IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.09.24

Véget ért a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramban tizenkilenc alkotás szerepelt és a rendezvényen volt először látható Magyarországon Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta. Az 5 ezer euróval járó Pressburger Imre-díjat, vagyis a CineFest idei fődíját A bűnös (The Guilty) című dán film, Gustav Möller munkája nyerte.

„A zsűrit lenyűgözte az a csodálatos filmes nyelvezet, amivel ezt a meghatóan emberi történetet elmesélik az alkotók. Nagyon megérintett minket a főszereplő igyekezete, hogy megmentsen másokat, miközben szembenéz a saját múltjával is” – tartalmazta az indoklás. A 3 ezer euróval járó Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat című szlovén–ausztrál alkotásnak ítélték. A zsűrire „mély benyomást tett a teljes színészi gárda játéka ennek az elsőfilmes rendezőnek a munkájában”, a film „megrázó hitelességgel ábrázolja azt, mivel jár az önelfogadás hiánya”.

 

Összesen 38 országból érkeztek alkotások: 10 nap alatt 150 vetítést tartottak. Ezek közül 71 film a versenyprogram része volt, 19 pedig a nagyjátékfilmes versenyprogram részét képezte. A fesztiváligazgató kiemelte: előzetes számításaik szerint idén mintegy 25 ezer néző látogatott el a tíznapos programra.


cinefest
Fotó: Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Facebook-oldala

 

Egy filmes vetélkedő

A vetítések mellett számos szakmai programot rendeztek, így a „Magyar Hollywood” vetélkedő országos döntőjét is a 15. Jameson CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjának keretében tartották meg. A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt évben tizenöt olyan magyarországi településen tartott vetélkedőt általános iskolásoknak, ahol a hollywoodi filmgyártás valamelyik ismert ikonja született. Számtalan magyar származású személyiség tette le maradandó névjegyét a film Mekkájában, Hollywoodban. Adolph Zukor, Pressburger Imre, William Fox, Tony Curtis, Zsigmond Vilmos, George Pal, Korda Sándor és sok-sok más ismert személy neve előkerült a vetélkedőn, amelynek döntőjében a fiatalok megmutatták érdeklődésüket és szeretetüket a filmművészet és a magyar filmes hagyományok iránt. A vetélkedőn résztvevő fiatalok több hónapja készültek a döntőre, tárgyi tudásuk mellett azonban szükség volt a kreativitásukra is.

 

A döntőben George Pal szülővárosa, Cegléd, Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka, Pressburger Imre szülővárosa, Miskolc, Adolph Zukor szülőhelye, Ricse, Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, William Fox szülőhelye, Tolcsva, Korda Sándor szülőhelye, Túrkeve és Görömböly háromtagú csapatai vettek részt. A döntő ünnepélyes megnyitóján, amelyet a miskolci Művészetek Háza Uránia termében tartottak, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke hangsúlyozta: a fiatalokkal meg kell szerettetni a filmművészetet. Így a jövő generációiban sokan lehetnek filmértők, a filmes hagyományokra büszke emberek. Ehhez az kell, hogy energiát és időt nem kímélve minél többet beszéljünk a filmgyártás nagy ikonjairól, sikereikről és arról, milyen példát jelenthetnek a ma fiataljai számára. A Magyar Hollywood Tanács kezdeményezésére létrejött országos vetélkedő pontosan ezt a célt szolgálja.


c3

 

A nyolc körből álló vetélkedőt Hubai Gergely filmzene szakértő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója állította össze. A lexikális tudás ellenőrzését szolgáló „totó” mellett a versenyzők számos filmrészletet nézhettek meg, amelyek alapján kérdésekre kellett válaszolniuk. A színészi képességet lehetett megmutatni az úgynevezett creativity feladatokban, amikor is az egyes csapatoknak egy-egy film címét kellett eljátszaniuk.

 

A vetélkedő zsűrijében helyet foglalt Vékás Péter Balázs Béla-díjas operatőr, Vécsi István, Ricse polgármestere, Mátsik György, a Lumiere Filmiskola képviselője és egyik alapítója, Magyar Márk, a Toyota Kovács – a szegedi Kovács Autóház Kft. marketing menedzsere, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója, dr. Erdélyi György, a Magyar Hollywood Tanács ügyvédje és Bokor Balázs elnök. A döntőben minden csapat ügyesen szerepelt, így a verseny nagyon szoros volt. Az első helyet Cegléd, a második helyet Miskolc, a harmadik helyet pedig Tolcsva csapata érte el. Bokor Balázs a díjak átadása után bejelentette, hogy megkezdik a 2019-re tervezett országos Magyar Hollywood vetélkedő előkészítését, amelyet a tervek szerint 20 magyarországi településen rendeznek majd meg. A döntőt várhatóan a 2019-es CineFesten tartják majd meg.


C1

 

Programok a CineFest keretében

A gyökerektől a máig… címmel rendezték meg a Magyar Hollywood Tanács kerekasztal-beszélgetését Pólik József és Hutanu Emil rendezőkkel, valamint Vékás Péter, Balázs Béla-díjas operatőrrel. A beszélgetés moderátora, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a független filmezés, illetve a magyar filmesek hollywoodi sikere témákkal indította a beszélgetést. Szó volt a világhírű hollywoodi filmstúdiók magyar alapító atyáiról, az „Oscar-versenyben” való magyar részvételről és a magyar film bemutatkozásának mai lehetőségeiről is. A résztvevők személyes élmények és tapasztalatok, anekdoták és tanulságok alapján beszéltek kapcsolódásukról olyan hollywoodi ikonokhoz, mint Zsigmond Vilmos vagy Kovács László.

 

A beszélgetés kitért a független filmezés nehézségeire, továbbá a fiatal filmesek előtt álló problémákra. A részvevők hangsúlyozták, hogy a fesztiválokon való bemutatkozás alapvető elvárás ahhoz, hogy a fiatal filmesek ismertségre tegyenek szert. A CineFest jelentőségének elismerése mellett, kitértek a Malter Fesztiválra és más fiatal filmeseknek lehetőséget adó országos bemutatkozásokra. Nagy érdeklődésre tartott számot a közönség soraiban a filmes oktatás magyarországi helyzetéről szóló blokk. Ennek során a beszélgetőpartnerek külön kiemelték, hogy az egyre növekvő külföldi forgatási igény miatt nagy szükség van az úgynevezett segítő filmes szakmák – mint a rendező-asszisztens, segédoperatőr stb. – képzésére is. A Magyar Hollywood Tanács elnöke a beszélgetésen bejelentette, hogy októberben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával filmes örökség alkotótábort szervez Kelet-Magyarországon.


c2

 

A CineFest fődíjának névadója az az Oscar-díjas Pressburger Imre, aki Miskolcon született. Így a Magyar Hollywood Tanács vezetői, a CineFest menedzsmentje és Miskolc alpolgármestere közösen megkoszorúzták Pressburger Imre miskolci emléktábláját. Bokor Balázs ünnepi beszédében kiemelte, hogy Pressburger szakmai eredményei, sikerei méltán tölthetik el büszkeséggel szülővárosát is. Ám ennek a kiemelkedő, világhírű, főleg Nagy-Britanniában eredményeket elért magyar származású filmes személyiségnek a hazai ismertsége még mindig elmarad a szükségestől – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a filmben érintett valamennyi személynek, szervezetnek van mit tennie ismeretterjesztő tevékenységének erősítésében.

lukoviczky

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

Sorry_we_missed_you

2019.04.18

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick rendező legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért a 72. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. A legfontosabb szekcióba eddig 19 alkotást hívtak meg a mintegy 1800 nevezés közül, de a következő napokban a válogatás még bővülhet.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma