Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.08.28

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az augusztus 25-ei hétvégén a mátészalkai Fényes Napok Fesztivált, melynek kiemelt rendezvényeként a Magyar Hollywood Tanács Mátészalkától Las Vegasig című programját tekinthette meg a közönség a zsúfolásig megtelt Kossuth utcai Zsinagógában. Az eseményen bejelentették: Mátészalkát Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban.

AAA1


A Magyar Hollywood Tanács (MHT) elnöke, Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul vetítettképes előadásban mutatta be a Magyar Hollywood Tanács és Mátészalka Város Önkormányzata közös delegációja júliusi amerikai látogatásának céljait és eredményeit. A rendezvény előtti napokban jelentették be, hogy a Területfejlesztési Operatív Program keretében a város vezetése turisztikai elképzeléseinek megvalósításához 720 millió forintnyi támogatást nyert. Mátészalkán célul tűzték ki, hogy a várost a Fény Városaként és Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban, és ekként szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére. A Kossuth utca sétálóutcává válik, és Tony Curtis Múzeum és Kávéház, illetve Adolph Zukor Filmtörténeti Múzeum és Filmszínház nyílik ott. Tony Curtis szülei a városból vándoroltak ki Amerikába, míg a nagy filmmogul, Adolph Zukor a városban végezte tanulmányait.


A delegáció találkozott Tony Curtis özvegyével is, aki Las Vegastól 80 km-re egy lovakkal foglalkozó menhelyet működtet. Az özvegy – aki videóüzenetben köszöntötte a zsinagóga közönségét – férje személyes tárgyaiból, festményeiből, egyéb relikviáiból sok darabot ajánlott fel a jövőbeli múzeum számára. Jelezte továbbá, hogy maga is részt vesz majd az ünnepélyes megnyitón.


AAA4

 

Az MHT elnökének vendége volt Jimy J. Hollywood, a 25 dollár című film rendezője, Borbás Edina forgatókönyvíró és Gál Kornélia gyártásvezető, akikkel filmjük elkészítéséről beszélgetett. A 25 dollár egy 2017-ben elkészült magyar film Adolph Zukorról. A film a cannes-i filmfesztiválon már bemutatkozott, a közeljövőben további nemzetközi filmfesztiválokon készülnek a gyártók a szakmai megméretésre. A film zártkörű vetítését a közönség nagy ovációval fogadta. Jimy J. Hollywood rendező sohasem értette, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. „Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem áldokumentumfilm, hanem valódi dráma. Teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású filmes mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját meg kell osztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 dollár puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára”.

Roma_nok_kultura_banner_002

Folyekony_arany

2019.06.24

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.

szezon_utan

2019.06.23

Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma