Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.12

Hamarosan végleges formát ölt a híres Pannónia Filmstúdióról szóló film, a Pannónia Anno, Szalay Péter rendező munkája, amely mellé múzeumi kiállítást is megálmodtak az alkotók.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A film - amelynek egy részletét a 2011-es Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) már bemutatták - a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tiszteleg a stúdió történetének bemutatásával. „Szomorú aktualitása, hogy már többen távoztak az élők sorából a film szereplői közül, Dargay Attila, Vajda Béla, Varga Csaba, Hernádi Tibor és Foky Ottó sincs már az élők sorában” - fogalmazott Szalay Péter rendező. Hozzáfűzte, a Pannónia Anno így egyfajta mementó is lett.

Az alkotóknak sikerült új partnerként a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) is megnyerniük, így archív filmhíradók és egyedi filmek is láthatók lesznek a Pannónia Annóban. Az alkotás egy-egy részlete szerepelni fog a MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken, például a 100 éve született Macskássy Gyuláról készült friss kiadványon is, amelyen az extrák között vannak képsorok a Pannónia Annóból.

A teljes mű 80-90 perces lesz - mondta el Szalay Péter. A Balázs Béla-díjas rendező reményei szerint munkájuk - akár epizódokra bontva - a televízióban is bemutatkozhat. A Magyar Művészeti Akadémia támogatása révén pedig DVD-kiadvány is készül belőle - mondta el. A film szakmai szerkesztője Orosz Anna Ida. „Nélküle nem terebélyesedhetett volna ki ez a projekt. Óriási segítséget kaptunk minden szakmai partnertől” - emelte ki Szalay Péter.
A DVD révén az iskolákba és a könyvtárakba is eljuthat a magyar filmművészet egy igen fontos szeletét bemutató alkotás, a rendező azonban szeretné, ha filmje moziforgalmazásba kerülne.

„Emellett egy múzeumi kiállítást álmodtunk a Pannónia aranykoráról” - mondta el. Szalay Péter 2011-ben a Szépművészeti Múzeum Nyolcak-kiállításához készített filmet, amely önálló alkotásként is fut, így van már tapasztalata a film- és a múzeumi világ „összehozásában”. A Pannónia-kiállításon szeretnék bemutatni a rendezők szellemiségét, emellett kultikus tárgyak, egyedi rajzfilmes eszközök szerepelnének a tárlaton, amelyet interaktív filmbejátszások tennének teljessé. „Az animáció aranykora még nem temetendő történet, nem mítosz, hanem példaértékű ügy, még élő filmtörténelem. Ne feledjük, a fénykorában a stúdió a világ legnagyobb animációs műhelyei közé tartozott. Ezt a díjak száma és a legyártott filmek színvonala is igazolja” - hangsúlyozta Szalay Péter.

A rendező az éppen zajló szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén versenyez A Nyolcak nyomában című filmjével, de október 13-án egy prezentáció keretében bemutatja a Pannónia Anno film egy részletét és beszél a DVD-kiadványban rejlő lehetőségekről is.
Szalay Péter 2002-ben a Retina nevű rövidfilmes fesztiválon ismerkedett össze a rajzfilmesekkel, mint fogalmazott, „szerencsés pillanat” volt, azóta is jó kapcsolatban áll velük. A Pannónia stúdióról szóló film ötlete jó pár éve született meg.
Korábban elmondta, a Pannónia Annóban igyekezett kronologikusan végigvinni a történetet, narrációval ritmikussá tenni.
A Pannónia stúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát, itt készült a Vuk, a Kérem a következőt! vagy épp a Frakk, a macskák réme.

A Pannónia Anno a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét, és persze a jól ismert kultikus animációk sem hiányoznak az alkotásból, amelyben Matolcsy György, a Pannónia egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Vajda Béla, Gémes József, a nemrég elhunyt Foky Ottó vagy Pogány Judit. Megszólal benne Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező és Gyulai Líviusz, Orosz István és Varsányi Ferenc is.
A film a magyar animációs filmgyártást megalapozó Macskássy Gyula mellett felidézi Kovásznai György vagy épp Reisenbüchler Sándor és Dargay Attila alakját is.

(Forrás: MTI)

(Fotó: retro.network.hu)

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

20190619_j-itsz--t---r_pa-002

2019.06.20

A magyar népmesék ihlette játszótér átadásával kezdődött meg a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál. A két párhuzamosan zajló eseményen nyolc helyszínen több mint háromszáz film lesz látható június 19. és 23. között.

vr

2019.06.19

VR (virtuális valóság)-szekcióval bővül idén a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 13. és 16. között.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma