NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2016.03.26

Kiállítások, mesterségbemutatók, előadások és játszóházak is várják az érdeklődőket a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéjén április 1. és 3. között. A látogatók nemcsak a fazekasok, a vászonszövők, a fafaragók munkájába pillanthatnak be, hanem a kőfaragás, a népi ékszerkészítés, a pitykegombkészítés, a székbekötés és a gyertyamártás mesterségébe is.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelyek, és egyedi programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. Kiemelte: tanfolyamok, konferenciák, népszokások felelevenítése, hagyományos népi ételkészítés és több helyszínen táncház is várja a közönséget.


00141139


Mit csinálnak a kőfaragók és a kovácsok?

A rendezvény alkalmával gyerekek, felnőttek, családok ismerkedhetnek meg a fazekasok, a vászonszövők, a fafaragók, a kovácsok, a mézeskalácskészítők és egyéb kézművesek munkájával. A különlegességek között a kőfaragás, a népi ékszerkészítés, a pitykegomb-készítés, a székbekötés és a gyertyamártás is megtalálható. Elmondta: eddig 46 település 50 helyszíne csatlakozott a rendezvényhez, de még várják a jelentkezéseket. Céljuk a helyi kézműves hagyományok, értékek középpontba helyezése, annak bemutatása, hogy milyen sokszínű az a feladat, amelyet ezeken a helyszíneken végeznek, és azok a lehetőségek, amelyeket a közönség számára nyújtani tudnak. Elmondta: az előző két évben öt-hatezer érdeklődőt vonzott a rendezvény.

Franciaországból indult a kezdeményezés

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) ügyvezető igazgatója megfogalmazta: az eseményt az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) kapcsolódva rendezi meg a két szervezet közösen. Felidézte: a kezdeményezést a párizsi székhelyű INMA (Institut National des Métiers d’Art) indította el 2006-ban, Magyarország a NESZ révén már 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, de országos méretűvé 2014-ben teljesedett ki a rendezvény, amikor a két szervezet együttműködése nyomán létrejött az alkotóházak és nyitott műhelyek hétvégéje.


www.hagyomanyokhaza.hu


Kezünkben a jövő!

Elmondta: idén 19 ország csatlakozott a „Kezünkben a jövő, kézművességgel a holnapért.” szlogen jegyében megvalósuló Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz. Az igazgató kiemelte: a csatlakozás egyik legnagyobb értéke, hogy ezáltal Magyarország bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe.

Mi is az a mátkálás?

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője arról beszélt, hogy a rendezvény alkalmával az érdeklődők láthatják, milyen fáradságos munka létrehozni ezeket a tárgyakat. Fontosnak tartják, hogy megismertessék az alkotás folyamatát, ennek révén az alkotás értékéről alkotott helyes megítélés kialakítása is céljuk. A Hagyományok Háza programjáról elmondta: a húsvét utáni hétvégén a fehérvasárnapi népszokásokat kívánják feleleveníteni, a látogatók megismerkedhetnek a mátkálás, a komálás szokásával, a Nyitott Műhelyben komatálakat készítenek.


Forrás: MTI

Fotó: hagyomanyokhaza.hu

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma