Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.03

Április 4-én érkezik a hazai mozikba a Mary Shelley – Frankenstein születése című életrajzi dráma, a címszerepben Elle Fanninggel. A film bemutatja, hogyan született meg a világirodalom legismertebb gótikus rémregénye egy fiatal írónő tollából egy olyan korban, amikor a nőknek még teljesen más szerepet szánt a társadalom.

maryshelley
Jelenet a filmből
Forrás: IMDb

1812-ben járunk, amikor Mary Shelley (született Mary Wollstonecraft Godwin) megismerkedik az akkor már elismert költővel, Percy Bysshe Shelley-vel, akivel hamarosan egymásba szeretnek. Shelley ekkor már nős volt, azonban az akkori normák, és családjaik akarata ellenére Maryvel felvállalják a szerelmüket és Franciaországba szöknek, majd később Lord Byron meghívására Svájcba utaznak.


ellen_failing_es_maisy_williams
Elle Fanning és Maisie Williams a filmben
Forrás: IMDb

A Lord Byronnál töltött idő közben születik meg Frankenstein és teremtményének rendkívüli karaktere. A kísérteties történet mindenkire nagy hatást gyakorolt, ám az akkori társadalom nem igazán értékelte a női írókat, ezért a kiadók sorra elutasították a kéziratot. Mary, szembeszállva a kor felfogásával, kiállt a művéért és saját identitásáért, így regénye 1918-ban végül megjelenhetett. A film ezt a folyamatot mutatja be.


Haifaa al-Mansou, Szaúd-Arábia első női rendezőjének angol-luxemburgi-ír-amerikai koprodukcióban készült filmje a rangos Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. A főszerepben Elle Fanning látható, rajta kívül pedig még számos ismerős színész felbukkan, többek között a Trónok harcával befutott Maisie Williams és Stephen Dillane is.


elle_fanning_es_BEn_hardy
Elle Fanning és Ben Hardy a filmben
Forrás: IMDb

A filmet Budapesten eredeti nyelven, magyar felirattal az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Tabán és Pólus moziban, valamint az Art+ Cinemában vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Pécsett, Szombathelyen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Jászberényben, Veszprémben és Sopronban is bemutatják.

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

20190619_j-itsz--t---r_pa-002

2019.06.20

A magyar népmesék ihlette játszótér átadásával kezdődött meg a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál. A két párhuzamosan zajló eseményen nyolc helyszínen több mint háromszáz film lesz látható június 19. és 23. között.

vr

2019.06.19

VR (virtuális valóság)-szekcióval bővül idén a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 13. és 16. között.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma