2013.05.16

Stúdió előadáson mutatkozik be május 19-én a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, amelynek Tapasztalt asszony című produkcióját tekintheti meg a közönség. A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén való szereplés apropójából Tasnádi Istvánnal, a darab írójával és rendezőjével beszélgettünk.

tasnadi_istvan_dusa_gabor_w
Fotó: Dusa Gábor
„Kérdésekkel és anyaggyűjtéssel indultunk neki a Tapasztalt asszony próbafolyamatainak­­­” − emlékezett vissza Tasnádi István. „Az előadás, melynek ősbemutatóját 2012 októberében tartottuk egy lánynevelő brossura alapvetéseiből, vajdasági asszonyokkal készített beszélgetésekből, visszaemlékezéseikből és nőknek írt kézikönyvekből kiindulva igyekszik válaszokat találni férfi és nő kapcsolatának testi-lelki fenntarthatóságára. Leginkább az érdekelt, hogyan működik egymással a férfi és a nő, hogyan lehet összetartani családokat, mi a különbség és hasonlóság a régebbi és a 21. századi korok férfi illetve női szerepei között” − mesélte a rendező, majd hozzátette: a házasság az elmúlt nyolcvan évben radikális változáson esett át. „A mai házasságok fele válással végződik: de vajon azok a házasságok, amelyek évtizedekkel korábban egy életen át tartottak, tökéletes együttélések voltak?”− ­tette fel a kérdést Tasnádi, aki úgy véli, nagyanyáink idejében is léteztek a maihoz hasonlatos problémák. A hálószobatitkok, a szexuális problémák egyre inkább kibeszélhetővé válnak, régebben viszont mindez a tabutémák és az illetlenség körébe tartozott.


A rendező felidézte, régebben a vagyon megtartása érdekében a felek egymás mellett maradtak még akkor is, ha cserébe boldogtalanság, szexuális elhidegülés kísérte végig az együtt leélt évtizedeket. „Nem túlzás azt mondani, hogy ötven-nyolcvan évvel ezelőtt bizony gazdasági kényszerből házasodtak és maradtak együtt a felek. Nagyanyáink, dédszüleink idejében az egyéni karrier, a gazdasági boldogulás, a pénz hajszolása egyáltalán nem tartozott a boldogság központú élet alapfeltételei közé, ellentétben a 21. század társadalmi felfogásával, miszerint már nők is építhetnek karriert, kivívhatják egyenjogúságukat.”


A rendező hangsúlyozta, az előadás nem ítélkezni akar, hanem felvillantani olyan témákat, amelyeknek nem biztos, hogy tudatában vagyunk, vagy, ha igen, akkor nem szívesen nézünk szembe velük. Tasnádi István elárulta azt is, mit takar a darab műfaját jelölő genre-revü: látványos, szórakoztató zenés-táncos műsor, abszurd, ironikus jelenetekkel, monológokkal összekötött szövegek keretbe foglalt egysége. A Tapasztalt asszony című darabnak éppen ezért nincs is ától−zéig tartó története, nem egy adott karakter vagy karakterek jellemének változását mutatja be. A középpontban a férfi és a nő áll. Kabaré, tánc, ének együtt jut érvényre a színpadon. Ráadásul az előadás a színészi improvizációnak is teret enged. „Azt a feladatot adtam a színészeknek, hogy legénybúcsú és leánybúcsú témában találjanak ki valami olyat, amelyet jelenetként színre vihetünk. A feladatot remekül megoldották”  – mesélte büszkén Tasnádi István, aki a Szemlén bemutatkozó többi produkció közül Szálinger Balázs Köztársaság és a Komáromi Jókai Színház A hentessegéd című darabjára a leginkább kíváncsi. Ez utóbbi, amely egyébként Ladislav Ballek művének színpadi változata a Thália Színház nagyszínpadán, május 18-án tekinthet meg a közönség.


A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a határon túli színházak számára, de kiváló alkalom ez a társulatok közötti tapasztalatcserére is.  Tasnádi István az őszintén örül annak, hogy az egyébként nehéz körülmények között próbáló szerbiai magyar társulat Pesten is megmutathatja tehetségét és virtuozitását, ezzel színesítheti és gazdagíthatja a színházi repertoárt.


Jónás Ágnes

 

 

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma