IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.06.10

Csaknem harmincéves éves külföldi tartózkodás után, 2012-ben Magyarországra visszatelepült Keserü Károly kortárs festő műveit vonultatja fel a budapesti B55 Galéria kiállítása. Az Ausztráliában, Németországban, Londonban és Bolognában is elismert művész képei a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül.

b55_keseru_karoly_megnyito_CSS-91modKeserü Károly művészetének titka az aprólékos gonddal kidolgozott, mikrokozmikus pöttyökből és négyzethálóból álló absztrakt képekben rejlik. A hangulatában és színvonalában londoni és new york-i galériákat idéző B55galéria falain látható képek négyzethálóit cérnaszálak mátrixa hozza létre, amely a fekvő vásznon átlátszó gyanta segítségével rögzül. A korai modernista művészet, a korai orosz és holland geometrikus absztrakció elemei, a dadaizmus, a zene éppolyan inspirálóan hatottak rá Keserü Károlyra, mint az ausztrál bennszülöttek festményei vagy édesanyja hímzett kézimunkái.


Azontúl, hogy a parányi elemekből álló, rendkívül részletes, önmagát felbontó és rekonstruáló vászonképek illetve papírmunkák megnyugtató és meditatív hatással bírnak, motívumaik ritmikus összjátéka vákuumszerűen szippantja magába a a művet élvező nézőt, s egyúttal  szembesíti az emberi lét állapotával, az elindulás, a megállás, az újraindulás stációival is.


A képhez közeledve háromfajta helyzetet vehet fel az a néző, aki aktív élményként kívánja megélni a találkozást, és értékelni szeretné a mű térbeli viszonyait. A felülethez közeli nézőpontból a felszín és a jelek anyagiságának részletei láthatóak. Hátrébb lépve elvesznek a részletek, ugyanakkor a festmények és a rajzok kimozdulnak alapvetően statikus természetükből, hangsúlyossá válik a jelek alól kiemelkedő alap illetve képsík. Még hátrébb lépve elvész minden részlet, a háttér és előtér teljes egészként érzékelhető, a négyzethálón átvonuló pöttyök struktúrája pedig a természetes fény hatására állandóan lebomló és újjáépülő táncot jár a vásznon.


A művész, aki szenvedélyesen szereti Bachot, saját bevallása szerint alkotás közben gyakran hallgat klasszikus és kortárs muzsikát. „Amikor apró pöttyök miriádjai optikai interakcióba lépnek a négyzetekkel, olyan csendes rezonancia keletkezik, mint amilyet hallható formában a zenei hangok adnak. Megpróbálom arra ösztönözni a nézőket, hogy hosszabb időt töltsenek a képek előtt, illetve hogy „hallgassák” őket, hiszen a felemelkedő és aláhulló pontok pályája egy bizonyos fajta zene hallgatásához hasonlatos élményt nyújt”- nyilatkozta a művész egy 2011-ben adott interjúban.

Keserü művészetében megvan minden, ami az emberi lét modellezéséhez szükséges: humorosan harmonikus rend, kaotikus tisztaság, amelyben minden végtelenül változékony, csodálatosan abszurd, paradox és önellentmondásos. A B55 galéria absztrakt világa június 22-ig várja a látogatókat.

 

A pöttyök változó sűrűségű és színű, sejtelmes felhőket alkotnak, amelyek mintha egy tiszta/világos/átlátszó mező felett lebegnének- írja Chris Townsendneves író, kurátor kortárs művészeti trendeket összefoglaló munkájában. Az alapanyag alárendelődik a pontok mozgásának, ritmusának, energiájának és aszimmetriájának - véli a kurátor.


 


Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma