Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.06

A Magyar Hollywood Tanács és Adolph Zukor szülőfaluja, Ricse Nagyközség Önkormányzata megalapította az Adolph Zukor-díjat! Az elismerést olyan személyiségeknek adományozzák, akik a filmművészetben, illetve a filmhez kapcsolódó más művészeti ágakban komoly szakmai eredményeket értek el.

Az Adolph Zukor-díjat azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja: akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.


Zukor4

 

A díjat első alkalommal a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján adták át. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy civil szervezete fontosnak tartja az új díj megalapítását, hiszen névadója, a Paramount Pictures alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. Vécsi István, Ricse polgármestere fontosnak tartotta az emlékek és az eredmények megőrzését. Ricsén a művelődési ház Adolph Zukor nevét viseli, a településen Adolph Zukor-emléktáblát is elhelyeztek, a Zukor Csárdában pedig a híres filmmogul kedvenc ételeit is meg lehet kóstolni.


Zukor1

 

A díjat az Oscar Partyn Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész; Rófusz Ferenc Oscar-díjas (1981) filmrendező és Horváth Károly „Charlie” Liszt Ferenc-díjas énekes kapta meg. A rendkívül jó hangulatú eseményen a Magyar Hollywood Tanács további elismeréseket is átadott, így Aracsi Norbert és Jimy J. Hollywood filmrendezők, Gerendás Péter énekes, Piroch Gábor kaszkadőr, Csepregi Éva énekes, Kiss Ágnes bábművész, Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke is elismerésben részesült.

 

A 90. Oscar-gála élő közvetítését néző közönség természetesen leginkább a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában szereplő magyar film, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című munkájának sikeréért drukkolt. Enyedi Ildikó és stábja közvetlenül a Dolby Színházból küldött videóüzenetet a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján szurkoló közönségnek. Bár a magyar alkotás nem kapta meg az Oscar-díjat, már az öt legjobb film közé kerülése is nagy siker, amiért csak gratulálni lehet a film készítőinek.


Zukor2

 

A Magyar Hollywood Tanács 2016-os nyári megalakulása óta több mint hatvan sikeres rendezvényen van túl. A 2018-os évben havi rendszerességgel folytatja a magyar filmes múlt eredményeinek bemutatását. A következő rendezvény a ceglédi születésű Oscar-díjas Marczincsák György, alias George Pal életéről szóló megemlékezés lesz, amikor a ceglédi filmszínház ünnepélyesen felveszi a város nagy szülöttjének nevét.Fotó: Konkoly-Thege György

Roma_nok_kultura_banner_002

Folyekony_arany

2019.06.24

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.

szezon_utan

2019.06.23

Június 22-én kiosztották a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál elismeréseit, a nagydíjat Láng Orsolya MOME Anim diplomamunkája, a Szezon után nyerte, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm pedig Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett.

horvath_adam_knap_zoltan

2019.06.20

89 éves korában szerdán elhunyt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma