728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.31

Dokumentumfilmet készített Gerebics Sándor Szigetvár 1566-os ostromáról. Zrínyi Miklós és katonáinak helytállása Szigetvárott világraszóló esemény volt, hiszen a hatalmas szultáni sereget több mint egy hónapra megállították, és Szigetvár falainál körülbelül 25 ezer török katona esett el. A régi fény ragyogjon című film, amely a végvári csata felelevenítésén és ismert történészek, Fodor Pál, Hóvári János, Négyesi Lajos szakértői megszólalásain keresztül rekonstruálja az akkori eseményeket, 500 hagyományőrző közreműködésével készült el.

zrinyi1_fill_640x420


A dokumentumfilmet 2019. január 30-án a Magyar Tudományos Akadémia tudományos- filmklubjában is levetítették. A rendezvény előtt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet.

„A dicső magyar múlt minden korban izgatta nemzetünk íróit, művészeit, polgárait. A magyar történelem éppúgy mindennapjaink része, miképpen jelenben alakított történéseink is. Múlt nélkül nem létezhet jelen, és főleg nem létezhet jövő” – jelentette ki Fekete Péter.


ragyog-regi-fenyeben-szigetvar


„A magyar történelem némelyek ironikus meghatározása szerint a vereségek története. Valóban, a kevés nagy győzelemmel szemben leginkább történelmi vereségeket mért ránk a sors az elmúlt ezer év során. Ám ezek a vereségek gyakran hősies küzdelmek végén következtek el. Életáldozatok százai, ezrei – a hazáért.” – tette hozzá, majd így folytatta: „Zrínyi Miklós és várvédői szigetvári hősiessége arra mutat rá, hogy nem a győzelmekben kell keresnünk a megemlékezés dátumait, hanem a helytállásban. A várvédő kapitány és a törökökhöz képest maroknyi fölfegyverzett csapata több mint egy hónapon keresztül fel tudta tartóztatni az országra áradó ellenséget, amely csak mintegy 25 000 katonája elvesztésével tudta megnyerni, vagy inkább befejezni, az ostromot. Ennek a hosszúra nyúló harcnak az utolsó epizódját, a kitörést állítja fókuszába Gerebics Sándor rendező.”


A_regi_feny_ragyogjon_4


Az államtitkár felidézte: a Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójára megalakult Zrínyi Miklós Szigetvár 1566 Emlékbizottság, és elnöke, dr. Hóvári János történész, turkológus felkérte dr. Négyesi Lajos hadtörténészt, írja meg a végzetes szeptemberi napok történéseit. Ez alapján azóta is minden évben bemutatják a Zrínyi Napokon az ostrom leghíresebb jelenetét, a kitörést, több száz hagyományőrző közreműködésével.


Fekepe_Peter_portre
Fekete Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Gerbics Sándor rendezőt nemcsak a történelmi játék nagyszabású és látványos panorámája ragadta meg, de a belső vár különleges, atmoszférája. Annak idején itt állt, járt, irányított, készült az ostromra, a védelemre, majd a halálra Zrínyi Miklós. Sokat vélünk tudni erről, de valójában keveset tudunk. Az ilyen filmek jelentősen hozzájárulhatnak mind a tájékozódásunkhoz, mind a történelmi emlékezetünk színesítéséhez, hitelesítéséhez. Idén emlékezünk Zrinyi Miklós születésének 510. évfordulójára. Ennél méltóbban aligha lehetne.” – zárta szavait Fekete Péter.


A rendező és stábja tárgyal a film horvátországi bemutatásáról is.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

akozellata

2019.08.21

A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő négynapos, egymillió forint összdíjazású seregszemlén az alkotók négy kategóriában vehettek át elismeréseket, köztük a Bujtor István-díjakat, Árvay Zolta képzőművész Bujtor István hajóját, a Tamangót ábrázoló alkotásait.

DSCF2589_kicsi

2019.08.19

A feszült lélektani krimihez elkészült a plakát, valamint egy különleges, a filmhez kapcsolódó mobilszpotot is vetítenek a mozik.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma