728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.08.28

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az augusztus 25-ei hétvégén a mátészalkai Fényes Napok Fesztivált, melynek kiemelt rendezvényeként a Magyar Hollywood Tanács Mátészalkától Las Vegasig című programját tekinthette meg a közönség a zsúfolásig megtelt Kossuth utcai Zsinagógában. Az eseményen bejelentették: Mátészalkát Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban.

AAA1


A Magyar Hollywood Tanács (MHT) elnöke, Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul vetítettképes előadásban mutatta be a Magyar Hollywood Tanács és Mátészalka Város Önkormányzata közös delegációja júliusi amerikai látogatásának céljait és eredményeit. A rendezvény előtti napokban jelentették be, hogy a Területfejlesztési Operatív Program keretében a város vezetése turisztikai elképzeléseinek megvalósításához 720 millió forintnyi támogatást nyert. Mátészalkán célul tűzték ki, hogy a várost a Fény Városaként és Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban, és ekként szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére. A Kossuth utca sétálóutcává válik, és Tony Curtis Múzeum és Kávéház, illetve Adolph Zukor Filmtörténeti Múzeum és Filmszínház nyílik ott. Tony Curtis szülei a városból vándoroltak ki Amerikába, míg a nagy filmmogul, Adolph Zukor a városban végezte tanulmányait.


A delegáció találkozott Tony Curtis özvegyével is, aki Las Vegastól 80 km-re egy lovakkal foglalkozó menhelyet működtet. Az özvegy – aki videóüzenetben köszöntötte a zsinagóga közönségét – férje személyes tárgyaiból, festményeiből, egyéb relikviáiból sok darabot ajánlott fel a jövőbeli múzeum számára. Jelezte továbbá, hogy maga is részt vesz majd az ünnepélyes megnyitón.


AAA4

 

Az MHT elnökének vendége volt Jimy J. Hollywood, a 25 dollár című film rendezője, Borbás Edina forgatókönyvíró és Gál Kornélia gyártásvezető, akikkel filmjük elkészítéséről beszélgetett. A 25 dollár egy 2017-ben elkészült magyar film Adolph Zukorról. A film a cannes-i filmfesztiválon már bemutatkozott, a közeljövőben további nemzetközi filmfesztiválokon készülnek a gyártók a szakmai megméretésre. A film zártkörű vetítését a közönség nagy ovációval fogadta. Jimy J. Hollywood rendező sohasem értette, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. „Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem áldokumentumfilm, hanem valódi dráma. Teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású filmes mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját meg kell osztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 dollár puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára”.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma