728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.06.10

Csaknem harmincéves éves külföldi tartózkodás után, 2012-ben Magyarországra visszatelepült Keserü Károly kortárs festő műveit vonultatja fel a budapesti B55 Galéria kiállítása. Az Ausztráliában, Németországban, Londonban és Bolognában is elismert művész képei a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül.

b55_keseru_karoly_megnyito_CSS-91modKeserü Károly művészetének titka az aprólékos gonddal kidolgozott, mikrokozmikus pöttyökből és négyzethálóból álló absztrakt képekben rejlik. A hangulatában és színvonalában londoni és new york-i galériákat idéző B55galéria falain látható képek négyzethálóit cérnaszálak mátrixa hozza létre, amely a fekvő vásznon átlátszó gyanta segítségével rögzül. A korai modernista művészet, a korai orosz és holland geometrikus absztrakció elemei, a dadaizmus, a zene éppolyan inspirálóan hatottak rá Keserü Károlyra, mint az ausztrál bennszülöttek festményei vagy édesanyja hímzett kézimunkái.


Azontúl, hogy a parányi elemekből álló, rendkívül részletes, önmagát felbontó és rekonstruáló vászonképek illetve papírmunkák megnyugtató és meditatív hatással bírnak, motívumaik ritmikus összjátéka vákuumszerűen szippantja magába a a művet élvező nézőt, s egyúttal  szembesíti az emberi lét állapotával, az elindulás, a megállás, az újraindulás stációival is.


A képhez közeledve háromfajta helyzetet vehet fel az a néző, aki aktív élményként kívánja megélni a találkozást, és értékelni szeretné a mű térbeli viszonyait. A felülethez közeli nézőpontból a felszín és a jelek anyagiságának részletei láthatóak. Hátrébb lépve elvesznek a részletek, ugyanakkor a festmények és a rajzok kimozdulnak alapvetően statikus természetükből, hangsúlyossá válik a jelek alól kiemelkedő alap illetve képsík. Még hátrébb lépve elvész minden részlet, a háttér és előtér teljes egészként érzékelhető, a négyzethálón átvonuló pöttyök struktúrája pedig a természetes fény hatására állandóan lebomló és újjáépülő táncot jár a vásznon.


A művész, aki szenvedélyesen szereti Bachot, saját bevallása szerint alkotás közben gyakran hallgat klasszikus és kortárs muzsikát. „Amikor apró pöttyök miriádjai optikai interakcióba lépnek a négyzetekkel, olyan csendes rezonancia keletkezik, mint amilyet hallható formában a zenei hangok adnak. Megpróbálom arra ösztönözni a nézőket, hogy hosszabb időt töltsenek a képek előtt, illetve hogy „hallgassák” őket, hiszen a felemelkedő és aláhulló pontok pályája egy bizonyos fajta zene hallgatásához hasonlatos élményt nyújt”- nyilatkozta a művész egy 2011-ben adott interjúban.

Keserü művészetében megvan minden, ami az emberi lét modellezéséhez szükséges: humorosan harmonikus rend, kaotikus tisztaság, amelyben minden végtelenül változékony, csodálatosan abszurd, paradox és önellentmondásos. A B55 galéria absztrakt világa június 22-ig várja a látogatókat.

 

A pöttyök változó sűrűségű és színű, sejtelmes felhőket alkotnak, amelyek mintha egy tiszta/világos/átlátszó mező felett lebegnének- írja Chris Townsendneves író, kurátor kortárs művészeti trendeket összefoglaló munkájában. Az alapanyag alárendelődik a pontok mozgásának, ritmusának, energiájának és aszimmetriájának - véli a kurátor.


 


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma