728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2017.04.11

„Életművem legfontosabb pillanatait foglalja össze ez a tárlat” – mondta el a háromszoros Oscar-díjas operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro április 10-én a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az apropó pedig nem más volt, mint a Writing with Light (Fénnyel írni) című kiállítás, mely Storaro fotóit sorakoztatja fel. A megnyitó előtti sajtóbejáráson jártunk.

_D0A9925_Copy


Vittorio Storaro már 11 évesen elkezdett fényképezni, 18 évesen pedig beiratkozott egy olasz állami filmes iskolába operatőr szakra. Első önállóan fényképezett filmje, a Giovinezza, Giovinezza 1968-ban készült. Az operatőr olyan neves filmrendezőkkel dolgozott együtt, mint Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola és Warren Beatty. Filmjei között szerepel többek között A megalkuvó, Az utolsó tangó Párizsban, Az utolsó császár, az Apokalipszis most, A kis Buddha, a Sólyomasszony, valamint a Wagner, melyet Tony Palmer rendezővel Budapesten forgattak. Storaro számára a Coppola által 1979-ben rendezett Apokalipszis most Oscar-díjat hozott, de később a Vörösök és Az utolsó császár című filmekért is kitüntették a legjobb operatőrnek járó Oscar-szoborral.


_D0A9828_Copy

 

Storaro a Writing with Light (Fénnyel írni) című kiállítás megnyitója előtt tartott sajtóbejáráson elmondta: a tárlat életművének legfontosabb pillanatait foglalja össze, hosszú pályafutásának mintegy harminc évét követi végig, és a fény, valamint a színek természetére fókuszál. Ugyanis épp ez az, ami mindig is foglalkoztatta a világhírű operatőrt:

 

„fénnyel írni, megragadni egy adott pillanatot. Elvégre ez a fotózás lényege.”

 

Vittorio Storaro hosszú évtizedekig kutatta a fény természetét, lényegét. E kutatás eredményeként jelent meg 2002-ben egy kötete, melyben összefoglalja kutatása eredményeit és bizonyítja, hogy a festészet, a fotográfia és a mozgókép viszonyát vizsgálja. Valójában erre mutat rá a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható kiállítás is. Ahogy a capacenter.hu oldalon is olvashatjuk: „A fény, a színek és az elemek, illetve a látvány emberi pszichére gyakorolt hatásának kutatása át- meg átszövi Storaro életművét. Számára a kép mindig is titok, enigma marad, melynek valódi természetét talán soha nem fogjuk megfejteni. Ám hatásmechanizmusát nagyon is átérezzük.”.


_D0A9974_Copy

 

A kiállítási anyag mintegy összegzése az alkotó eddigi életművének, mely a Bernardo Bertoluccival, Francis Ford Coppolával, valamint Warren Beatty-vel közösen készített filmek képeit vonultatja fel. Találkozhatunk Az utolsó császár, a Wagner, a Dick Tracy, az Apokalipszis most és Az utolsó tangó Párizsban képkockáival, ugyanakkor a képi világukat ihlető festmények reprodukcióival is. Megtudhatjuk tehát, hogy az Apokalipszis most képi világára Henri Rousseau dzsungel témájú festményei hatottak, míg más filmekhez olyan alkotók művei szolgáltattak ihletet, mint Caravaggio, Leonardo da Vinci, vagy Vittore Carpaccio.


_D0A9985_Copy

 

A sajtóbejáráson Storaro elmondta: a kiállított festményeken és filmképeken felfedezhetjük a fényt, de a fény és árnyék dichotómiáját is. „A különböző ellentétek – például a fény és az árnyék, a férfi és a nő, a tudat és a tudattalan – közötti egyensúlyt kutatom” – árulta el az operatőr, mi pedig úgy találjuk, pontosan erről szól ez a kiállítás. Arról, milyen csoda születhet, ha megtaláljuk az egyensúlyt.

 

A kiállítás, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál része, április 11. és június 25. között tekinthető meg a Capa Központban.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma