IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.08.28

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az augusztus 25-ei hétvégén a mátészalkai Fényes Napok Fesztivált, melynek kiemelt rendezvényeként a Magyar Hollywood Tanács Mátészalkától Las Vegasig című programját tekinthette meg a közönség a zsúfolásig megtelt Kossuth utcai Zsinagógában. Az eseményen bejelentették: Mátészalkát Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban.

AAA1


A Magyar Hollywood Tanács (MHT) elnöke, Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul vetítettképes előadásban mutatta be a Magyar Hollywood Tanács és Mátészalka Város Önkormányzata közös delegációja júliusi amerikai látogatásának céljait és eredményeit. A rendezvény előtti napokban jelentették be, hogy a Területfejlesztési Operatív Program keretében a város vezetése turisztikai elképzeléseinek megvalósításához 720 millió forintnyi támogatást nyert. Mátészalkán célul tűzték ki, hogy a várost a Fény Városaként és Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban, és ekként szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére. A Kossuth utca sétálóutcává válik, és Tony Curtis Múzeum és Kávéház, illetve Adolph Zukor Filmtörténeti Múzeum és Filmszínház nyílik ott. Tony Curtis szülei a városból vándoroltak ki Amerikába, míg a nagy filmmogul, Adolph Zukor a városban végezte tanulmányait.


A delegáció találkozott Tony Curtis özvegyével is, aki Las Vegastól 80 km-re egy lovakkal foglalkozó menhelyet működtet. Az özvegy – aki videóüzenetben köszöntötte a zsinagóga közönségét – férje személyes tárgyaiból, festményeiből, egyéb relikviáiból sok darabot ajánlott fel a jövőbeli múzeum számára. Jelezte továbbá, hogy maga is részt vesz majd az ünnepélyes megnyitón.


AAA4

 

Az MHT elnökének vendége volt Jimy J. Hollywood, a 25 dollár című film rendezője, Borbás Edina forgatókönyvíró és Gál Kornélia gyártásvezető, akikkel filmjük elkészítéséről beszélgetett. A 25 dollár egy 2017-ben elkészült magyar film Adolph Zukorról. A film a cannes-i filmfesztiválon már bemutatkozott, a közeljövőben további nemzetközi filmfesztiválokon készülnek a gyártók a szakmai megméretésre. A film zártkörű vetítését a közönség nagy ovációval fogadta. Jimy J. Hollywood rendező sohasem értette, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. „Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem áldokumentumfilm, hanem valódi dráma. Teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású filmes mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját meg kell osztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 dollár puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára”.

lukoviczky

punnany

2019.04.20

Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? Erre a kérdésre keresi a választ Lévai Balázs backstage-filmje, ameylet május 9-én mutatnak be a hazai mozikban.

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma