Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.09.24

Véget ért a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramban tizenkilenc alkotás szerepelt és a rendezvényen volt először látható Magyarországon Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta. Az 5 ezer euróval járó Pressburger Imre-díjat, vagyis a CineFest idei fődíját A bűnös (The Guilty) című dán film, Gustav Möller munkája nyerte.

„A zsűrit lenyűgözte az a csodálatos filmes nyelvezet, amivel ezt a meghatóan emberi történetet elmesélik az alkotók. Nagyon megérintett minket a főszereplő igyekezete, hogy megmentsen másokat, miközben szembenéz a saját múltjával is” – tartalmazta az indoklás. A 3 ezer euróval járó Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat című szlovén–ausztrál alkotásnak ítélték. A zsűrire „mély benyomást tett a teljes színészi gárda játéka ennek az elsőfilmes rendezőnek a munkájában”, a film „megrázó hitelességgel ábrázolja azt, mivel jár az önelfogadás hiánya”.

 

Összesen 38 országból érkeztek alkotások: 10 nap alatt 150 vetítést tartottak. Ezek közül 71 film a versenyprogram része volt, 19 pedig a nagyjátékfilmes versenyprogram részét képezte. A fesztiváligazgató kiemelte: előzetes számításaik szerint idén mintegy 25 ezer néző látogatott el a tíznapos programra.


cinefest
Fotó: Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Facebook-oldala

 

Egy filmes vetélkedő

A vetítések mellett számos szakmai programot rendeztek, így a „Magyar Hollywood” vetélkedő országos döntőjét is a 15. Jameson CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjának keretében tartották meg. A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt évben tizenöt olyan magyarországi településen tartott vetélkedőt általános iskolásoknak, ahol a hollywoodi filmgyártás valamelyik ismert ikonja született. Számtalan magyar származású személyiség tette le maradandó névjegyét a film Mekkájában, Hollywoodban. Adolph Zukor, Pressburger Imre, William Fox, Tony Curtis, Zsigmond Vilmos, George Pal, Korda Sándor és sok-sok más ismert személy neve előkerült a vetélkedőn, amelynek döntőjében a fiatalok megmutatták érdeklődésüket és szeretetüket a filmművészet és a magyar filmes hagyományok iránt. A vetélkedőn résztvevő fiatalok több hónapja készültek a döntőre, tárgyi tudásuk mellett azonban szükség volt a kreativitásukra is.

 

A döntőben George Pal szülővárosa, Cegléd, Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka, Pressburger Imre szülővárosa, Miskolc, Adolph Zukor szülőhelye, Ricse, Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, William Fox szülőhelye, Tolcsva, Korda Sándor szülőhelye, Túrkeve és Görömböly háromtagú csapatai vettek részt. A döntő ünnepélyes megnyitóján, amelyet a miskolci Művészetek Háza Uránia termében tartottak, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke hangsúlyozta: a fiatalokkal meg kell szerettetni a filmművészetet. Így a jövő generációiban sokan lehetnek filmértők, a filmes hagyományokra büszke emberek. Ehhez az kell, hogy energiát és időt nem kímélve minél többet beszéljünk a filmgyártás nagy ikonjairól, sikereikről és arról, milyen példát jelenthetnek a ma fiataljai számára. A Magyar Hollywood Tanács kezdeményezésére létrejött országos vetélkedő pontosan ezt a célt szolgálja.


c3

 

A nyolc körből álló vetélkedőt Hubai Gergely filmzene szakértő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója állította össze. A lexikális tudás ellenőrzését szolgáló „totó” mellett a versenyzők számos filmrészletet nézhettek meg, amelyek alapján kérdésekre kellett válaszolniuk. A színészi képességet lehetett megmutatni az úgynevezett creativity feladatokban, amikor is az egyes csapatoknak egy-egy film címét kellett eljátszaniuk.

 

A vetélkedő zsűrijében helyet foglalt Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr, Vécsi István, Ricse polgármestere, Mátsik György, a Lumiere Filmiskola képviselője és egyik alapítója, Magyar Márk, a Toyota Kovács – a szegedi Kovács Autóház Kft. marketing menedzsere, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, dr. Erdélyi György, a Magyar Hollywood Tanács ügyvédje és Bokor Balázs elnök. A döntőben minden csapat ügyesen szerepelt, így a verseny nagyon szoros volt. Az első helyet Cegléd, a második helyet Miskolc, a harmadik helyet pedig Tolcsva csapata érte el. Bokor Balázs a díjak átadása után bejelentette, hogy megkezdik a 2019-re tervezett országos Magyar Hollywood vetélkedő előkészítését, amelyet a tervek szerint 20 magyarországi településen rendeznek majd meg. A döntőt várhatóan a 2019-es CineFesten tartják majd meg.


C1

 

Programok a CineFest keretében

A gyökerektől a máig… címmel rendezték meg a Magyar Hollywood Tanács kerekasztal-beszélgetését Pólik József és Hutanu Emil rendezőkkel, valamint Vékás Péter, Balázs Béla-díjas operatőrrel. A beszélgetés moderátora, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a független filmezés, illetve a magyar filmesek hollywoodi sikere témákkal indította a beszélgetést. Szó volt a világhírű hollywoodi filmstúdiók magyar alapító atyáiról, az „Oscar-versenyben” való magyar részvételről és a magyar film bemutatkozásának mai lehetőségeiről is. A résztvevők személyes élmények és tapasztalatok, anekdoták és tanulságok alapján beszéltek kapcsolódásukról olyan hollywoodi ikonokhoz, mint Zsigmond Vilmos vagy Kovács László.

 

A beszélgetés kitért a független filmezés nehézségeire, továbbá a fiatal filmesek előtt álló problémákra. A részvevők hangsúlyozták, hogy a fesztiválokon való bemutatkozás alapvető elvárás ahhoz, hogy a fiatal filmesek ismertségre tegyenek szert. A CineFest jelentőségének elismerése mellett, kitértek a Malter Fesztiválra és más fiatal filmeseknek lehetőséget adó országos bemutatkozásokra. Nagy érdeklődésre tartott számot a közönség soraiban a filmes oktatás magyarországi helyzetéről szóló blokk. Ennek során a beszélgetőpartnerek külön kiemelték, hogy az egyre növekvő külföldi forgatási igény miatt nagy szükség van az úgynevezett segítő filmes szakmák – mint a rendező-asszisztens, segédoperatőr stb. – képzésére is. A Magyar Hollywood Tanács elnöke a beszélgetésen bejelentette, hogy októberben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával filmes örökség alkotótábort szervez Kelet-Magyarországon.


c2

 

A CineFest fődíjának névadója az az Oscar-díjas Pressburger Imre, aki Miskolcon született. Így a Magyar Hollywood Tanács vezetői, a CineFest menedzsmentje és Miskolc alpolgármestere közösen megkoszorúzták Pressburger Imre miskolci emléktábláját. Bokor Balázs ünnepi beszédében kiemelte, hogy Pressburger szakmai eredményei, sikerei méltán tölthetik el büszkeséggel szülővárosát is. Ám ennek a kiemelkedő, világhírű, főleg Nagy-Britanniában eredményeket elért magyar származású filmes személyiségnek a hazai ismertsége még mindig elmarad a szükségestől – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a filmben érintett valamennyi személynek, szervezetnek van mit tennie ismeretterjesztő tevékenységének erősítésében.

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

20190619_j-itsz--t---r_pa-002

2019.06.20

A magyar népmesék ihlette játszótér átadásával kezdődött meg a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál. A két párhuzamosan zajló eseményen nyolc helyszínen több mint háromszáz film lesz látható június 19. és 23. között.

vr

2019.06.19

VR (virtuális valóság)-szekcióval bővül idén a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 13. és 16. között.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma