728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.05.26

A Magyar Hollywood Tanács folytatja áldozatos tevékenységét annak érdekében, hogy megőrizze a magyar származású hollywoodi filmesek emlékét, továbbörökítse tudását, valamint segítse a fiatal filmeseket pályájuk kezdetén. Éppen ezért június 23. és 27. között első alkalommal rendezik meg a Zsigmond Vilmos operatőrről elnevezett alkotótábort Szegeden, a mester szülővárosában.

A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt időszakban sorozatban rendezte meg megemlékezéseit a magyar származású hollywoodi filmikonokról. Szakmai beszélgetéseken és konferenciákon mutatták be a hollywoodi magyar gyökereket, a magyar film hagyományait, valamint az új magyar filmesek eredményeit. A tanács az emlékek, a hagyományok előtti tisztelgés (például emléktábla-avatások) mellett a fiatal filmesek indulásának támogatását és a legfiatalabb generációk tudásának növelését is célul tűzte ki. Ez utóbbi országos Hollywood-vetélkedők megrendezését is jelentette. A tanács legújabb kezdeményezésére első alkalommal rendezik meg a Zsigmond Vilmos operatőrről elnevezett alkotótábort Szegeden június 23. és 27. között.


zsv1

 

A 2017. májusi, szegedi, nagysikerű Zsigmond Vilmos Filmfesztivál folyományaként kiválóan illeszkedik a koncepcióba az amatőr operatőröket váró alkotótábor megrendezése. Az alkotótáborok sorában operatőri, forgatókönyvírói, rendezői képzési lehetőségeket biztosít majd a tanács: az első ilyen rendezvény az operatőri alkotótábor lesz. A közösségépítés, a filmes hagyományok megőrzése mellett a képzés célja az utókövetés is. A képzésen részt vevők iskoláiban, közösségeiben ösztönzik azoknak a helyi szerveződéseknek a létrehozását (például Magyar Hollywood Filmklub), ahova elviszik majd saját rendezvényeiket is. Így az egyszeri képzés önkéntes alapon folyamatos közösségépítő programokat, programsorozatokat jelent az adott helyi közösség számára.

 

A tábor 14-30 év közötti amatőröket fogad. Ismert amerikai magyar operatőrök küldenek videóüzenetet szakmai tapasztalataikról, valamint díjnyertes magyar szakemberek tartanak előadásokat a résztvevőknek. A táborban lesznek elméleti kurzusok, illetve gyakorlati szakmai munka is folyik majd, melyek során valemennyi résztvevő filmet is készít. Az elkészült filmeket a Magyar Hollywood Tanács Facebook-oldalán és egyéb kommunikációs csatornáin keresztül fogják majd bemutatni. A győztes filmeket a tanács 2017 őszi, budapesti és más vidéki rendezvényein vetítik, az alkotókkal pedig nyilvános beszélgetéseket szerveznek.


Jelentkezni a magyarhollywoodtanacs@gmail.com e-mail címen lehet.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

akik maradtak

2019.08.26

Tóth Barnabás legújabb nagyjátékfilmje, az Akik maradtak 2019. szeptember 26-án kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma