728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.01.11

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) Ricsén emlékezett meg a 144 éve született Adolph Zukorról, az amerikai és a nemzetközi filmgyártás atyjáról január 7-én. Az ott élők a program alkalmából vetélkedőt is rendeztek, ahol az iskolások bizonyíthatták, mi mindent tudnak a nagy filmesről. Sokan talán nem is sejtik, hogy Zukor volt az, aki megalkotta a filmsztár fogalmát.

A Magyar Hollywood Tanács 2017. évi első programját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse nagyközségben tartotta, ahol 144 éve, 1873. január 7-én látta meg a napvilágot Adolph Zukor, aki a legnagyobb amerikai filmstúdió, a Paramount Pictures alapítójaként, majd elnökeként vált világhírűvé. A Magyar Hollywood Tanács és a Ricsei Önkormányzat közös rendezvényén először Vécsi István polgármester méltatta a község nagy szülöttjének életművét. Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke mondott üdvözlő beszédet, amelyben kiemelte, hogy a nemrégiben megalakult civil szervezet kiemelt figyelmet fordít a ricsei származású filmmogulra.

 

15940800_10202568222923914_5767640899923575740_n


Zukor volt az, aki először alkalmazott úgy neves színészeket (Gloria Swanson, Mary Pickford, Pola Negri, John Barrymore, Gary Cooper), hogy azok kizárólag az ő cégének dolgozhattak. Ezzel Zukor megalkotta a filmsztár fogalmát. Bokor Balázs, Vécsi István és George Matsik, a Los Angeles-i Amerikai Magyar Napló főszerkesztője megkoszorúzta Adolph Zukor emléktábláját, amely a róla elnevezett községi művelődési központban található.

 

A születésnapi emlékrendezvény a tanács elnökének előadásával folytatódott, majd a helyi, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóiból alakult csapatok Zukor-vetélkedőn vettek részt. A nagy érdeklődéssel és váratlan, színpadias történésekkel is kísért versenyen a négy csapat komoly lexikális tudásról tett tanúbizonyságot. Bokor Balázs MHT-elnök a díjátadáson azt hangsúlyozta, hogy civil szervezetének a legnagyobb megelégedést az szolgálja, amikor Adolph Zukor szülőhelyének fiataljai fontosnak tartják a nagy előd életútját, annak példájából maguk is tanulni szeretnének, és érdeklődésükkel jelzik, mennyire büszkék e kiemelkedő világhíresség magyarságára.

 

15873452_10202568327086518_1730669276320135461_n


Ricse lakossága, fiatalok és idősek, a helyi iskola, az önkormányzat bizonyította, hogy az országos jelentőségű civil szervezet, a Magyar Hollywood Tanács intézményes segítségével készek és képesek a község nagy szülöttjének emlékét megfelelően ápolni és széles körben bemutatni.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma