728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.03.06

A Magyar Hollywood Tanács és Adolph Zukor szülőfaluja, Ricse Nagyközség Önkormányzata megalapította az Adolph Zukor-díjat! Az elismerést olyan személyiségeknek adományozzák, akik a filmművészetben, illetve a filmhez kapcsolódó más művészeti ágakban komoly szakmai eredményeket értek el.

Az Adolph Zukor-díjat azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja: akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.


Zukor4

 

A díjat első alkalommal a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján adták át. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy civil szervezete fontosnak tartja az új díj megalapítását, hiszen névadója, a Paramount Pictures alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. Vécsi István, Ricse polgármestere fontosnak tartotta az emlékek és az eredmények megőrzését. Ricsén a művelődési ház Adolph Zukor nevét viseli, a településen Adolph Zukor-emléktáblát is elhelyeztek, a Zukor Csárdában pedig a híres filmmogul kedvenc ételeit is meg lehet kóstolni.


Zukor1

 

A díjat az Oscar Partyn Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész; Rófusz Ferenc Oscar-díjas (1981) filmrendező és Horváth Károly „Charlie” Liszt Ferenc-díjas énekes kapta meg. A rendkívül jó hangulatú eseményen a Magyar Hollywood Tanács további elismeréseket is átadott, így Aracsi Norbert és Jimy J. Hollywood filmrendezők, Gerendás Péter énekes, Piroch Gábor kaszkadőr, Csepregi Éva énekes, Kiss Ágnes bábművész, Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke is elismerésben részesült.

 

A 90. Oscar-gála élő közvetítését néző közönség természetesen leginkább a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában szereplő magyar film, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című munkájának sikeréért drukkolt. Enyedi Ildikó és stábja közvetlenül a Dolby Színházból küldött videóüzenetet a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján szurkoló közönségnek. Bár a magyar alkotás nem kapta meg az Oscar-díjat, már az öt legjobb film közé kerülése is nagy siker, amiért csak gratulálni lehet a film készítőinek.


Zukor2

 

A Magyar Hollywood Tanács 2016-os nyári megalakulása óta több mint hatvan sikeres rendezvényen van túl. A 2018-os évben havi rendszerességgel folytatja a magyar filmes múlt eredményeinek bemutatását. A következő rendezvény a ceglédi születésű Oscar-díjas Marczincsák György, alias George Pal életéről szóló megemlékezés lesz, amikor a ceglédi filmszínház ünnepélyesen felveszi a város nagy szülöttjének nevét.Fotó: Konkoly-Thege György

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

the-rub

2019.08.21

Közzétették az interneten Lichter Péter és Máté Bori 2018-as játékfilmjét, a The Rub című hatvanperces pszichedelikus Hamlet-adaptációt, írja a magyar.film.hu.

curtiz2_R

2019.08.21

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a magyar közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema moziban tűzik műsorra.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma