2018.05.28

A ceglédi születési George Pal, vagyis Marczincsák Gyula György nevét viseli május 25-étől a ceglédi Uránia Mozi, így már a George Pal Filmszínházba térhetnek be a mozirajongók. George Pal olyan, a filmtörténet fejlődésének sikertörténetétől elválaszthatatlan személyiség, akinek szakmai eredményei mellett magyarsága megtartása is példaértékű.

GeorgePal-promo
Fotó: cartoonbrew.com


George Pal szakmai, valamint szellemi hagyatéka igazán nagyívű, számos későbbi hollywoodi filmrendező munkáiban követhető nyomon. Alapvető módon formálta át a mozgókép művészetét, és ezt a nagy eredményt a mai napig nagyra értékelik Hollywood-szerte, sőt mintaként tekintenek rá.


A Magyar Hollywood Tanács küldetése, hogy George Pal munkásságát minél szélesebb körben bemutassa. Különösen fontos ez, hiszen nem lehetünk elégedettek azzal, amennyire Magyarországon ismerik ezt az igazán nagyszerű művészt. Los Angelesben ezzel szemben csillaga van az Oscar-díjas filmrendezőnek a világhírességek között, a hírességek utcáján. Ezért öröm a Magyar Hollywood Tanács számára, hogy megszerezhette George Pal fiának, Davidnek a hozzájárulását ahhoz, hogy apja szülővárosának mozija megkapja a George Pal nevet.


c05


A ceglédi névadó ünnepségen Földi László országgyűlési képviselő köszöntője után Takáts László polgármester méltatta a város nagy szülöttének érdemeit. Hangsúlyozta, hogy Cegléd számára fontos George Pal emlékének megőrzése, hiszen a világhírű Oscar-díjas rendező példája a fiatalok számára is követendő. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood tanács elnöke kijelentette, hogy az akaraterő és a kitartás – akár csak George Pal életében – most is bebizonyította jelentőségét, hiszen az összefogás eredményeképpen sikerült a mozit az animáció atyjáról elnevezni. Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, a Magyar Hollywood tanács alelnöke és Cakó Ferenc rendező videóüzenetben köszöntötték a közönséget, majd Hubai Gergely filmszakíró tartott előadást George Pal művészetéről.


Justin Humphreys, a George Pal családjának képviseletében Los Angelesből Ceglédre utazott filmkritikus és szakíró hangsúlyozta: a filmrendező nagyon elégedett lenne azzal, hogy ez a mozi május 25-étől az ő nevét viseli. Nem volt csodálatos gyermekkora, de az fontos, hogy hol nőtt fel. George Pal hatása a világ filmgyártására óriási. Valójában ő a modern tudományos-fantasztikus film atyja. Nem születhetett volna meg a Csillagok háborúja és sok más film, ha ő nem lett volna. Nagyon sok kockázatot vállalt, nagyon keményen dolgozott, hogy kialakítsa ezt az irigylésre méltó műfajt, amely tömegeket csábított a mozikba. Igazán jó érzés tudni, hogy emlékeznek rá a szülővárosában és nagyra értékelik őt.


c08
George Pal családjának képviselői, Bokor Balázs, Takáts László


Végül Vácz Péter díjnyertes fiatal animátor beszélt szakmai életéről és George Pal művészetére gyakorolt hatásáról.

154698_1485452756.0799

2018.09.25

A restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléjén, a lyoni Lumière Fesztiválon levetítik Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című, teljes körűen felújított klasszikus filmjét október 16-án és 17-én az archívumok kincseit és ritkaságait bemutató szekcióban. Ezáltal a nemzetközi közönség nagyvásznon is megtekintheti minden idők egyik legjobb magyar filmjét.

cinefest

2018.09.24

Véget ért a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramban tizenkilenc alkotás szerepelt és a rendezvényen volt először látható Magyarországon Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta. Az 5 ezer euróval járó Pressburger Imre-díjat, vagyis a CineFest idei fődíját A bűnös (The Guilty) című dán film, Gustav Möller munkája nyerte.

X_ARendszerbolTorolve2_masolata

2018.09.24

Két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, az X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly thrillerének világpremierje az október 12. és 21. között zajló A kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A film az amerikai közönség előtt az október 10-én kezdődő 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be.

A Debreceni Egyetem (DE) az idén már 12. alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakájához. Ezúttal három városban – Debrecen, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény –, 15 helyszínen, mintegy 120 programmal várják az érdeklődőket. A programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A 27 éves Darja Parhomenko győzött a bukaresti George Enescu klasszikus zenei nemzetközi verseny zongora kategóriájában! A fiatal orosz zongoraművész szoros küzdelmet vívott a második helyezettel, Daumants Liepinssel. A szeptember 1. és 23. között lezajlott George Enescu Versenyen 39 országból 270 fiatal művész vett részt, akiket mintegy 400 jelentkező közül választottak ki.

Johann Sebastian Bach orgonaművei szólalnak meg a Hold utcai református templom új orgonáján a Violin Travel sorozat őszi-téli szezonjában október 12-től újabb hét koncerten Budapesten. A közismert művek mellett az itthon ritkábban hallható darabok is megszólalnak Fassang László, Christoph Bossert (Németország), Benjamin Steens (Belgium), Vincent Thévenaz (Svájc), Szatmáry Zsigmond, Szabó Balázs és Mészáros Máté Zsolt tolmácsolásában.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Az évad első bemutatója november 15-én lesz: Giuseppe Verdi Otello című operáját Albu István állítja színpadra. Karácsony után, december 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, valamint A gyermek és a varázslatok című operát mutatja be a társulat Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezésében. Országos bemutató lesz Giacomo Puccini A fecske című operájának áprilisi premierje Anger Ferenc rendezésében. Az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának premierjével zárja a társulat, amelyet Szabó Emese rendez.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma