2013.06.10

Csaknem harmincéves éves külföldi tartózkodás után, 2012-ben Magyarországra visszatelepült Keserü Károly kortárs festő műveit vonultatja fel a budapesti B55 Galéria kiállítása. Az Ausztráliában, Németországban, Londonban és Bolognában is elismert művész képei a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül.

b55_keseru_karoly_megnyito_CSS-91modKeserü Károly művészetének titka az aprólékos gonddal kidolgozott, mikrokozmikus pöttyökből és négyzethálóból álló absztrakt képekben rejlik. A hangulatában és színvonalában londoni és new york-i galériákat idéző B55galéria falain látható képek négyzethálóit cérnaszálak mátrixa hozza létre, amely a fekvő vásznon átlátszó gyanta segítségével rögzül. A korai modernista művészet, a korai orosz és holland geometrikus absztrakció elemei, a dadaizmus, a zene éppolyan inspirálóan hatottak rá Keserü Károlyra, mint az ausztrál bennszülöttek festményei vagy édesanyja hímzett kézimunkái.


Azontúl, hogy a parányi elemekből álló, rendkívül részletes, önmagát felbontó és rekonstruáló vászonképek illetve papírmunkák megnyugtató és meditatív hatással bírnak, motívumaik ritmikus összjátéka vákuumszerűen szippantja magába a a művet élvező nézőt, s egyúttal  szembesíti az emberi lét állapotával, az elindulás, a megállás, az újraindulás stációival is.


A képhez közeledve háromfajta helyzetet vehet fel az a néző, aki aktív élményként kívánja megélni a találkozást, és értékelni szeretné a mű térbeli viszonyait. A felülethez közeli nézőpontból a felszín és a jelek anyagiságának részletei láthatóak. Hátrébb lépve elvesznek a részletek, ugyanakkor a festmények és a rajzok kimozdulnak alapvetően statikus természetükből, hangsúlyossá válik a jelek alól kiemelkedő alap illetve képsík. Még hátrébb lépve elvész minden részlet, a háttér és előtér teljes egészként érzékelhető, a négyzethálón átvonuló pöttyök struktúrája pedig a természetes fény hatására állandóan lebomló és újjáépülő táncot jár a vásznon.


A művész, aki szenvedélyesen szereti Bachot, saját bevallása szerint alkotás közben gyakran hallgat klasszikus és kortárs muzsikát. „Amikor apró pöttyök miriádjai optikai interakcióba lépnek a négyzetekkel, olyan csendes rezonancia keletkezik, mint amilyet hallható formában a zenei hangok adnak. Megpróbálom arra ösztönözni a nézőket, hogy hosszabb időt töltsenek a képek előtt, illetve hogy „hallgassák” őket, hiszen a felemelkedő és aláhulló pontok pályája egy bizonyos fajta zene hallgatásához hasonlatos élményt nyújt”- nyilatkozta a művész egy 2011-ben adott interjúban.

Keserü művészetében megvan minden, ami az emberi lét modellezéséhez szükséges: humorosan harmonikus rend, kaotikus tisztaság, amelyben minden végtelenül változékony, csodálatosan abszurd, paradox és önellentmondásos. A B55 galéria absztrakt világa június 22-ig várja a látogatókat.

 

A pöttyök változó sűrűségű és színű, sejtelmes felhőket alkotnak, amelyek mintha egy tiszta/világos/átlátszó mező felett lebegnének- írja Chris Townsendneves író, kurátor kortárs művészeti trendeket összefoglaló munkájában. Az alapanyag alárendelődik a pontok mozgásának, ritmusának, energiájának és aszimmetriájának - véli a kurátor.


 


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma