2017. június 27.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

h0621687_600x399

2017.06.26

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta, Bucsi Réka LOVE című alkotása pedig a legjobb rövidfilm kategóriában nyert. A 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál legjobb egészestés animációja A vörös teknős lett. A közönségdíjat az Életem Cukkiniként vihette haza.

H0621638

2017.06.22

Megkezdődött június 21-én a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF). A június 25-éig tartó, 27 ország mintegy 400 filmjét felvonultató rendezvény programjai között retrospektív vetítések, kiállítások, könyvbemutatók mellett konferencia, workshop, fényfestés, valamint számos koncert is szerepel.

red__masolata_600x4321

2017.06.21

Ha valamire, hát arra a Jöjjön divatba a filmklub! sorozatnak köszönhetően már rájöttünk, hogy filmklubba járni jó. Mit jó, egyenesen fergeteges – és ezt a szót azért használjuk épp most, mert egy újonnan felfedezett hely annyira lenyűgözött minket, hogy nem találunk jobbat. Az Auróra Random filmklub elnevezésű estjén vettünk részt, ahol random filmre random zenék szóltak, az élményt pedig reméljük, sosem felejtjük el.

kaff2017logo_masolata

2017.06.21

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek a június 21-én kezdődő 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, amelynek idei díszvendége Ausztrália. Nem kérdés, hogy az ötnapos seregszemle idejére a nemzetközi animáció legjava Kecskemétre költözik, ahogy az sem, hogy a díjakat a legjobbak kapják. Cikkünkben példákkal támasztjuk alá ezt a kijelentést!

Raduly_gyorgy_2_masolata

2017.06.20

„…a Filmarchívum maga az elvarázsolt kastély. Ebben szeretnénk kalauzolni az embereket és úgy vélem, amennyiben megtaláljuk a megfelelő hangot és érdekes tartalmat, a közönség erre nyitott lesz” – mondta a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója azzal kapcsolatosan, hogyan kívánják elérni a közönséget. Ráduly György az intézmény terveiről, valamint saját pályájáról mesélt nekünk.

vv_mood_4_masolata

2017.06.20

Befejeződött a Virágvölgy című, coming-of-age történettel keresztezett road movie 25 napos forgatása. Csuja László a Filmalap Inkubátor Programjának egyik győzteseként készítheti el első nagyjátékfilmjét Enyedi Ildikó mentorálásával. Az alkotó már vágja a filmet, mely a tervek szerint jövő ősszel lesz látható a hazai mozikban.

cinema-442977_960_720

2017.06.18

A megújult Magyar Nemzeti Filmarchívum filmekkel készül a nyári melegre: célja, hogy minél több helyszínen, minél szélesebb közönséghez juttassa el a magyar filmes örökséget. Az új koncepció jegyében a nyári fesztiválokon és a kertmozikban is láthatók lesznek a magyar klasszikusok. Kapolcstól kezdve a Corvintetőn át, a Szigettől a Balatonig nyáron a filmek (is) középpontba kerülnek.

Out_04_masolata

2017.06.16

„Fontos volt, hogy a főszereplő egyre inkább kívül kerüljön mindenen, mégis meglegyen az az érzés, hogy van esélye visszalépni” – mondta első filmjének történetéről Kristóf György. A 2017-es cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójában szereplő Out rendezőjével beszélgettünk többek között arról is, mennyire édes teher egy elsőfilmes számára, ha alkotása Cannes-ig menetel.

Sunset_JakabJuli1

2017.06.15

Milyen filmeken dolgoznak jelenleg a magyarországi rendezők? Kik azok, akik épp a napokban kezdtek el forgatni? Kik tűnnek fel a Sunset, a Rossz versek, a Paraziták a Paradicsomban, a Virágvölgy és az X. főbb szerepeiben? És mikor kerülnek ezek az alkotások a mozikba? Cikkünkben e kérdésekre is választ adunk!

vintage-2239661_960_720

2017.06.11

Összesen mintegy 170 millió forintból 24 film elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra programjában. A médiatanács a 2017-es Ember Judit-pályázat idei első fordulójában tizenhét dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja 109 millió forinttal.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának Liliom című előadása kapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján. A június 24-ei este megtartott díjátadó ünnepségen életműdíjjal jutalmazták Giricz Attila színművészt, az Újvidéki Színház tagját és Szélyes Ferencet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészét.

Barcelonába érkezik a magyar kortárs tervezőművészetet bemutató Shaping Hungary: Design in the 21st Century című vándorkiállítás július elején. A tárlat a formatervezés magyar törekvéseit olyan alkotásokon keresztül ismerteti meg a nagyközönséggel, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Piston rugóhúzó, a Codolagni falitükör, a Zigzag biciklisdoboz.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényhez kapcsolódva átadták június 24-én az új helyre költöztetett Aeropark repülőgép múzeumot. Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt az idén tavasszal költözött át a repülőtéri felüljáró mellé. A Malév életében egykor meghatározó szerepet játszó repülőgép típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek.

Szent Lászlóról szóló kiállítás nyílt a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban június 24-én a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan. Köszöntőjében Márfi Gyula veszprémi érsek az 1077 és 1095 közt uralkodó Szent László alakjáról felidézte: megvolt benne a hősies bátorság és az alázat, emellett szigorú igazságosság és irgalmasság jellemezte uralkodását.

A Kincsem című kalandfilmet fényképező Szatmári Pétert választották az év operatőrének az Aranyszem Operatőr Fesztiválon. A fesztiválon 10 kategóriában 81 film versenyzett, a díjakat június 23-án este adták át a Dover házban, Budapesten. A Legenda-díjat Andor Tamásnak ítélték, aki közvetlen alkotótársa volt többek között Bacsó Péternek, Schiffer Pálnak, Makk Károlynak, Mészáros Mártának és Dobray Györgynek is.

Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a fesztivál zárónapján, július 15-én a Veszprém Arénában a „Celebrating Prince” turné keretében. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a prémium zenei fesztivál idei fellépőinek névsora a nagyszínpadon.

NPG_final_logo_with_Purple_background

Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó „űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-jétől szeptember 11-éig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínálva a látogatóknak.

Egyebek mellett Ábrahám Pál-, Eisemann Mihály-, Fényes Szabolcs-, Seress Rezső-dallamok és Békeffy István-, G.Dénes György-, Kellér Dezső-, illetve Nóti Károly-szövegek kerülnek terítékre az Astoria CoolTúra sorozat következő rendezvényén. Mindez június 15-én a Danubius Hotel Astoria éttermében, amely ezúttal egy múltszázad eleji kaszinó miliőjét idézi, ahol a történet két szereplője a kor nagy filmslágerein keresztül bonyolítja reménytelen, kusza, ábrándos szívügyeit.

Megjelent a 25. Telekom VOLT Fesztivál CD-je exkluzív dalokkal és számos, örök érvényű slágerrel, amelyek az elmúlt éveket idézik fel. Kizárólag ezen az albumon hallható a VOLT Allstars + Zävodi Jelszó: LOVE című dala, amelyet Demjén Ferenc tiszteletére hazai sztárok adnak elő, és a fesztivál himnusza, amelyet a Punnany Massif jegyez.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma