728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2015.10.26

November 25-27. Josef Demian nagyváradi születésű, világhírű ausztrál operatőr háromnapos mesterkurzust tart Budapesten. A rendezvény célja az európai és nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása. Ugyanekkor rendezik meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált is, ahol 15 kategóriában adnak majd ki díjakat.

Az Aranyszem ideje alatt a Magyar Operatőrök Iskolája közösen a HSC-vel, Operatőroktatás a világban címmel háromnapos mesterkurzust szervez Josef Demian vezetésével fiatal filmeseknek a világ minden tájáról. A nagyváradi születésű világhírű operatőr, Josef Demian a mesterség egyik kiemelkedő pedagógusa. Novák Emil tanára is Ő volt a Sydney Filmfőiskolán, melyet évekig vezetett. Mindketten tagjai az Ausztrál Operatőrök Társaságának. Josef Demian a 70-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa, híres tanítványai közé tartozik például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratainak operatőre.

 

November 25-én Josef Demian elméleti előadásokat tart, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálja az operatőr szerepét a filmkészítésben. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, mikor is műtermi forgatáson is kipróbálhatják magukat a résztvevők. A kurzus harmadik napján a felvett anyagot a diákok együtt tekintik meg és elemzik mesterükkel a Magyar Filmlaborban. A mesterkurzus új tanulási és találkozási lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes, filmképzésben részt vevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek a világ más országaiban működő iskolák hallgatóival is, és így valóban a jövő filmiparának részesei lehessenek. A rendezvény célja az európai és a nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása. A kurzus fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Magyar Filmakadémia és a Magyar Művészeti Akadémia.

 

Josef_Demian
Josef Demian


2015. november 25. és 27. között rendezik meg a Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC együttműködésében a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált. A fesztivál 15 kategóriában – diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm, nemzetközi, koprodukciós játékfilm - ad majd ki díjakat. Idén először meghirdették az extra kategóriát, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat. Bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor és bárki által készített filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető! A filmeket a Stábiskola címére: Budapest, 1145. Róna u.174. A épület. lehet beküldeni. Bővebb információ a www.stabiskola.hu oldalon. A zsűri tagjai: Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus. „Az év operatőre” díjat az az operatőr kapja, aki a benevezett filmek közül a szakmai zsűri véleménye szerint a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját.

 

Aranyszem_2015


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az Aranyszem történetében második alkalommal idén is négy kategória, dokumentumfilm, kisjátékfilm, természetfilm és tévéfilm győztesei pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió Ft összegben. Diák kategóriában a 60 ezer dolláros Panavision nagydíjat, idén is Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adja át. A XII. Aranyszem Fesztivál támogatói, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt, a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Sparks Kft, a Visionteam L.O.Kft Schwindl Kft.

 

Novák Emil először 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

akik maradtak

2019.08.26

Tóth Barnabás legújabb nagyjátékfilmje, az Akik maradtak 2019. szeptember 26-án kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma