2017.11.08

Tizenhatodik alkalommal adták át az M. S. mesterről, a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mesteréről elnevezett díjat a Magyar Nemzeti Galériában november 8-án. Az elismerést idén dr. Feledy Balázs művészeti író, művészettörténész, író kapta, aki a díj történetében az első elméleti szakember. Feledy Balázs elmondta: „minden művészetben az a jó, ha van benne titok – ennek megfejtése a célom”.

M. S. mesterről személyéről a monogramon kívül szinte semmit sem tudunk. A leírás szerint M. S. mester a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mestere. Csupán hét képe maradt fent, melyek 1500 és 1510 között készültek – köztük a legismertebb a Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve.


_D0A9989_Copy
Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész


Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, a díj egyik alapítója, az átadott bronz kisplasztika készítője elmondta: ez civil díj, amelyet azért hoztak létre, mert a „művészeknek jól tud esni, ha valami elismerést kap”. Az első díjat 2001-ben adták át, melyet Patay Mihály freskófestő kapott – azóta több képzőművész és restaurátor is kiérdemelte az elismerést. A Vincze László grafikusművész egyedi készítésű oklevelét és a bronz szobrot idén dr. Feledy Balázs művészeti írónak ítélte oda a kuratórium.

 

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke laudációjában hangsúlyozta, hogy Feledy Balázs művészeti íróként a műalkotások értésére, megértetésére törekszik, de ezzel együtt igyekszik megszerettetni is a műveket a közönséggel. Több mint ezer kiállítást nyitott meg 1998 óta és több mint négy évtizede tevékenykedik az ipar- és a festőművészet terén, és kurátorként is számon tartjuk őt. Az évek során legalább 20 kötetet szerzett vagy társszerzőként közreműködött, körülbelül száz katalóguselőszót készített, valamint Magyarország Alaptörvénye díszkiadása szerkesztőbizottságának is tagja volt. Munkásságában fontosnak tartja a művészeti ágak közötti kitekintést.

 

_D0A0043_Copy
dr. Feledy Balázs művészeti író átveszi az M. S. mester-díjat Jankovics Marcelltől


Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mielőtt átnyújtotta volna a díjat, kiemelte, hogy idén volt hetvenéves dr. Feledy Balázs, amiről feltétlenül meg kell emlékeznünk. „Goethe mondta azt, hogy a „zsenialitás 95 százaléka szorgalom – ez jellemző Feledy Balázsra is”. Majd hozzátette, hogy nagyon fontos az, amit művészeti íróként tesz, hiszen „sok életművet te tartasz életben”.

„Nagy megtiszteltetés, hogy első művészettörténészként, első művészeti íróként, vagyis első elméleti szakemberként kaptam meg a díjat” – mondta köszönőbeszédében dr. Feledy Balázs. Megjegyezte továbbá, hogy „minden művészetben az a jó, ha van benne valami titok – ennek a megfejtése, átadása a célom, a fő ars poeticám”. Ez jól illeszkedik M. S. mesterhez is, hiszen őt is titkok veszik körül.

_D0A9968_Copy


Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

Download

2018.03.22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Jerzy Snopek lengyel nagykövet március 21-én a Fonó Budai Zeneházban tartott, „Együtt táncol, s issza borát” című lengyel-magyar gálán aláírta a Felczak Alapról szóló lengyel-magyar memorandumot. A miniszter kiemelte: a két ország még akkor is barátja egymásnak, ha érdekeik nem mindig esnek egybe.

_D0A0458_Copy

2018.03.22

Idén június 8. és 17. között rendezik meg a tíz napig tartó, operaelőadásokat, hangversenyeket, kiállítást és filmvetítést is magában foglaló Bartók Plusz Operafesztivált. Az esemény – melyet 2001-ben tartottak meg először – célja egyrészt Miskolc kulturális turizmusának fejlesztése, másrészt a nagy múlttal rendelkező opera mint műfaj népszerűsítése.

106357_borito

2018.03.21

A legkiválóbb magyar avantgárd költő volt. Rendkívül sokszínű személyiség, aki bármihez fogott is, azt mindig siker övezte, így nemcsak az írásban, de a festészetben is maradandót alkotott – tehetsége és lelkesedése pedig környezetét is megihlette. Az éppen ma 131 éve született Kossuth-díjas íróra, költőre, képzőművészre, a magyar avantgárd legjelesebb képviselőjére: Kassák Lajosra emlékezünk.

Jótékonysági gálaműsort ad a Duna Palota dísztermében március 22-én este a Bánffy Szalon az V. kerületi önkormányzattal és több szervezettel összefogva – mondta el Molnár Adrienn, a szalon vezetője az M1 aktuális csatorna március 21-ei műsorában, hozzátéve, hogy 17 művész lép fel a gálaesten. A fellépők közül kiemelte Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművészt, aki saját zongorakísérete mellett mond verset és Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekest, aki kalotaszegi népdalokkal készül a gálaestre.

A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá a tervek szerint 2021-re. Megújul a színház homlokzata és újabb bejáratok is épülnek. A bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is létrehoznak. Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár pedig átköltözik a jelenlegi büfé helyére. A Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak.

Két új kiállítást nyit március 22-én Jeruzsálemben az Izrael Múzeum, melyek a holt-tengeri tekercseket és megtalálásuk történetének új részleteit mutatják be. A tárlatok azokról a rendkívüli régészeti leletekről szólnak, melyek új fényt vetettek az emberiség egyik legfontosabb kulturális hagyományának történtére. Az egyik tárgy a Genezis, vagyis Mózes első könyve, a Teremtés könyve szövegének apokrif, vagyis a vallási kánonba be nem vett tekercse, a Biblia legősibb változata, melyet hetven évvel ezelőtt a Júdeiai-sivatagban találtak meg. A második új kiállítás a 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációját jelentő tekercsek felfedezésének hátteréről szól.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma