728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.10.15

A Magyar Hollywood Tanács október 12. és 14. között Filmes Örökség Alkotótábort szervezett Mátészalkán 14–18 éves fiatalok számára. A Tanács különös figyelmet fordít a fiatal nemzedékek filmművészet iránti érdeklődésének erősítésére és a magyar filmsikerek megismertetésére. Mindezt pedig a nemzedéki sajátosságoknak megfelelő képzési formában teszi – ezt bizonyította a mátészalkai alkotótábor is.

Mátészalka filmtörténetileg szimbolikusan alkalmas tábori helyszínnek bizonyult: Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítója itt tanult, itt végezte el az 1880-as évek elején a négy elemi osztályt, Tony Curtis édesapja pedig a városban született és innen vándorolt ki New Yorkba. Az alkotótáborba ezúttal a magyarországi fiatalok mellett Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A fiatalok a mátészalkai hosszú hétvége előtt online kurzuson olyan szakmai nagyságok interpretálásában ismerkedhettek meg a filmezés alapjaival, mint az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, Bácskai Lauró István filmrendező és Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr. A táborban aztán személyesen is találkozhattak a filmes szakma számos ágának képviselőivel, és képet kaptak az operatőri, forgatókönyvírói, rendezői, illetve technikusi tevékenység részleteiről. Az előadók saját szakmai tapasztalatuk alapján, konkrét forgatási helyzetek bemutatásával vezették be a fiatalokat a filmkészítés rejtelmeibe.


2

 

A résztvevők így olyan ismeretanyagot kaptak, amely felkeltheti érdeklődésüket a filmes szakma iránt. Emellett a magyar film nagy alakjainak a mai magyarországi és az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki területekről való származása kapcsán egyfajta Kárpát-medencei filmes látásmódba is betekintést nyerhettek. A fiatalok az elméleti oktatás mellett lehetőséget kaptak arra is, hogy gyakorlati feladatok segítségével megismerjék a kamerakezelés alapjait. A gyakorlati foglalkozások során eljutottak oda, hogy operatőri segédlettel csoportokban maguk is készítettek kis filmes etűdöket. A Filmes Örökség Alkotótábor szakmai program megvalósítását 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kezdeményezés – amelyet a Magyar Hollywood Tanács több, más helyszínen, korábban tartott alkotótábora előzött meg – bizonyította, hogy az ilyen hiánypótló rendezvényekre nagy igény van a fiatalok körében. A résztvevők hivatalos emléklapot kaptak alkotótábori képzésük igazolásaként, majd mindannyian fejet hajtottak a mátészalkai Zsinagóga falán 2016-ban felavatott Adolph Zukor és Tony Curtis emléktáblák előtt.


3

 

A város vezetése komoly tervekkel rendelkezik Mátészalka történelmi belvárosának rekonstrukciójára. A tábor résztvevői saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a hajdanvolt mozi épületénél elkezdődtek az újjáépítési munkák. A 2019-es évben a Kossuth utcában már Adolph Zukor Filmszínházként tisztelhetjük a ma még leromlott állapotban lévő épületet. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a rendezvény során ünnepélyesen átadta Hanusi Péter polgármesternek a 38 darabból álló Tony Curtis Collection – Magyar Hollywood Gyűjteményt, amelyet a sétáló utcává váló Kossuth utca másik végén helyet kapó Tony Curtis Kávéház kiállítási terében láthat majd a közönség, más Tony Curtis-relikviákkal együtt.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma