IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.10.15

A Magyar Hollywood Tanács október 12. és 14. között Filmes Örökség Alkotótábort szervezett Mátészalkán 14–18 éves fiatalok számára. A Tanács különös figyelmet fordít a fiatal nemzedékek filmművészet iránti érdeklődésének erősítésére és a magyar filmsikerek megismertetésére. Mindezt pedig a nemzedéki sajátosságoknak megfelelő képzési formában teszi – ezt bizonyította a mátészalkai alkotótábor is.

Mátészalka filmtörténetileg szimbolikusan alkalmas tábori helyszínnek bizonyult: Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítója itt tanult, itt végezte el az 1880-as évek elején a négy elemi osztályt, Tony Curtis édesapja pedig a városban született és innen vándorolt ki New Yorkba. Az alkotótáborba ezúttal a magyarországi fiatalok mellett Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A fiatalok a mátészalkai hosszú hétvége előtt online kurzuson olyan szakmai nagyságok interpretálásában ismerkedhettek meg a filmezés alapjaival, mint az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, Bácskai Lauró István filmrendező és Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr. A táborban aztán személyesen is találkozhattak a filmes szakma számos ágának képviselőivel, és képet kaptak az operatőri, forgatókönyvírói, rendezői, illetve technikusi tevékenység részleteiről. Az előadók saját szakmai tapasztalatuk alapján, konkrét forgatási helyzetek bemutatásával vezették be a fiatalokat a filmkészítés rejtelmeibe.


2

 

A résztvevők így olyan ismeretanyagot kaptak, amely felkeltheti érdeklődésüket a filmes szakma iránt. Emellett a magyar film nagy alakjainak a mai magyarországi és az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki területekről való származása kapcsán egyfajta Kárpát-medencei filmes látásmódba is betekintést nyerhettek. A fiatalok az elméleti oktatás mellett lehetőséget kaptak arra is, hogy gyakorlati feladatok segítségével megismerjék a kamerakezelés alapjait. A gyakorlati foglalkozások során eljutottak oda, hogy operatőri segédlettel csoportokban maguk is készítettek kis filmes etűdöket. A Filmes Örökség Alkotótábor szakmai program megvalósítását 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kezdeményezés – amelyet a Magyar Hollywood Tanács több, más helyszínen, korábban tartott alkotótábora előzött meg – bizonyította, hogy az ilyen hiánypótló rendezvényekre nagy igény van a fiatalok körében. A résztvevők hivatalos emléklapot kaptak alkotótábori képzésük igazolásaként, majd mindannyian fejet hajtottak a mátészalkai Zsinagóga falán 2016-ban felavatott Adolph Zukor és Tony Curtis emléktáblák előtt.


3

 

A város vezetése komoly tervekkel rendelkezik Mátészalka történelmi belvárosának rekonstrukciójára. A tábor résztvevői saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a hajdanvolt mozi épületénél elkezdődtek az újjáépítési munkák. A 2019-es évben a Kossuth utcában már Adolph Zukor Filmszínházként tisztelhetjük a ma még leromlott állapotban lévő épületet. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a rendezvény során ünnepélyesen átadta Hanusi Péter polgármesternek a 38 darabból álló Tony Curtis Collection – Magyar Hollywood Gyűjteményt, amelyet a sétáló utcává váló Kossuth utca másik végén helyet kapó Tony Curtis Kávéház kiállítási terében láthat majd a közönség, más Tony Curtis-relikviákkal együtt.

lukoviczky

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

Sorry_we_missed_you

2019.04.18

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick rendező legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért a 72. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. A legfontosabb szekcióba eddig 19 alkotást hívtak meg a mintegy 1800 nevezés közül, de a következő napokban a válogatás még bővülhet.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma