15_eves

2012.11.05

Előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések és kiállítások várják az érdeklődőket a Francia Intézet által szervezett környezetvédelmi hónap programjai keretében november 7. és december 6. között.
 
Az Együtt a környezetvédelemért című programsorozat, amelyet a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési Osztálya, a Francia Intézet és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen szervez, lehetőséget kíván nyújtani a magyar-francia tudományos, technikai, gazdasági, vidéki és egyetemközi együttműködés megerősítésére is - tájékoztatta a Francia Intézet az MTI-t.

A sokszínű rendezvénysorozatra két neves francia környezetvédőt is meghívtak a szervezők. A nyitóestre érkezik Brice Lalonde, az ENSZ Rio+20 program ügyvezető koordinátora, Franciaország korábbi környezetvédelmi minisztere. December 6-án Marie-Monique Robin, filmrendező legújabb, az agroökológia aktualitásáról szóló tényfeltáró filmjét mutatja be Mit aratunk jövőre? (Les moissons du futur?) címmel.
A környezetvédelmi hónap során állami és a helyi érdekképviseleti szervek, önkormányzatok, építészirodák, civil szervezetek, valamint a felsőoktatás és a tudományos élet magas szinten képzett szakemberei szólalnak meg.

 
A rendezvénysorozat a korábbi évek hagyományaihoz híven helyet ad a passzívházak és az energiahatékony épületek című szakmai konferenciának is.

A környezetvédelemre nevelés keretében a gimnazisták a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Francia Nagykövetség szervezésében egy hulladék-feldolgozó üzemet látogatnak meg és egész napos játékos programokon vesznek részt.

A szakmai programokat különböző műhelyülések és kiállítások gazdagítják. A Francia Intézet termeiben Vincze Bálint természetfotós képei és a Tükörben a világ című interaktív tárlat munkái láthatók.
A környezetvédelmi előadások és programok mellett az ország több kéttannyelvű gimnáziumában filmvetítések segítik a környezetvédelmi témák jobb megértését.

Az eseményről részletes tájékoztatás a www.franciaintezet.hu, valamint a www.facebook.com/franciaintezet honlapon olvasható.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: sff.hu)
 

ArtKert_Kultura_596x90_002

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

akozellata

2019.08.21

A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő négynapos, egymillió forint összdíjazású seregszemlén az alkotók négy kategóriában vehettek át elismeréseket, köztük a Bujtor István-díjakat, Árvay Zolta képzőművész Bujtor István hajóját, a Tamangót ábrázoló alkotásait.

DSCF2589_kicsi

2019.08.19

A feszült lélektani krimihez elkészült a plakát, valamint egy különleges, a filmhez kapcsolódó mobilszpotot is vetítenek a mozik.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma