Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.01.11

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) Ricsén emlékezett meg a 144 éve született Adolph Zukorról, az amerikai és a nemzetközi filmgyártás atyjáról január 7-én. Az ott élők a program alkalmából vetélkedőt is rendeztek, ahol az iskolások bizonyíthatták, mi mindent tudnak a nagy filmesről. Sokan talán nem is sejtik, hogy Zukor volt az, aki megalkotta a filmsztár fogalmát.

A Magyar Hollywood Tanács 2017. évi első programját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse nagyközségben tartotta, ahol 144 éve, 1873. január 7-én látta meg a napvilágot Adolph Zukor, aki a legnagyobb amerikai filmstúdió, a Paramount Pictures alapítójaként, majd elnökeként vált világhírűvé. A Magyar Hollywood Tanács és a Ricsei Önkormányzat közös rendezvényén először Vécsi István polgármester méltatta a község nagy szülöttjének életművét. Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke mondott üdvözlő beszédet, amelyben kiemelte, hogy a nemrégiben megalakult civil szervezet kiemelt figyelmet fordít a ricsei származású filmmogulra.

 

15940800_10202568222923914_5767640899923575740_n


Zukor volt az, aki először alkalmazott úgy neves színészeket (Gloria Swanson, Mary Pickford, Pola Negri, John Barrymore, Gary Cooper), hogy azok kizárólag az ő cégének dolgozhattak. Ezzel Zukor megalkotta a filmsztár fogalmát. Bokor Balázs, Vécsi István és George Matsik, a Los Angeles-i Amerikai Magyar Napló főszerkesztője megkoszorúzta Adolph Zukor emléktábláját, amely a róla elnevezett községi művelődési központban található.

 

A születésnapi emlékrendezvény a tanács elnökének előadásával folytatódott, majd a helyi, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóiból alakult csapatok Zukor-vetélkedőn vettek részt. A nagy érdeklődéssel és váratlan, színpadias történésekkel is kísért versenyen a négy csapat komoly lexikális tudásról tett tanúbizonyságot. Bokor Balázs MHT-elnök a díjátadáson azt hangsúlyozta, hogy civil szervezetének a legnagyobb megelégedést az szolgálja, amikor Adolph Zukor szülőhelyének fiataljai fontosnak tartják a nagy előd életútját, annak példájából maguk is tanulni szeretnének, és érdeklődésükkel jelzik, mennyire büszkék e kiemelkedő világhíresség magyarságára.

 

15873452_10202568327086518_1730669276320135461_n


Ricse lakossága, fiatalok és idősek, a helyi iskola, az önkormányzat bizonyította, hogy az országos jelentőségű civil szervezet, a Magyar Hollywood Tanács intézményes segítségével készek és képesek a község nagy szülöttjének emlékét megfelelően ápolni és széles körben bemutatni.

Roma_nok_kultura_banner_002

Folyekony_arany

2019.06.24

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.

szezon_utan

2019.06.23

Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma