Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.15

Picasso személyiségéről sokat elárul az az elhíresült mondata, amelyet a Guernica című festménye kapcsán mondott. „Ez az Ön műve, Mester?” – kérdezték tőle egy alkalommal a képre utalva. „Nem, ez az Önöké” – válaszolta higgadtan Picasso. Azzal kapcsolatban, hogy ki is volt a kérdező, több variáció is ismeretes. Egyesek szerint egy német tiszt, mások szerint viszont egy német újságíró.

PicassoGuernica
Picasso: Guernica

A Guernicán kívül számos más festmény eszünkbe juthat, ha Pablo Picasso nevét halljuk. Tudjuk, hogy világhírű festővé vált, de keveset tudunk indulásáról, ifjúkoráról és egyáltalán arról a folyamatról, melynek során művészete formálódott. Ezért is tölt be hiánypótló szerepet Az ifjú Picasso című, Phil Grabsky által rendezett dokumentumfilm, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínház Exhibition on Screen sorozatában április 27-én vetítenek.


Picasso gyermekkora többféle szempontból is meghatározta művészetét. Egy rendkívüli szépségű helyen, Malagában töltötte gyermekéveit. A bikaviadalok látványa, a flamenco, a tenger, a mediterrán utcaképek mind-mind erős hatást gyakoroltak rá. Bár tanulmányozta a német, francia, olasz festészet hagyományait, és azt be is építette műveibe, kezdeti időszakának képei mindig délre viszik a szemlélőt. Szivacsként szívta magába a látottakat, formái, színei mind Dél-Spanyolország kultúráját őrzik. Klasszikus stílusúnak nevezhető első festményein érezhető, hogy a gyökerei, az ősei fontosak voltak a számára.


Young_Piasso
Az ifjú Picasso rendezője
Forrás: State Cinema

Kispolgári családban nevelkedett, izgalmas gyermekkora összekapcsolódott a művészettel. Rajztanár édesapja nagy hatást gyakorolt rá. Tízéves korában az északnyugati La Corunaba költöztek, ahol apja rengeteget festett, Picasso pedig a három és fél év itt töltött idő alatt képzőművészeti iskolába járt. A lázadó, öntörvényű művész – aki folyamatosan lázadt a konvenciók, sztereotípiák és a művészeti akadémia ellen is – tudása nagyon erős alapokra épült, és számos különböző hatást szívott magába. Ezeket formálta át saját művészetévé.


Barcelonában magával ragadta őt a bárok világa, ahol fiatal művészek élénk közösségével találkozott. Első kiállítására is egy barcelonai kávézóban került sor. Közben a figyelme fokozatosan Párizsra terelődött, ahol már több barátja is dolgozott, miközben bohém életet éltek. Barcelona, Párizs és általában Európa felé való nyitottságának hatására stílusa a realizmus felé változott. Színeket, szabadságot keresett, a művészi életet pedig egyre közelibbnek érezte magához.


pablo-picasso-la-vie-1903-197x128-cm-oil-on-canvas-1368425647_b
Picasso: Az élet (1903)

Első párizsi látogatása nyitotta ki számára a világot, és megerősítette abban, hogy a francia fővárosba költözzön. Innentől kezdve kettős kulturális hatás figyelhető meg műveiben. Kikerült a védőburokból, és egészen más életet kezdett élni, mint Spanyolországban, maga gondoskodott a megélhetéséről, ő irányította az életét, teljes szabadsággal rendelkezett. Izgatta az éjszakai Párizs világa, a kabarék, a Moulin Rouge. Mindent látni akart, és mindent meg akart mutatni.


A kék korszak elnevezésű periódus a barátja, Carlos Casagemas halála okozta fájdalom túléléséről szólt. Mindketten ugyanazt a nőt, Fernande Olivier-t szerették. Casagemas nem kaphatta meg őt, fájdalmában öngyilkos lett.


Prod_2_LR
Filmezés Malagában
Forrás: Exhibition on Screen

A nehéz időszakban Picasso kereste az identitását, Barcelonába ment, ahol érzékelte a különböző társadalmi osztályok között kialakult óriási különbségeket. A szegénységet igyekezett megragadni, szimbolikus alkotások születtek ebben az korszakában, például Az Élet című kép. Ekkor készült festményei két típusba sorolhatók: a szegénység, csavargás témáival, illetve az erotikus töltetű, a bordélyok világát visszatükröző művek.


Párizsba visszatérve a Bateau Lavoirba költözött, múzsája még mindig Fernande Olivier. A művészt hangulatváltozások, ellentétes érzelmek váltakozásai jellemezték, a film alkotói szerint a nőgyűlölet sem állt távol tőle.


family-of-saltimbanques
Picasso: Akrobatacsalád

A rózsaszín korszak az akrobaták, cirkuszok világáról szólt. Lenyűgözte ez a világ, és ebben az időszakban már a műgyűjtők érdeklődése is fokozódott alkotásai iránt. Ennek következtében jobb életet élhetett, kedvezőbb körülmények között. A rózsaszín ezt a könnyedebb életet jelképezi.


Festészetében ekkor már egyre inkább az egyszerűsítésre való törekvés jellemezte, az érdekelte, hogy hogyan ábrázol és nem az, hogy mit. Folyamatosan kereste a választ arra a kérdésre, hogy mi a festészet, és mi ebben az ő feladata.


Prod_6_LR
Picasso szülőházában
Forrás: Exhibition on Screen

Sorsfordítónak volt számára az az afrikai művészeti kiállítás, melyen maszkokkal és az ősi, primitív művészet tárgyaival találkozott. Ekkor jutott arra a felismerésre, hogy a festészet a varázslat egy formája, és úgy érezte, megtalálta saját útját. Innentől kezdve a valóságon túllépve az emberalakok egyszerűsített ábrázolására törekedett, újítóvá akart válni, új művészetet létrehozni.


Az első, forradalminak számító mű az Avignoni kisasszonyok című kép volt, amely a kubizmus kezdetének is tekinthető. Az adott korszakban ez megdöbbentő, erőszakos hatású volt, ezért sokan elutasították. A képen Gauguin, a primitivizmus és a klasszicizmus hatásai keverednek. Az egyedül rá jellemző festészeti stílus világhírű művésszé tette őt.


cultura-picasso-avignoni-kisasszonyok-1906
Picasso: Az avignoni kisasszonyok (1906)

Picasso festményei alapjaiban változtatták meg látásmódunkat: képeinek egyes részleteit a néző képzeletének kell összeillesztenie. A film által összefoglalt, 14 évet felölelő időszakra nagyon jellemző volt az egyik művészettörténész állítása, amely szerint Picasso gyermekkorában úgy festett, mint egy felnőtt, felnőttként pedig úgy, mint egy gyermek. Sikerült túljutnia a festészet határain, és soha nem fáradt bele a kísérletezésbe. Művészete külön világegyetemet alkot, amely a 20. század egyik lehetséges értelmezési módját kínálja a számunkra.


Rácz Anna

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

vandor_rita_konyve__R

2019.06.15

Bauhaus100 logótervek, piktogramok, képeslapok, bélyegek és plakátok szerepelnek azon a két termen átívelő installáción, amely a Kassák Múzeum re:flex című kiállításának munkáit foglalja keretbe. A szeptember 1-jéig látható tárlaton a Moholy Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikusainak munkáin figyelhetjük meg, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma