Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.05

Előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések és kiállítások várják az érdeklődőket a Francia Intézet által szervezett környezetvédelmi hónap programjai keretében november 7. és december 6. között.
 
Az Együtt a környezetvédelemért című programsorozat, amelyet a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési Osztálya, a Francia Intézet és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen szervez, lehetőséget kíván nyújtani a magyar-francia tudományos, technikai, gazdasági, vidéki és egyetemközi együttműködés megerősítésére is - tájékoztatta a Francia Intézet az MTI-t.

A sokszínű rendezvénysorozatra két neves francia környezetvédőt is meghívtak a szervezők. A nyitóestre érkezik Brice Lalonde, az ENSZ Rio+20 program ügyvezető koordinátora, Franciaország korábbi környezetvédelmi minisztere. December 6-án Marie-Monique Robin, filmrendező legújabb, az agroökológia aktualitásáról szóló tényfeltáró filmjét mutatja be Mit aratunk jövőre? (Les moissons du futur?) címmel.
A környezetvédelmi hónap során állami és a helyi érdekképviseleti szervek, önkormányzatok, építészirodák, civil szervezetek, valamint a felsőoktatás és a tudományos élet magas szinten képzett szakemberei szólalnak meg.

 
A rendezvénysorozat a korábbi évek hagyományaihoz híven helyet ad a passzívházak és az energiahatékony épületek című szakmai konferenciának is.

A környezetvédelemre nevelés keretében a gimnazisták a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Francia Nagykövetség szervezésében egy hulladék-feldolgozó üzemet látogatnak meg és egész napos játékos programokon vesznek részt.

A szakmai programokat különböző műhelyülések és kiállítások gazdagítják. A Francia Intézet termeiben Vincze Bálint természetfotós képei és a Tükörben a világ című interaktív tárlat munkái láthatók.
A környezetvédelmi előadások és programok mellett az ország több kéttannyelvű gimnáziumában filmvetítések segítik a környezetvédelmi témák jobb megértését.

Az eseményről részletes tájékoztatás a www.franciaintezet.hu, valamint a www.facebook.com/franciaintezet honlapon olvasható.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: sff.hu)
 

Getto_balboa

2019.06.16

Négy magyar alkotás is szerepel Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon.

Zeffirelli

2019.06.15

Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott, és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert. Pályafutása során az örök értékek vonzották, amelyek nincsenek kitéve korok divatjának. Alkotásaiban az érzelem áll a középpontban, hősei a boldogság után kutatnak, a vallási és társadalmi bezártságból keresik a kiutat.

prikler_matyas

2019.06.15

Prikler Mátyás novembertől forgatja Hatalom című, szlovák-magyar koprodukcióban készülő krimijét, amely egy képzeletbeli Kelet-Európában játszódik.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma