15_eves

2019.08.07

Száz éve, 1919. augusztus 8-án született Dino De Laurentiis Oscar-díjas olasz filmproducer, akinek pályafutását egyszerre fémjelzik az olasz neorealizmus legkiválóbb filmjei, az amerikai filmipar óriási kasszasikerei, de hatalmas bukásai is. Hét évtizedes karrierje alatt több mint 500 film producere volt, közülük 38-at Oscar-díjra jelöltek.

keseru
Keserű rizs

A Nápolyi-öbölben fekvő Torre Annunziatában született. Tizenévesként apja tésztagyárának spagettijével házalt, amikor egy alkalommal – hirtelen ötlettől vezérelve – beiratkozott a római filmes iskolába. Nem kellett sok idő hozzá, hogy rájöjjön, inkább az eladáshoz ért, mintsem a színészethez. Munkát remélve különböző forgatási helyszíneken csellengett, díszleteket tologatott, statisztált, majd alig húszévesen már producerként jegyezte első filmjét L'amore canta címmel. A második világháború után, 1949-ben aratta első nemzetközi sikerét az erotikával fűszerezett, neorealista Keserű rizs című filmjével, a főbb szerepekben Vittorio Gassmannal és Silvana Manganóval. Miután egy bankár lányával kötött első házasságát semmisnek nyilvánították, oltárhoz vezette Manganót, frigyük csaknem negyven évig tartott.


1950-ben a nála hét évvel idősebb és tapasztaltabb filmproducerrel, Carlo Pontival saját céget alapított. A következő hat évben több emlékezetes alkotás is kikerült a kezük alól, így 1952-ben az első színes olasz film a komédia nagymesterével, Totóval, majd 1956-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert Federico Fellini-alkotás, az Országúton. A diadal után De Laurentiis önállósította magát, és a rendező Cabiria éjszakái című filmjét már egyedül gyártotta, az alkotás 1957-ben Oscar-díjat nyert. 1959-ben Róma külvárosában Dinocittá néven felépítette saját Hollywoodját, és élete végig csak azt bánta, hogy mindezt nem Amerikában vitte véghez.

letoltes_2
Országúton

Az elsők között fedezte fel, mekkora lehetőség rejlik a nemzetközi koprodukciókban, illetve az Észak-Amerikán kívüli forgalmazási jogok előzetes értékesítésében. Pályája során felváltva dolgozott nagy költségvetésű, pazar látványvilágú filmeken és kisebb bevétellel kecsegtető, magasabb művészi értékű alkotásokon. 1954-ben Kirk Douglas főszereplésével került a mozikba az impozáns Ulysses, majd 1962-ben a dollármilliókat felemésztő Barabás, illetve 1966-ban A Biblia: Kezdetben. Szerencséjére Szergej Bondarcsuk háborús filmeposzához, a Waterloohoz a szovjet hadsereg ingyen állt rendelkezésére. Olyan sztárokkal forgatott együtt, mint Audrey Hepburn, Mel Ferrer, Henry Fonda, Jane Fonda, Anthony Perkins és Charles Laughton. Igazi hollywoodi mágnásként viselkedett, kirívó, hírhajhászó viselkedése miatt gyakran szerepelt az újságok címoldalán, miközben ahhoz is kiválóan értett, hogyan kerüljön be az olasz politikai élet vezetőinek társaságába.

Mindezek ellenére mégis lemaradt az olasz filmipar egyik legnagyobb kasszasikeréről, Fellini Az édes életéről, mert a főszerepre mindenáron Paul Newmant akarta Marcello Mastroianni helyett, Fellini azonban hajthatatlan volt. 1959-ben az olaszok két kedvenc színészét, Vittorio Gassmant és Alberto Sordit nyerte meg A nagy háború című, Oscar-díjra is jelölt filmjéhez, amelyért végül a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díja lett a jutalma.

letoltes
A nagy háború

A hetvenes évek közepén elhagyta Olaszországot, miközben hiába próbálta megmenteni a csőd szélére sodródott Dinocittát. Dicstelen távozása után az Egyesült Államokban hamar talpra állt, bár a Jessica Lange és Jeff Bridges főszereplésével készült King Kong miatt sokáig gúnyolták, ráadásul a kalandfilm majdnem véget vetett a fiatal Lange karrierjének. 1972-ben kezdték forgatni Charles Bronson főszereplésével a Casa Nostra – A Valachi ügy című filmet, de anyagi helyzetének jobbra fordulását sokkal inkább következő két filmjének, az 1973-ban Sidney Lumet rendezésében készült Serpicónak és az 1975-ben befejezett Sydney Pollack filmnek, A keselyű három napjának köszönhette. Az anyagi problémákkal küzdő Ingmar Bergmant kétszer is kisegítette, 1976-ban a Színről színre, 1977-ben a Kígyótojás című filmjét finanszírozta. 1981-ben Milos Forman Ragtime-ja, majd 1984-ben David Lynch Dűnéje hatalmas bukás volt, de ezt is sikerült túlélnie. 1982-ben a Conan, a barbár című filmmel meghozta a nagy áttörést Arnold Schwarzenegger számára.

20813_22lmproducer,
A keselyű három napja

1986-ban lett amerikai állampolgár, de soha nem tanult meg igazán angolul. 2000-ben szülőhazájában forgatta az U-571 című drámát Matthew McConaugheyjel, majd 2001-ben forgatási helyszínt keresett Firenzében következő filmjéhez, a Hannibalhoz, melynek főszerepére Anthony Hopkinst kérte fel. A regény írójával, Thomas Harrisszel 1986-ban találkozott először, amikor A vörös sárkány című regényét vitte vászonra Az embervadász címmel, a sorozatgyilkos Hannibal Lectert Brian Cox személyesítette meg. 1991-ben mégis lemaradt az Oscar-esővel jutalmazott A bárányok hallgatnak című thriller produceri munkáiról, ezért Harrisnek 10 millió dollárt fizetett a történet harmadik részének, a Hannibalnak filmes jogaiért, a rendezést pedig Ridley Scottra bízta. A következő évben láthatta a közönség A vörös sárkány remake-jét, ismét Anthony Hopkinsszal. 2000-ben az Oscar-gálán Hopkins nyújtotta át a producernek az Amerikai Filmakadémia Irving G. Thalberg-emlékdíját. A kitüntetést az életét meghatározó hat nőnek köszönte meg: Manganótól született három lányának (a házaspár egyetlen fia repülőgép-balesetben halt meg 1981-ben), valamint második feleségének, Martha Schumachernek és tőle született két lánygyermekének.

Dino De Laurentiis 2010. november 10-én, 91 éves korában halt meg Beverly Hills-i otthonában.

ArtKert_Kultura_596x90_002

akozellata

2019.08.21

A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő négynapos, egymillió forint összdíjazású seregszemlén az alkotók négy kategóriában vehettek át elismeréseket, köztük a Bujtor István-díjakat, Árvay Zolta képzőművész Bujtor István hajóját, a Tamangót ábrázoló alkotásait.

DSCF2589_kicsi

2019.08.19

A feszült lélektani krimihez elkészült a plakát, valamint egy különleges, a filmhez kapcsolódó mobilszpotot is vetítenek a mozik.

Fahidi-Eva-Cuhorka-Emese-Campfilm

2019.08.18

Szabó Réka dokumentumfilmje a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető lesz, szeptember 12-én pedig a magyar mozikban is bemutatják.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma