GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.05.28

A ceglédi születési George Pal, vagyis Marczincsák Gyula György nevét viseli május 25-étől a ceglédi Uránia Mozi, így már a George Pal Filmszínházba térhetnek be a mozirajongók. George Pal olyan, a filmtörténet fejlődésének sikertörténetétől elválaszthatatlan személyiség, akinek szakmai eredményei mellett magyarsága megtartása is példaértékű.

GeorgePal-promo
Fotó: cartoonbrew.com


George Pal szakmai, valamint szellemi hagyatéka igazán nagyívű, számos későbbi hollywoodi filmrendező munkáiban követhető nyomon. Alapvető módon formálta át a mozgókép művészetét, és ezt a nagy eredményt a mai napig nagyra értékelik Hollywood-szerte, sőt mintaként tekintenek rá.


A Magyar Hollywood Tanács küldetése, hogy George Pal munkásságát minél szélesebb körben bemutassa. Különösen fontos ez, hiszen nem lehetünk elégedettek azzal, amennyire Magyarországon ismerik ezt az igazán nagyszerű művészt. Los Angelesben ezzel szemben csillaga van az Oscar-díjas filmrendezőnek a világhírességek között, a hírességek utcáján. Ezért öröm a Magyar Hollywood Tanács számára, hogy megszerezhette George Pal fiának, Davidnek a hozzájárulását ahhoz, hogy apja szülővárosának mozija megkapja a George Pal nevet.


c05


A ceglédi névadó ünnepségen Földi László országgyűlési képviselő köszöntője után Takáts László polgármester méltatta a város nagy szülöttének érdemeit. Hangsúlyozta, hogy Cegléd számára fontos George Pal emlékének megőrzése, hiszen a világhírű Oscar-díjas rendező példája a fiatalok számára is követendő. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood tanács elnöke kijelentette, hogy az akaraterő és a kitartás – akár csak George Pal életében – most is bebizonyította jelentőségét, hiszen az összefogás eredményeképpen sikerült a mozit az animáció atyjáról elnevezni. Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, a Magyar Hollywood tanács alelnöke és Cakó Ferenc rendező videóüzenetben köszöntötték a közönséget, majd Hubai Gergely filmszakíró tartott előadást George Pal művészetéről.


Justin Humphreys, a George Pal családjának képviseletében Los Angelesből Ceglédre utazott filmkritikus és szakíró hangsúlyozta: a filmrendező nagyon elégedett lenne azzal, hogy ez a mozi május 25-étől az ő nevét viseli. Nem volt csodálatos gyermekkora, de az fontos, hogy hol nőtt fel. George Pal hatása a világ filmgyártására óriási. Valójában ő a modern tudományos-fantasztikus film atyja. Nem születhetett volna meg a Csillagok háborúja és sok más film, ha ő nem lett volna. Nagyon sok kockázatot vállalt, nagyon keményen dolgozott, hogy kialakítsa ezt az irigylésre méltó műfajt, amely tömegeket csábított a mozikba. Igazán jó érzés tudni, hogy emlékeznek rá a szülővárosában és nagyra értékelik őt.


c08
George Pal családjának képviselői, Bokor Balázs, Takáts László


Végül Vácz Péter díjnyertes fiatal animátor beszélt szakmai életéről és George Pal művészetére gyakorolt hatásáról.

plakat003

magyarfilmnapok_-586x340

2019.03.21

Az elmúlt évek magyar filmterméséből válogat a 9. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok sorozata, amelyen dokumentum-, kis- és nagyjátékfilmeket is láthat a közönség március 27. és 31. között. A vetítések nagy része a Művész moziban lesz.

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

reisz-gabor-rossz-versek-

2019.03.19

Összeállt az operatőri munkára fókuszáló Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. Az alkotásokat május végén láthatja a közönség Szegeden.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma