IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2012.10.12

Hamarosan végleges formát ölt a híres Pannónia Filmstúdióról szóló film, a Pannónia Anno, Szalay Péter rendező munkája, amely mellé múzeumi kiállítást is megálmodtak az alkotók.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A film - amelynek egy részletét a 2011-es Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) már bemutatták - a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tiszteleg a stúdió történetének bemutatásával. „Szomorú aktualitása, hogy már többen távoztak az élők sorából a film szereplői közül, Dargay Attila, Vajda Béla, Varga Csaba, Hernádi Tibor és Foky Ottó sincs már az élők sorában” - fogalmazott Szalay Péter rendező. Hozzáfűzte, a Pannónia Anno így egyfajta mementó is lett.

Az alkotóknak sikerült új partnerként a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) is megnyerniük, így archív filmhíradók és egyedi filmek is láthatók lesznek a Pannónia Annóban. Az alkotás egy-egy részlete szerepelni fog a MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken, például a 100 éve született Macskássy Gyuláról készült friss kiadványon is, amelyen az extrák között vannak képsorok a Pannónia Annóból.

A teljes mű 80-90 perces lesz - mondta el Szalay Péter. A Balázs Béla-díjas rendező reményei szerint munkájuk - akár epizódokra bontva - a televízióban is bemutatkozhat. A Magyar Művészeti Akadémia támogatása révén pedig DVD-kiadvány is készül belőle - mondta el. A film szakmai szerkesztője Orosz Anna Ida. „Nélküle nem terebélyesedhetett volna ki ez a projekt. Óriási segítséget kaptunk minden szakmai partnertől” - emelte ki Szalay Péter.
A DVD révén az iskolákba és a könyvtárakba is eljuthat a magyar filmművészet egy igen fontos szeletét bemutató alkotás, a rendező azonban szeretné, ha filmje moziforgalmazásba kerülne.

„Emellett egy múzeumi kiállítást álmodtunk a Pannónia aranykoráról” - mondta el. Szalay Péter 2011-ben a Szépművészeti Múzeum Nyolcak-kiállításához készített filmet, amely önálló alkotásként is fut, így van már tapasztalata a film- és a múzeumi világ „összehozásában”. A Pannónia-kiállításon szeretnék bemutatni a rendezők szellemiségét, emellett kultikus tárgyak, egyedi rajzfilmes eszközök szerepelnének a tárlaton, amelyet interaktív filmbejátszások tennének teljessé. „Az animáció aranykora még nem temetendő történet, nem mítosz, hanem példaértékű ügy, még élő filmtörténelem. Ne feledjük, a fénykorában a stúdió a világ legnagyobb animációs műhelyei közé tartozott. Ezt a díjak száma és a legyártott filmek színvonala is igazolja” - hangsúlyozta Szalay Péter.

A rendező az éppen zajló szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén versenyez A Nyolcak nyomában című filmjével, de október 13-án egy prezentáció keretében bemutatja a Pannónia Anno film egy részletét és beszél a DVD-kiadványban rejlő lehetőségekről is.
Szalay Péter 2002-ben a Retina nevű rövidfilmes fesztiválon ismerkedett össze a rajzfilmesekkel, mint fogalmazott, „szerencsés pillanat” volt, azóta is jó kapcsolatban áll velük. A Pannónia stúdióról szóló film ötlete jó pár éve született meg.
Korábban elmondta, a Pannónia Annóban igyekezett kronologikusan végigvinni a történetet, narrációval ritmikussá tenni.
A Pannónia stúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát, itt készült a Vuk, a Kérem a következőt! vagy épp a Frakk, a macskák réme.

A Pannónia Anno a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét, és persze a jól ismert kultikus animációk sem hiányoznak az alkotásból, amelyben Matolcsy György, a Pannónia egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Vajda Béla, Gémes József, a nemrég elhunyt Foky Ottó vagy Pogány Judit. Megszólal benne Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező és Gyulai Líviusz, Orosz István és Varsányi Ferenc is.
A film a magyar animációs filmgyártást megalapozó Macskássy Gyula mellett felidézi Kovásznai György vagy épp Reisenbüchler Sándor és Dargay Attila alakját is.

(Forrás: MTI)

(Fotó: retro.network.hu)

lukoviczky

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

Sorry_we_missed_you

2019.04.18

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick rendező legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért a 72. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. A legfontosabb szekcióba eddig 19 alkotást hívtak meg a mintegy 1800 nevezés közül, de a következő napokban a válogatás még bővülhet.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma