2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.08.04
Polgári Lilla

Augusztus 4-én egy sajtóbejárás keretében jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a Budai Vigadó felújítását. A teljes rekonstrukcióra 5,5 milliárd forintot különített el a kormány.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az augusztus 4-én tartott sajtóbejáráson kijelentette, hogy már régóta érett a Hagyományok Házának helyet adó Budai Vigadó felújítása, visszaadni annak régi tündöklését, ahogy az történt például a Zeneakadémiával vagy az Erkel Színházzal. „Annak idején a budai polgárok úgy gondolták, hogy ha már a pestieknek járt egy vigadó, akkor nekik is – ez hozta létre ezt a gyönyörű épületet.” A rekonstrukcióra 5,5 milliárd forintot különített el a magyar kormány, a munkálatokra két és fél évet szánnak.


budai_vigado1


A szót utána Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója vette át, aki kitért az intézmény történetére is. „A Budai Vigadó 1951 óta gyakorlatilag a népművészet otthona. Ekkor két intézményt alapítottak: az egyik a Magyar Állami Népi Együttes volt, a másik a Népművészeti Intézet. Utóbbiból aztán különböző ideológiai és kultúrpolitikai irányoknak megfelelően mindenféle változatok lettek, a Hagyományok Háza létrejöttével viszont idekoncentrálódott mindaz a funkció, amelyek korábban szétszórtan, különböző intézményekben voltak.” A 2001 óta működő Hagyományok Háza így összevontan látja el a Népművészeti Intézet és a Magyar Állami Népi Együttes feladatait és tevékenységeit.


budai_vigado2


A főigazgató egy bejárás keretében részletezte az épület problémáit, valamint a felújításra szoruló területeket. Cél az eredeti állapotok visszaállítása, figyelembe véve a műemlékvédelmi szempontokat is. A sajtó munkatársai megtekinthették például a szigetelésre szoruló pincét, amelyet rendszeresen elönt a víz, valamint azokat a szűk, az épületben szétszórtan elhelyezkedő próbatermeket, amelyeket a Magyar Állami Népi Együttes a mai napig használ, ámbár már rég túlnőtt. A ház gépészete, elektromos ellátása és csatornázása is elavultnak számít. A tervek között szerepel még az épület belső udvarának átriummá alakítása, befedése is. A főigazgató megemlítette, hogy a vendégek rendszeresen eltévednek az épületben, így cél az átláthatóság javítása is. Elmondta, hogy a rekonstrukció gondolata korábban is megfogalmazódott a döntéshozók körében, ennek köszönhető, hogy a Rákosi-korszakban egyszer már lebontott liftet 2013-ban visszaépítették, így újra idősek és mozgáskorlátozottak is látogathatják az itteni előadásokat.


budai_vigado


Fotó: Csákvári Zsigmond

 

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma