Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.01.12

Három premier és négy ismétlés látható január 12. és 16. között a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült művek közül. A Duna World csatornán látható lesz többek között A dunavirág mentőakció, valamint A szeretet mint tőke, a Hír Tv nézői pedig az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború című dokumentumfilmet tekinthetik meg.

erdelyi_polgarhaboru


PREMIEREK:


A dunavirág mentőakció (rendező: Balázs Gergely)

Balázs Gergely rendhagyó természetfilmje nemcsak a dunavirágok életét mutatja be, hanem dokumentálja a dunai kérészek megmentésére tett erőfeszítéseket is.

Duna World, január 14., szombat, 16:40

 

A szeretet mint tőke – Szepsy István portréja (rendező: Tóth Gábor)

A nemzetközi hírű tokaji borász Szepsy István portréja, nemcsak a szakmájára, de spirituális útkeresésére is koncentrálva.

Duna World, január 15., vasárnap, 16:30

 

Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború (rendező: Bicskei Éva)

Dokumentumfilm az 1848–1849-es szabadságharc egyik kevéssé ismert, tragikus etnikai konfliktussorozatáról Erdélyből.

Hír Tv, január 15., vasárnap, 23:00 és január 16., hétfő, 14:00

 

ISMÉTLÉSEK:

Safari a nagyvárosban (rendező: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat.

Spektrum, január 12., 16., kedd–csütörtök, hétfő, 7:40

 

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok (rendező: Gauder Áron)

Tudományos ismeretterjesztő film a barlangi medvére vadászó érdi neandervölgyi emberekről. Spektrum, január 13., péntek, 7:05

 

A természetfilm magyar találmány? (rendező: Lerner János)

Tudományos ismeretterjesztő film a magyar természetfilmezés fél évszázados történetéről.

M5, január 14., szombat, 19:50 és január 15., vasárnap, 4:00

 

A természetfilmezés kulisszatitkai (rendező: Lerner János)

A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkájába enged betekintést.

Spektrum, január 16., hétfő, 5:00

 

A filmajánló a Médiatanács blogján, az alábbi linkre kattintva olvasható: http://mediatanacs.blog.hu/2017/01/09/termeszetfilmesek_a_tahitotfalui_hidon

 

Fotó: mediatanacs.blog.hu

skin-jamie-bell

2019.06.18

Az előzsűri a beérkezett nevezések után választotta ki azt a 32 kisfilmet, amelyet szeptember 13. és 21. között levetítenek a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kisjátékfilmes versenyprogramjában.

Getto_balboa

2019.06.16

Négy magyar alkotás is szerepel Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon.

Zeffirelli

2019.06.15

Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott, és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert. Pályafutása során az örök értékek vonzották, amelyek nincsenek kitéve korok divatjának. Alkotásaiban az érzelem áll a középpontban, hősei a boldogság után kutatnak, a vallási és társadalmi bezártságból keresik a kiutat.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma