NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2017.11.08

Tizenhatodik alkalommal adták át az M. S. mesterről, a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mesteréről elnevezett díjat a Magyar Nemzeti Galériában november 8-án. Az elismerést idén dr. Feledy Balázs művészeti író, művészettörténész, író kapta, aki a díj történetében az első elméleti szakember. Feledy Balázs elmondta: „minden művészetben az a jó, ha van benne titok – ennek megfejtése a célom”.

M. S. mesterről személyéről a monogramon kívül szinte semmit sem tudunk. A leírás szerint M. S. mester a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mestere. Csupán hét képe maradt fent, melyek 1500 és 1510 között készültek – köztük a legismertebb a Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve.


_D0A9989_Copy
Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész


Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, a díj egyik alapítója, az átadott bronz kisplasztika készítője elmondta: ez civil díj, amelyet azért hoztak létre, mert a „művészeknek jól tud esni, ha valami elismerést kap”. Az első díjat 2001-ben adták át, melyet Patay Mihály freskófestő kapott – azóta több képzőművész és restaurátor is kiérdemelte az elismerést. A Vincze László grafikusművész egyedi készítésű oklevelét és a bronz szobrot idén dr. Feledy Balázs művészeti írónak ítélte oda a kuratórium.

 

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke laudációjában hangsúlyozta, hogy Feledy Balázs művészeti íróként a műalkotások értésére, megértetésére törekszik, de ezzel együtt igyekszik megszerettetni is a műveket a közönséggel. Több mint ezer kiállítást nyitott meg 1998 óta és több mint négy évtizede tevékenykedik az ipar- és a festőművészet terén, és kurátorként is számon tartjuk őt. Az évek során legalább 20 kötetet szerzett vagy társszerzőként közreműködött, körülbelül száz katalóguselőszót készített, valamint Magyarország Alaptörvénye díszkiadása szerkesztőbizottságának is tagja volt. Munkásságában fontosnak tartja a művészeti ágak közötti kitekintést.

 

_D0A0043_Copy
dr. Feledy Balázs művészeti író átveszi az M. S. mester-díjat Jankovics Marcelltől


Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mielőtt átnyújtotta volna a díjat, kiemelte, hogy idén volt hetvenéves dr. Feledy Balázs, amiről feltétlenül meg kell emlékeznünk. „Goethe mondta azt, hogy a „zsenialitás 95 százaléka szorgalom – ez jellemző Feledy Balázsra is”. Majd hozzátette, hogy nagyon fontos az, amit művészeti íróként tesz, hiszen „sok életművet te tartasz életben”.

„Nagy megtiszteltetés, hogy első művészettörténészként, első művészeti íróként, vagyis első elméleti szakemberként kaptam meg a díjat” – mondta köszönőbeszédében dr. Feledy Balázs. Megjegyezte továbbá, hogy „minden művészetben az a jó, ha van benne valami titok – ennek a megfejtése, átadása a célom, a fő ars poeticám”. Ez jól illeszkedik M. S. mesterhez is, hiszen őt is titkok veszik körül.

_D0A9968_Copy


Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

szerzok-gaspar-ferenc

2018.12.16

Ördögvér és más történetek címmel idén jelent meg válogatott kötete. Ifjúsági sorozatokat, történelmi regényeket ír, melyekben idősíkok, izgalmas kalandozás és filozófia keveredik. Janus Pannonius titkos életéről, francia trubadúrokról és kétméteres orosz ügynökökről beszélgettünk Gáspár Ferenc íróval.

Cecilia_korus

2018.12.16

1991 óta december 16-án ünnepeljük a magyar kórusművészet napját. 136 esztendővel ezelőtt ezen a napon született Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző. Az ő munkássága, életműve is rávilágított arra, hogy kiemelten fontos a magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megőrzése.

Timar_Sara

2018.12.16

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban adott koncertet. A műsoron J. S. Bach Karácsonyi oratóriumának, kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A tíz éve elhunyt Yves Saint-Laurent francia divattervező száz, eddig sehol be nem mutatott rajzát árverezik el szerdán Párizsban. A rajzok a hatvanas évek elején készültek egy kiadó számára, az Un Diable a Paris (Egy ördög Párizsban) című gyerekkönyvet illusztrálták volna, ám a mű végül nem jelent meg. A rajzok a 2014-ben meghalt Jacques Damase könyvkiadó műgyűjteményébe tartoznak. Damase a párizsi divatvilág cipőtervezője, Roger Vivier révén találkozott a divattervezővel, akitől megrendelte a száz különleges rajzot. A Cocteau stílusát idéző grafikákon félig ember, félig állat szereplők láthatók, van közöttük bikafejű vagy pillangószárnyú karakter is, valamint maszkos figurák, melyek ördögöket vagy manókat ábrázolnak.

2019. február 18-19-én a BMC-ben külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik a Dalszerző Expót. Az Artisjus által életre hívott rendezvényen az előadásokon, workshopokon, tanácsadásokon és nyitott stúdiós programokon az érdeklődők gyakorlati tudásra és új szakmai kapcsolatokra is szert tehetnek, megismerhetik a dalok, zenei művek születésének műhelytitkait. A program magyar meghívottai között lesz Dés László, Caramel Szakos Krisztián szerző-producer és Faltay Csaba, az alkalmazott zene szakértője is

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat esti sevillai gáláján Pawel Pawlikowski lengyel rendező fekete-fehérben forgatott Hidegháború című alkotása megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is. Joanna Kulig vehette át a legjobb női főszerepért járó díjat, a legjobb forgatókönyv és legjobb vágás kategóriában is ez a film nyert. A legjobb férfi főszerepért járó elismerést az olasz Marcello Fonte kapta meg a Dogman című filmben nyújtott alakításáért. A brit Armando Iannuicci által rendezett Sztálin halála című alkotás a filmvígjáték kategóriában győzött. A szakmai pályafutása elismeréseként életműdíjat vett át Carmen Maura spanyol színésznő.

Az animációs filmes mezőnyből a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmakadémia díját. Az alkotás a polgárháború szélén álló Angolában játszódik 1975-ben, és egy veterán újságíró szemszögéből mutatja be, hogyan áll feje tetejére a világ. A produkciót a közelmúltban a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták.

Egy magas rangú pap 4400 éves, érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban. A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is ragyognak. A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó Noferirkaré idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is. A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma