus meghatározása szerint a vereségek története. Valóban, a kevés nagy győzelemmel szemben leginkább történelmi vereségeket mért ránk a sors az elmúlt ezer év során. Ám ezek a vereségek gyakran hősies küzdelmek végén következtek el. Életáldozatok százai, ezrei – a hazáért.” – tette hozzá, majd így folytatta: „Zrínyi Miklós és várvédői szigetvári hősiessége arra mutat rá, hogy nem a győzelmekben kell keresnünk a megemlékezés dátumait, hanem a helytállásban. A várvédő kapitány és a törökökhöz képest maroknyi fölfegyverzett csapata több mint egy hónapon keresztül fel tudta tartóztatni az országra áradó ellenséget, amely csak mintegy 25 000 katonája elvesztésével tudta megnyerni, vagy inkább befejezni, az ostromot. Ennek a hosszúra nyúló harcnak az utolsó epizódját, a kitörést állítja fókuszába Gerebics Sándor rendező.”


A_regi_feny_ragyogjon_4


Az államtitkár felidézte: a Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójára megalakult Zrínyi Miklós Szigetvár 1566 Emlékbizottság, és elnöke, dr. Hóvári János történész, turkológus felkérte dr. Négyesi Lajos hadtörténészt, írja meg a végzetes szeptemberi napok történéseit. Ez alapján azóta is minden évben bemutatják a Zrínyi Napokon az ostrom leghíresebb jelenetét, a kitörést, több száz hagyományőrző közreműködésével.


Fekepe_Peter_portre
Fekete Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Gerbics Sándor rendezőt nemcsak a történelmi játék nagyszabású és látványos panorámája ragadta meg, de a belső vár különleges, atmoszférája. Annak idején itt állt, járt, irányított, készült az ostromra, a védelemre, majd a halálra Zrínyi Miklós. Sokat vélünk tudni erről, de valójában keveset tudunk. Az ilyen filmek jelentősen hozzájárulhatnak mind a tájékozódásunkhoz, mind a történelmi emlékezetünk színesítéséhez, hitelesítéséhez. Idén emlékezünk Zrinyi Miklós születésének 510. évfordulójára. Ennél méltóbban aligha lehetne.” – zárta szavait Fekete Péter.


A rendező és stábja tárgyal a film horvátországi bemutatásáról is.

magyar_anim-807x453

2019.02.15

A magyar animáció új nemzedékének munkáiból mutatott be válogatást a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) alkalmából a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) csütörtökön.

Reinhoffer_Istvan_Boges_utani_csendelet

2019.02.15

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, idén május 24-26. között tartják Gödöllőn. Az idei program mottója: Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével, kiemelt témája pedig a víz.

Liderc_ur_1

2019.02.13
Az animációs rövidfilmet kedden késő este a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) mutatták be. A 19 perces, párbeszéd nélküli alkotás fő témái a feltétel nélküli, egyoldalú szerelem, a csalódás, a hiúság és a szexualitás. Lidérc úr egy apró férfi, aki egy fiatalember testéből, a bordái közül bújik ki, és elrejtőzik a lakásában, hogy minden mozdulatát követhesse, amikor otthon van.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma