NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.02.11

Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Most hétvégén rendezték meg az első Uránia Filmnapokat. Hogyan sikerült a rendezvény?

Örömmel mondhatom, hogy nagyon jól. Ez is bizonyíték arra, hogy a közönségnek igénye van ilyen típusú eseményekre és arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar filmre. A rendezvény 2,5 napot ölelt fel - péntek este kezdődött és vasárnap késő este fejeződött be. Péntek délelőtt egy hang-workshop-ot tartottak középiskolásoknak, vasárnap délelőtt pedig a kicsik élvezhették a klasszikus animációkat. 3 574 néző vette meg az 50 forintos regisztrációs jegyet, amelyet csak azért szabtunk ki, hogy ne egymás ölében üljenek az érdeklődők. A kisterem végig teltházzal üzemelt, a nagyteremben pedig átlagosan 90 százalékos kihasználtság uralkodott.

Miért éppen a filmhang és filmzene tematika köré csoportosították a rendezvényt?

Régóta foglalkoztatott bennünket, hogy megünnepeljük a magyar hangosfilm születését. Pályáztunk tavaly a Magyar Művészeti Akadémiához, és sikerült támogatást kapnunk. Miután február első hete mindig a magyar film ünnepe volt, úgy gondoltuk, erre a dátumra szervezzük a Filmnapokat.  Számos népszerű filmet is beválogattunk, emiatt vonzott sok nézőt a rendezvény. Rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy jó lenne máskor is hasonló vetítéseket tartani, hiszen sok filmet nem lehet látni már sehol. Számos kiváló magyar alkotás van, és azt gondolom, a magyar filmnek van mire büszkének lennie. Időnként meg kell ünnepelni, hiszen van hagyománya, története, és számos kiváló alkotása. Ez a nemzeti kultúránk része, és nekünk, mozisoknak az a dolgunk, hogy újra és újra elővegyük, és a köztudatban tartsuk ezeket a jobbnál jobb filmeket.

 

Ezek szerint a hang mellett más szempontok is felmerültek.  

A filmhang és a filmzene egy mágnes volt, hiszen valamilyen szempont szerint válogatnunk kellett 100 év filmjeiből, másrészt a hanggal és zenével foglalkozó szakemberek munkájára is fel szerettük volna hívni a figyelmet. Ezért tartottunk szakmai kerekasztalt a filmhangról, illetve előadást szerveztünk a mozgóképeket gyűjtő archívumokról. Visszatérve a filmprogramra: részben közönségsikereket kutattunk, így került be a válogatásba az Állami áruház, a Sose halunk meg, vagy a Kopaszkutya. A legkorábbi film 1912-es, a legkésőbbi pedig 2012-es volt. Az is cél volt, hogy fesztiváldíjas alkotásokat is felvonultassunk, olyanokat, amelyek a hang miatt kaptak díjat: ilyen például a Hukkle, a Varga Katalin balladája vagy A torinói ló. A Final Cut - Hölgyeim és uraim egy filmtörténeti kollázs, amely több száz film részleteiből épít fel egy férfi-nő történetet. A filmet péntek este vetítettük, és azt megelőzően két órával kapta meg a MÚOSZ filmkritikusok különdíját az alkotás. Így külön aktualitása lett a dolognak, a vetítés után meg is ünnepeltük a stábot. Amit még fontos megemlíteni, hogy nemcsak a közönség élvezte, hanem a szakma ide látogató képviselői is elégedettek voltak. Jól esett az alkotóknak, hogy elővesszük a filmjeiket. Lássuk be, hogy ezeket a filmeket már nem igazán lehet látni a televízióban sem. A némafilmes blokk egyik darabját, Bolváry Géza Egy fiúnak a fele (1912) című nemrég megtalált és a MANDA munkatársai által felújított filmjét most láthatta először a közönség. 

Az Uránia Filmnapok mellett az Art Mozi Egyesület szervezésében útjára indul az 53 magyar film égisze alatt egy országos filmklubsorozat is.

Igen, mindkettő az MMA támogatásában valósult meg. Az MMA tagjai és egy filmkritikusokból álló bizottság megszavazta minden idők legfontosabb 53 magyar filmjét. A szavazatok alapján összeállt egy lista, amely nagyon színes, hiszen sokféle alkotást tartalmaz. Számos értékes, különböző stílusú, tematikájú magyar film kapott helyett a válogatásban. Megtalálható a Mephisto és a Redl ezredes Szabó Istvántól, a Ház a sziklák alatt és a Szerelem Makk Károlytól, a Tízezer nap Kósa Ferenctől, a Feldobott kő és a Nyolcvan huszár Sára Sándortól.

Miért éppen 53?

Szerintem azért, hogy minden hétre jusson egy. Ezen belül létrehoztak nyolc tematikus blokkot, amely közül az elsőt, a Szőts István nyomában-t már tavaly szeptemberben bemutatták az Urániában. A válogatásba Szőts István filmjei mellett olyan alkotók művei is bekerültek, akik a rendező szellemi örökségét vitték tovább (Tízezer nap, Ház a sziklák alatt, Árvácska). Nagy sikere volt a vetítésnek, ezért döntöttünk amellett, hogy az Art Mozi Egyesület nevében benyújtunk egy pályázatot az Akadémiához, hogy országossá tegyük ezt a kezdeményezést. Az első országos vetítéssorozat 13 helyszínen mutatkozik be (például Szolnok, Pécs, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Tapolca, Székesfehérvár, Békéscsaba, Nyíregyháza, Nagykanizsa). Ez a rendezvény február közepéig tart. Amennyiben sikeresnek ítélik a kollegáim, megpróbáljuk a további összeállításokra is beadni a pályázatot.

(Forrás:Kultúra.hu)

(Fotó: nefmi.gov.hu, urania-nf.hu)

4_Sara_Sandor_A_verz

2019.09.22

Meghalt Sára Sándor, operatőr, rendező, a magyar filmművészet meghatározó alakja. A Kossuth-nagydíjjal és Balázs Béla-díjjal, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész több mint harminc filmben dolgozott operatőrként, és szintén több mint harminc filmet jegyez rendezőként is.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A_nap_vege_2

2019.09.21

A budapesti Art+Cinemában skandináv filmtörténeti kurzus indul. A havonta egyszer jelentkező sorozatban klasszikusokkal, markáns rendezőkkel és filmművészeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma