15_eves

2012.11.14

Huszonhét diplomás fiatal jutott munkalehetőséghez a szerencsi Zempléni Múzeumban a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közfoglalkoztatási programja keretében.
A MaNDA október végén indított digitalizálási programjának célja, hogy a nagy, nemzeti intézmények digitális tartalmai mellett a helyi kulturális értékek is elérhetőek, kereshetőek legyenek az interneten. A MaNDA feladata a koordináció mellett a megszülető digitális értékek egységes informatikai rendszerbe történő beépítése hazai és európai szinten egyaránt.
 
 
A Szerencsen megtartott projektnyitón Fórizs Zoltán, a MaNDA főigazgató-helyettese elmondta, hogy a Belügyminisztérium mintegy százharminchétmillió forintot különített el a projekt megvalósítására. Munkakezdés: 2012. október 27. – mintaprogram befejezés: 2013. január 31. Reményeink szerint 2013. február 1-től a munka már az Országos Digitális Közfoglalkoztatási Program keretében folytatódik tovább. Mintaprogram hét városban (Kecskemét, Szerencs, Hollóháza, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Budapest) kétszáz fő alkalmazására ad lehetőséget. Szerencs az egyik első hely, ahol huszonhét fiatal közreműködésével kezdődött el a múzeum anyagának feldolgozása. 
 
A Zempléni Múzeum igazgatója, Fazekasné Majoros Judit tájékoztatójában elmondta, hogy a Digitális Közfoglalkoztatás mintaprogramban résztvevőknek egymillió képeslapot kell feldolgozniuk a mintegy háromszázezer ex libris mellett. Ugyancsak digitális archiválásra vár kétezer-ötszáz múzeumi tárgy, egy hatalmas könyvgyűjtemény, továbbá a múzeumi adattár.
 
A gazdag gyűjtemény feldolgozásával a szűkös anyagi lehetőségek miatt eddig csupán egyetlen alkalmazott foglalkozott.
 
(Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet)
(Fotó: budaipolgar.hu)

KAD_Kultura_596x90_002

Fahidi-Eva-Cuhorka-Emese-Campfilm

2019.08.18

Szabó Réka dokumentumfilmje a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető lesz, szeptember 12-én pedig a magyar mozikban is bemutatják.

I_Do_Not_Care_If_We_Go_Down_in_History_as_Barbarians

2019.08.17

Augusztus 28. és szeptember 1. között rEvolutions alcímmel szervezik meg a Temesvári Közép-európai Filmfesztivált.

bulletproof

2019.08.16

A fesztivál október 10-én lesz a fővárosi Akvárium Klubban, nevezni szeptember 15. éjfélig lehet.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma