Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.10.15

A Magyar Hollywood Tanács október 12. és 14. között Filmes Örökség Alkotótábort szervezett Mátészalkán 14–18 éves fiatalok számára. A Tanács különös figyelmet fordít a fiatal nemzedékek filmművészet iránti érdeklődésének erősítésére és a magyar filmsikerek megismertetésére. Mindezt pedig a nemzedéki sajátosságoknak megfelelő képzési formában teszi – ezt bizonyította a mátészalkai alkotótábor is.

Mátészalka filmtörténetileg szimbolikusan alkalmas tábori helyszínnek bizonyult: Adolph Zukor, a világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítója itt tanult, itt végezte el az 1880-as évek elején a négy elemi osztályt, Tony Curtis édesapja pedig a városban született és innen vándorolt ki New Yorkba. Az alkotótáborba ezúttal a magyarországi fiatalok mellett Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek résztvevők. A fiatalok a mátészalkai hosszú hétvége előtt online kurzuson olyan szakmai nagyságok interpretálásában ismerkedhettek meg a filmezés alapjaival, mint az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, Bácskai Lauró István filmrendező és Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr. A táborban aztán személyesen is találkozhattak a filmes szakma számos ágának képviselőivel, és képet kaptak az operatőri, forgatókönyvírói, rendezői, illetve technikusi tevékenység részleteiről. Az előadók saját szakmai tapasztalatuk alapján, konkrét forgatási helyzetek bemutatásával vezették be a fiatalokat a filmkészítés rejtelmeibe.


2

 

A résztvevők így olyan ismeretanyagot kaptak, amely felkeltheti érdeklődésüket a filmes szakma iránt. Emellett a magyar film nagy alakjainak a mai magyarországi és az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki területekről való származása kapcsán egyfajta Kárpát-medencei filmes látásmódba is betekintést nyerhettek. A fiatalok az elméleti oktatás mellett lehetőséget kaptak arra is, hogy gyakorlati feladatok segítségével megismerjék a kamerakezelés alapjait. A gyakorlati foglalkozások során eljutottak oda, hogy operatőri segédlettel csoportokban maguk is készítettek kis filmes etűdöket. A Filmes Örökség Alkotótábor szakmai program megvalósítását 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kezdeményezés – amelyet a Magyar Hollywood Tanács több, más helyszínen, korábban tartott alkotótábora előzött meg – bizonyította, hogy az ilyen hiánypótló rendezvényekre nagy igény van a fiatalok körében. A résztvevők hivatalos emléklapot kaptak alkotótábori képzésük igazolásaként, majd mindannyian fejet hajtottak a mátészalkai Zsinagóga falán 2016-ban felavatott Adolph Zukor és Tony Curtis emléktáblák előtt.


3

 

A város vezetése komoly tervekkel rendelkezik Mátészalka történelmi belvárosának rekonstrukciójára. A tábor résztvevői saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a hajdanvolt mozi épületénél elkezdődtek az újjáépítési munkák. A 2019-es évben a Kossuth utcában már Adolph Zukor Filmszínházként tisztelhetjük a ma még leromlott állapotban lévő épületet. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a rendezvény során ünnepélyesen átadta Hanusi Péter polgármesternek a 38 darabból álló Tony Curtis Collection – Magyar Hollywood Gyűjteményt, amelyet a sétáló utcává váló Kossuth utca másik végén helyet kapó Tony Curtis Kávéház kiállítási terében láthat majd a közönség, más Tony Curtis-relikviákkal együtt.

Roma_nok_kultura_banner_002

Folyekony_arany

2019.06.24

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.

szezon_utan

2019.06.23

Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma