2017.11.08

Tizenhatodik alkalommal adták át az M. S. mesterről, a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mesteréről elnevezett díjat a Magyar Nemzeti Galériában november 8-án. Az elismerést idén dr. Feledy Balázs művészeti író, művészettörténész, író kapta, aki a díj történetében az első elméleti szakember. Feledy Balázs elmondta: „minden művészetben az a jó, ha van benne titok – ennek megfejtése a célom”.

M. S. mesterről személyéről a monogramon kívül szinte semmit sem tudunk. A leírás szerint M. S. mester a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mestere. Csupán hét képe maradt fent, melyek 1500 és 1510 között készültek – köztük a legismertebb a Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve.


_D0A9989_Copy
Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész


Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, a díj egyik alapítója, az átadott bronz kisplasztika készítője elmondta: ez civil díj, amelyet azért hoztak létre, mert a „művészeknek jól tud esni, ha valami elismerést kap”. Az első díjat 2001-ben adták át, melyet Patay Mihály freskófestő kapott – azóta több képzőművész és restaurátor is kiérdemelte az elismerést. A Vincze László grafikusművész egyedi készítésű oklevelét és a bronz szobrot idén dr. Feledy Balázs művészeti írónak ítélte oda a kuratórium.

 

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke laudációjában hangsúlyozta, hogy Feledy Balázs művészeti íróként a műalkotások értésére, megértetésére törekszik, de ezzel együtt igyekszik megszerettetni is a műveket a közönséggel. Több mint ezer kiállítást nyitott meg 1998 óta és több mint négy évtizede tevékenykedik az ipar- és a festőművészet terén, és kurátorként is számon tartjuk őt. Az évek során legalább 20 kötetet szerzett vagy társszerzőként közreműködött, körülbelül száz katalóguselőszót készített, valamint Magyarország Alaptörvénye díszkiadása szerkesztőbizottságának is tagja volt. Munkásságában fontosnak tartja a művészeti ágak közötti kitekintést.

 

_D0A0043_Copy
dr. Feledy Balázs művészeti író átveszi az M. S. mester-díjat Jankovics Marcelltől


Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mielőtt átnyújtotta volna a díjat, kiemelte, hogy idén volt hetvenéves dr. Feledy Balázs, amiről feltétlenül meg kell emlékeznünk. „Goethe mondta azt, hogy a „zsenialitás 95 százaléka szorgalom – ez jellemző Feledy Balázsra is”. Majd hozzátette, hogy nagyon fontos az, amit művészeti íróként tesz, hiszen „sok életművet te tartasz életben”.

„Nagy megtiszteltetés, hogy első művészettörténészként, első művészeti íróként, vagyis első elméleti szakemberként kaptam meg a díjat” – mondta köszönőbeszédében dr. Feledy Balázs. Megjegyezte továbbá, hogy „minden művészetben az a jó, ha van benne valami titok – ennek a megfejtése, átadása a célom, a fő ars poeticám”. Ez jól illeszkedik M. S. mesterhez is, hiszen őt is titkok veszik körül.

_D0A9968_Copy


Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma