kultura.hu_banner_fesztival

2017.01.12

Három premier és négy ismétlés látható január 12. és 16. között a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásában készült művek közül. A Duna World csatornán látható lesz többek között A dunavirág mentőakció, valamint A szeretet mint tőke, a Hír Tv nézői pedig az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború című dokumentumfilmet tekinthetik meg.

erdelyi_polgarhaboru


PREMIEREK:


A dunavirág mentőakció (rendező: Balázs Gergely)

Balázs Gergely rendhagyó természetfilmje nemcsak a dunavirágok életét mutatja be, hanem dokumentálja a dunai kérészek megmentésére tett erőfeszítéseket is.

Duna World, január 14., szombat, 16:40

 

A szeretet mint tőke – Szepsy István portréja (rendező: Tóth Gábor)

A nemzetközi hírű tokaji borász Szepsy István portréja, nemcsak a szakmájára, de spirituális útkeresésére is koncentrálva.

Duna World, január 15., vasárnap, 16:30

 

Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború (rendező: Bicskei Éva)

Dokumentumfilm az 1848–1849-es szabadságharc egyik kevéssé ismert, tragikus etnikai konfliktussorozatáról Erdélyből.

Hír Tv, január 15., vasárnap, 23:00 és január 16., hétfő, 14:00

 

ISMÉTLÉSEK:

Safari a nagyvárosban (rendező: Stodulka Gábor)

A tudományos ismeretterjesztő sorozat egyszerre szórakoztató és informatív módon mutatja be a nagyvárosokban élő, az emberhez hozzászokott állatfajokat.

Spektrum, január 12., 16., kedd–csütörtök, hétfő, 7:40

 

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok (rendező: Gauder Áron)

Tudományos ismeretterjesztő film a barlangi medvére vadászó érdi neandervölgyi emberekről. Spektrum, január 13., péntek, 7:05

 

A természetfilm magyar találmány? (rendező: Lerner János)

Tudományos ismeretterjesztő film a magyar természetfilmezés fél évszázados történetéről.

M5, január 14., szombat, 19:50 és január 15., vasárnap, 4:00

 

A természetfilmezés kulisszatitkai (rendező: Lerner János)

A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkájába enged betekintést.

Spektrum, január 16., hétfő, 5:00

 

A filmajánló a Médiatanács blogján, az alábbi linkre kattintva olvasható: http://mediatanacs.blog.hu/2017/01/09/termeszetfilmesek_a_tahitotfalui_hidon

 

Fotó: mediatanacs.blog.hu

piedone_kiraly_levente

2019.09.15

Király Levente Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el a fődíjat a jubileumi, XV. Göcsej Filmszemlén. Az oklevelet és Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását szombaton, a díjkiosztó ünnepségen adták át Zalaegerszegen, az Art Moziban.

filmmaraton

2019.09.12

A rendezvényen, melyet szeptember 4. és 11. között tartották öt budapesti helyszínen, valamint Egerben és Győrben, több mint 100, főként felújított filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált magyar filmet mutattak be.

der_boden_talajt_vesztve_R

2019.09.12

A német nyelvterület filmkultúrájából láthatunk válogatást szeptember 26. és október 6. között a budapesti Művész moziban. A Szemrevaló │ Sehezswert Filmfesztivált a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár nyolcadik alkalommal szervezi meg. Néhány filmet Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítenek október elején.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Gyori_Balett

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

A Minority Rights Group Europe a klímaváltozás hatásairól rendez kerekasztal-beszélgetést magyar médiavezetők részvételével szeptember 17-én 14:00 órától, a Kőleves étteremben.

OKtóver 5-én 20:00 órakor adja idei egyetlen magyarországi koncertjét Csordás Gábor zongorista-zeneszerző a Wesselényi utcai Erőművházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma