IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.06

A Magyar Hollywood Tanács és Adolph Zukor szülőfaluja, Ricse Nagyközség Önkormányzata megalapította az Adolph Zukor-díjat! Az elismerést olyan személyiségeknek adományozzák, akik a filmművészetben, illetve a filmhez kapcsolódó más művészeti ágakban komoly szakmai eredményeket értek el.

Az Adolph Zukor-díjat azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja: akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.


Zukor4

 

A díjat első alkalommal a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján adták át. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy civil szervezete fontosnak tartja az új díj megalapítását, hiszen névadója, a Paramount Pictures alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. Vécsi István, Ricse polgármestere fontosnak tartotta az emlékek és az eredmények megőrzését. Ricsén a művelődési ház Adolph Zukor nevét viseli, a településen Adolph Zukor-emléktáblát is elhelyeztek, a Zukor Csárdában pedig a híres filmmogul kedvenc ételeit is meg lehet kóstolni.


Zukor1

 

A díjat az Oscar Partyn Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész; Rófusz Ferenc Oscar-díjas (1981) filmrendező és Horváth Károly „Charlie” Liszt Ferenc-díjas énekes kapta meg. A rendkívül jó hangulatú eseményen a Magyar Hollywood Tanács további elismeréseket is átadott, így Aracsi Norbert és Jimy J. Hollywood filmrendezők, Gerendás Péter énekes, Piroch Gábor kaszkadőr, Csepregi Éva énekes, Kiss Ágnes bábművész, Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke is elismerésben részesült.

 

A 90. Oscar-gála élő közvetítését néző közönség természetesen leginkább a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában szereplő magyar film, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című munkájának sikeréért drukkolt. Enyedi Ildikó és stábja közvetlenül a Dolby Színházból küldött videóüzenetet a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján szurkoló közönségnek. Bár a magyar alkotás nem kapta meg az Oscar-díjat, már az öt legjobb film közé kerülése is nagy siker, amiért csak gratulálni lehet a film készítőinek.


Zukor2

 

A Magyar Hollywood Tanács 2016-os nyári megalakulása óta több mint hatvan sikeres rendezvényen van túl. A 2018-os évben havi rendszerességgel folytatja a magyar filmes múlt eredményeinek bemutatását. A következő rendezvény a ceglédi születésű Oscar-díjas Marczincsák György, alias George Pal életéről szóló megemlékezés lesz, amikor a ceglédi filmszínház ünnepélyesen felveszi a város nagy szülöttjének nevét.



Fotó: Konkoly-Thege György

lukoviczky

Ahogy_eddig_Toth_Ildiko

2019.04.19

Moldovai Katalin Ahogy eddig című kisjátékfilmjének alaphelyzete arra a félelmünkre épít, amit igyekszünk gyorsan elhesegetni, ha eszünkbe jut: azt a pillanatot, amikor szerettünket vagy hozzátartozónkat rákkal diagnosztizálják.

Cannes2019_2_-586x340

2019.04.19

Az első filmjét forgató 26 éves Agnès Vardát ábrázolja a 72. cannes-i filmfesztivál plakátja. A dél-franciaországi napsütésben a technikus hátán állva a kamera keresőjébe pillantó rendezőről készült felvétel a filmfesztivál szervezői szerint összefoglal mindent, ami a nemrég elhunyt Agnès Vardára jellemző volt: a szenvedélyt, a higgadtságot, a csintalanságot. A fénykép az 1955-ben Cannes-ban bemutatott Párbeszéd (La Pointe Courte) forgatásán készült.

Sorry_we_missed_you

2019.04.18

Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Arnaud Desplechin, Jean-Pierre és Luc Dardenne, valamint Terrence Malick rendező legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért a 72. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. A legfontosabb szekcióba eddig 19 alkotást hívtak meg a mintegy 1800 nevezés közül, de a következő napokban a válogatás még bővülhet.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma