NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.10.21
Varga Adrienn

Goda Krisztina legújabb filmje október 22-én kerül a budapesti mozikba. A Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság szerelem című remekművek után, újabb zseniális magyar filmet láthatunk a Veszettekben. Az október 19-ei sajtóvetítést követően, megosztotta nézeteit velünk az elkészült filmről.

A Balázs Béla díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró, Goda Krisztina ismét egy elgondolkodtató és mély történetet tár a nézők szeme elé. A téma várhatóan felborzolja a kedélyeket, hiszen erős emberi történetekkel foglalkozik új 116 perces játékfilmjében. Akciójelentekből nincs hiány, a történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.A film két nehéz sorsú fiú történetét jeleníti meg, akik egy határozott, erőskezű vezető (Fenyő Iván) hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez. Korábbi bűnös múltjukat szeretnék feladni, ezért elhatározzák, hogy összefognak és tesznek az egyre inkább elharapózó bűnözés ellen a városukban.

Az egyesület tagjai megérzik a hatalom ízét és egyre kevésbé tudnak különbséget tenni áldozat és bűnös között, valamint a jó-rossz fogalma is összemosódik.


1782493_447255252143088_862291137424408657_o

„Aktuálisnak érzem a film által boncolgatott problémákat. Érdekelt és kihívásnak éreztem, hogy egy olyan manipulatív, nárcisztikus karakterről csináljunk filmet, mint a történetben szereplő Ács János. Tetteivel gyorsan éri el céljait, azonban ez nem vezet jóra „- fejtette ki Goda Krisztina.


goda


A témát figyelembe véve a film nagyon megosztónak ígérkezik, mégis óriási siker várható. A sajtóvetítés végén a közönség még percekig ült csendben. Nagy hatást gyakorolt a film kétségkívül mindenkire, nem egy olyan történet, amit másnap elfelejt az ember. Megfelelő hangulatban, érdeklődéssel és maximális odafigyeléssel érdemes csak időt szánni a film megnézésére.

Rengeteg akció és felkavaró jelent elevenedik meg a filmvásznon, ugyanakkor a humor jegyei is megmutatkoznak megfelelő időben ütemezve, ezzel oldva a feszült hangulatot.


12087659_446558648879415_1946915839020462947_o


Többen is utaltak rá, hogy Goda Krisztina legújabb műalkotása kísértetiesen hasonlít az igaz történeten alapuló, Amerikai História X című film hangulatához, mondanivalójához, amely egy felkavaró, sokat vitatott dráma, egy családban zajló rasszizmusról.

„Az Amerikai História X sokkal didaktikusabb eszközökkel él, bár nagyon hatásosan közli mondanivalóját. Mi szándékosan nem akartuk az egyesületet egy létező csoportnak megfeleltetni, valamint a filmben szereplő etnikumokat sem szerettük volna nevükön nevezni. A Veszettek, Czető Bernát László könyvének adaptációja. Természetesen fikció, de elemei jöhetnek nyilván megtörtént eseményekből„ – mondta a rendező, majd hozzátette: „Bár nem lehet elvonatkoztatni a politikától, inkább szociálpszichológiai szempontból érdemes vizsgálni a történetet. Ez a film egyfajta küldetés, amely a demokrácia mellett teszi le a voksot. Témája Magyarországon kívül szinte minden társadalmat nyomaszt napjainkban”.


9047117_229045_e939ebeae6bbcc65b968e39cb8f70a14_wm


A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Megafilm gyártásában készült produkció forgatása tavaly nyár elején kezdődött. A XVI. kerületi Ikarus Művelődési házban vették fel a film számos jelenetét. Itt alakították ki a filmben látható rendőr-főkapitányságot, valamint a szórakozóhelyet is.

„Hosszú volt a forgatás, végig nagyon jó hangulat volt, jó stábbal, színészekkel dolgozhattam együtt. Úgy éreztem mindenki számára fontos volt a történet, valamint az is, hogy jól jelenjen meg mindez a filmvásznon, ezért szakmailag is a maximumot nyújtotta mindenki – emlékezett vissza Goda Krisztina.


huszti_istvan
Fotó: Huszti István

 

A Filmalap a legjobb beérkezett forgatókönyvnek nevezte a Veszetteket.

Stáblista:

rendező: Goda Krisztina

forgatókönyvíró: Divinyi Réka

producer: Kálomista Gábor


szereplő(k):

Fenyő Iván

Györgyi Anna

ifj. Vidnyánszky Attila

Klem Viktor

Törőcsik Franciska
Csuja Imre

Nyári Oszkár

Bán Bálint
Béli Ádám
Fritz Attila
Molnár Piroska

 

Bemutató dátuma: 2015. október 22. (Forgalmazó: Hungaricom)

 

4_Sara_Sandor_A_verz

2019.09.22

Meghalt Sára Sándor, operatőr, rendező, a magyar filmművészet meghatározó alakja. A Kossuth-nagydíjjal és Balázs Béla-díjjal, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész több mint harminc filmben dolgozott operatőrként, és szintén több mint harminc filmet jegyez rendezőként is.

A_nap_vege_2

2019.09.21

A budapesti Art+Cinemában skandináv filmtörténeti kurzus indul. A havonta egyszer jelentkező sorozatban klasszikusokkal, markáns rendezőkkel és filmművészeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg.

szasz-attila-orok-tel-5

2019.09.20

Az Örök tél című film főszerepéért nemzetközi Emmy-díjra jelölték Gera Marina magyar színésznőt, Bergendy Péter Trezor című filmje pedig a legjobb tévéfilm / minisorozat kategóriájában kapott jelölést.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma