IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.01.11

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) Ricsén emlékezett meg a 144 éve született Adolph Zukorról, az amerikai és a nemzetközi filmgyártás atyjáról január 7-én. Az ott élők a program alkalmából vetélkedőt is rendeztek, ahol az iskolások bizonyíthatták, mi mindent tudnak a nagy filmesről. Sokan talán nem is sejtik, hogy Zukor volt az, aki megalkotta a filmsztár fogalmát.

A Magyar Hollywood Tanács 2017. évi első programját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse nagyközségben tartotta, ahol 144 éve, 1873. január 7-én látta meg a napvilágot Adolph Zukor, aki a legnagyobb amerikai filmstúdió, a Paramount Pictures alapítójaként, majd elnökeként vált világhírűvé. A Magyar Hollywood Tanács és a Ricsei Önkormányzat közös rendezvényén először Vécsi István polgármester méltatta a község nagy szülöttjének életművét. Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke mondott üdvözlő beszédet, amelyben kiemelte, hogy a nemrégiben megalakult civil szervezet kiemelt figyelmet fordít a ricsei származású filmmogulra.

 

15940800_10202568222923914_5767640899923575740_n


Zukor volt az, aki először alkalmazott úgy neves színészeket (Gloria Swanson, Mary Pickford, Pola Negri, John Barrymore, Gary Cooper), hogy azok kizárólag az ő cégének dolgozhattak. Ezzel Zukor megalkotta a filmsztár fogalmát. Bokor Balázs, Vécsi István és George Matsik, a Los Angeles-i Amerikai Magyar Napló főszerkesztője megkoszorúzta Adolph Zukor emléktábláját, amely a róla elnevezett községi művelődési központban található.

 

A születésnapi emlékrendezvény a tanács elnökének előadásával folytatódott, majd a helyi, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóiból alakult csapatok Zukor-vetélkedőn vettek részt. A nagy érdeklődéssel és váratlan, színpadias történésekkel is kísért versenyen a négy csapat komoly lexikális tudásról tett tanúbizonyságot. Bokor Balázs MHT-elnök a díjátadáson azt hangsúlyozta, hogy civil szervezetének a legnagyobb megelégedést az szolgálja, amikor Adolph Zukor szülőhelyének fiataljai fontosnak tartják a nagy előd életútját, annak példájából maguk is tanulni szeretnének, és érdeklődésükkel jelzik, mennyire büszkék e kiemelkedő világhíresség magyarságára.

 

15873452_10202568327086518_1730669276320135461_n


Ricse lakossága, fiatalok és idősek, a helyi iskola, az önkormányzat bizonyította, hogy az országos jelentőségű civil szervezet, a Magyar Hollywood Tanács intézményes segítségével készek és képesek a község nagy szülöttjének emlékét megfelelően ápolni és széles körben bemutatni.

lukoviczky

punnany

2019.04.20

Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? Erre a kérdésre keresi a választ Lévai Balázs backstage-filmje, ameylet május 9-én mutatnak be a hazai mozikban.

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma