728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.05.16

Stúdió előadáson mutatkozik be május 19-én a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, amelynek Tapasztalt asszony című produkcióját tekintheti meg a közönség. A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén való szereplés apropójából Tasnádi Istvánnal, a darab írójával és rendezőjével beszélgettünk.

tasnadi_istvan_dusa_gabor_w
Fotó: Dusa Gábor
„Kérdésekkel és anyaggyűjtéssel indultunk neki a Tapasztalt asszony próbafolyamatainak­­­” − emlékezett vissza Tasnádi István. „Az előadás, melynek ősbemutatóját 2012 októberében tartottuk egy lánynevelő brossura alapvetéseiből, vajdasági asszonyokkal készített beszélgetésekből, visszaemlékezéseikből és nőknek írt kézikönyvekből kiindulva igyekszik válaszokat találni férfi és nő kapcsolatának testi-lelki fenntarthatóságára. Leginkább az érdekelt, hogyan működik egymással a férfi és a nő, hogyan lehet összetartani családokat, mi a különbség és hasonlóság a régebbi és a 21. századi korok férfi illetve női szerepei között” − mesélte a rendező, majd hozzátette: a házasság az elmúlt nyolcvan évben radikális változáson esett át. „A mai házasságok fele válással végződik: de vajon azok a házasságok, amelyek évtizedekkel korábban egy életen át tartottak, tökéletes együttélések voltak?”− ­tette fel a kérdést Tasnádi, aki úgy véli, nagyanyáink idejében is léteztek a maihoz hasonlatos problémák. A hálószobatitkok, a szexuális problémák egyre inkább kibeszélhetővé válnak, régebben viszont mindez a tabutémák és az illetlenség körébe tartozott.


A rendező felidézte, régebben a vagyon megtartása érdekében a felek egymás mellett maradtak még akkor is, ha cserébe boldogtalanság, szexuális elhidegülés kísérte végig az együtt leélt évtizedeket. „Nem túlzás azt mondani, hogy ötven-nyolcvan évvel ezelőtt bizony gazdasági kényszerből házasodtak és maradtak együtt a felek. Nagyanyáink, dédszüleink idejében az egyéni karrier, a gazdasági boldogulás, a pénz hajszolása egyáltalán nem tartozott a boldogság központú élet alapfeltételei közé, ellentétben a 21. század társadalmi felfogásával, miszerint már nők is építhetnek karriert, kivívhatják egyenjogúságukat.”


A rendező hangsúlyozta, az előadás nem ítélkezni akar, hanem felvillantani olyan témákat, amelyeknek nem biztos, hogy tudatában vagyunk, vagy, ha igen, akkor nem szívesen nézünk szembe velük. Tasnádi István elárulta azt is, mit takar a darab műfaját jelölő genre-revü: látványos, szórakoztató zenés-táncos műsor, abszurd, ironikus jelenetekkel, monológokkal összekötött szövegek keretbe foglalt egysége. A Tapasztalt asszony című darabnak éppen ezért nincs is ától−zéig tartó története, nem egy adott karakter vagy karakterek jellemének változását mutatja be. A középpontban a férfi és a nő áll. Kabaré, tánc, ének együtt jut érvényre a színpadon. Ráadásul az előadás a színészi improvizációnak is teret enged. „Azt a feladatot adtam a színészeknek, hogy legénybúcsú és leánybúcsú témában találjanak ki valami olyat, amelyet jelenetként színre vihetünk. A feladatot remekül megoldották”  – mesélte büszkén Tasnádi István, aki a Szemlén bemutatkozó többi produkció közül Szálinger Balázs Köztársaság és a Komáromi Jókai Színház A hentessegéd című darabjára a leginkább kíváncsi. Ez utóbbi, amely egyébként Ladislav Ballek művének színpadi változata a Thália Színház nagyszínpadán, május 18-án tekinthet meg a közönség.


A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a határon túli színházak számára, de kiváló alkalom ez a társulatok közötti tapasztalatcserére is.  Tasnádi István az őszintén örül annak, hogy az egyébként nehéz körülmények között próbáló szerbiai magyar társulat Pesten is megmutathatja tehetségét és virtuozitását, ezzel színesítheti és gazdagíthatja a színházi repertoárt.


Jónás Ágnes

 

 

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma