NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.07.15

„Szerencsés vagyok, amiért ennél az összművészeti fesztiválnál dolgozom. Ha nem így lenne, akkor is eljönnék, hogy ezt a programot én is átélhessem” – mondta a Művészetek Völgye fesztiválról Oszkó-Jakab Natália program- és marketingigazgató, akivel arról beszélgettünk, milyen sztárfellépők, színházi és irodalmi előadások, kiállítások és egyéb programok várják idén a Völgybe érkezőket.

  • Az idei Művészetek Völgye színes színházi programokkal várja a közönséget: saját udvara lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek és kitelepül a Nemzeti Színház is.
  • A könnyűzenei Panoráma színpadon fellép Palya Bea, a Budapest Bár, az Erik Sumo Band és a Skye & Ross from Morcheeba.
  • Az új, Filmek nevű helyszínen a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Budapest International Documentary Festival filmjeit vetítik.
  • A Hello Wood Falu installációval készül, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói pedig újragondolják a kapolcsi falumalom már nem létező kerekét.
  • A Művészetek Völgye meglepetése a Concerto Budapest szabadtéri koncertje lesz a Nemzeti Szín-Téren.

 

13147662_1286483888031977_5739072705631155860_o_masolata


Milyen különlegességekkel, újdonságokkal készültetek az idei Művészetek Völgyére?

Fontos számunkra, hogy megtartsunk olyan alapelemeket, amelyek már évről évre visszatérnek a Völgybe, ilyen például a néptáncnak, népzenének otthont adó Folk udvar. De például ezen a téren is erősítettünk idén, hiszen a Fonó Budai Zeneháznak a múlt évben csak ötnapos programja volt, idén viszont már tíz napig velünk tartanak a Taliándörögdön található Ősök házában.

Ugyanez a színházról is elmondható. A Színház Színpad már évek óta növekedik, idén saját udvart kapott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, továbbá egy nagy partner, a Nemzeti Színház is csatlakozott hozzánk. A Nemzeti Szín-Tér helyszínen minden este egy-egy színházi darabot lehet megtekinteni a Kaposvári Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Nemzeti Színház társulatainak jóvoltából. Az előadásokhoz kísérő foglalkozások is kapcsolódnak, például színészbeavató tréningek Vidnyánszky Attilával és diákjaival.

A színházi- és etnovonal erősítése mellett volt még egy nagy álmom: a komolyzenét én hoztam vissza megmaradt hamvaiból pár éve, és most már a kapolcsi és a vigántpetendi katolikus templomokban egyaránt gazdag program várja a látogatókat. Továbbá nagy különlegességgel is készülünk: a Nemzeti Szín-Tér színpadán a Concerto Budapest ad nagyszabású szabadtéri koncertet július 27-én Kolonics Klára szólóénekével és Dinnyés Dániel vezényletével – véleményem szerint a csillagos ég alatt, abban a környezetben, fantasztikus élmény lesz.

 

Ezek a helyszínek – a Nemzeti Szín-Tér, a Színház Színpad, a Színház- és Filmművészeti Egyetem udvara, valamint a Fonó udvar – mind Taliándörögdön találhatóak.

Igen, gyakorlatilag Taliándörögd programmennyiségét növeltük azzal a nem titkolt céllal, hogy a nagy tömegeket bevonzó Kapolcsról áthúzzuk a közönséget oda is, mindegyik helyszín családbarát környezet maradhat. Emellett Kapolcson is erősítettünk picit: az előző évben Blue sPot Majorként bemutatkozott nagyobb könnyűzenei helyszínünk idén már Panoráma Színpad néven klasszikus nagyfesztiváli zenei színpadot jelent, melynek programjai nemcsak megfogják a közönséget, de szinergikus hatást is eredményeznek. Úgy vettük észre, hogy aki kinézett például egy Brains-koncertet estére, Kapolcsra nem egyből arra az időpontra érkezett, hanem reggel, így betévedt egy színházi előadásra, egy komolyzenei koncertre, megnézett egy-egy kiállítást is és utána számos élménnyel gazdagodva ment a kiválasztott koncertre.


_MG_8823

 

Milyen könnyűzenei fellépőket tudnál kiemelni?

Ezen az imént említett könnyűzenei színpadon idén fellép többek között az Irie Maffia, a Brains, az Anna and the Barbies és a Budapest Bár, akik most először játszanak a Művészetek Völgyében. A Nagyszínpad tehetségmutatóban felfedezett zenekarok is bemutatkoznak, többek között a győztes Bohemian Betyars, valamint lesz Kiscsillag, Ocho Macho, Magashegyi Underground, Ivan & The Parazol, illetve különlegességként kiemelném a Budapest Voices kórust, Lajkó Félixet és Palya Beát. Jól látható tehát, hogy a könnyűzenei nagyszínpadnak nevezett helyszínünk is azért kicsit „kapolcsosabb”. Azt még hozzátenném, hogy ezen a helyszínen fogja megkoronázni és zárni a fesztiválunkat idei nagy sztárfellépőnk, a Skye & Ross from Morcheeba, illetve itt lép fel Harcsa Veronika meghívására az Erik Sumo Band, akiket idén nyáron csak nálunk láthat a közönség.

 

Milyen udvarok várják még azokat, akik ellátogatnak a Művészetek Völgyébe?

A Momentán udvar improvizációs színházzal és egyéb előadásokkal, a Hagyományok háza által szervezett Folk udvar kézműveskedéssel, táncházakkal és népdaltanítással várja a fesztiválozókat. A tájegységek, néprajzi kincsek a Muharay Népművészeti Szövetség gondozásában a hagyományőrző Muharay udvarban ismerhetőek meg.

A Gólya udvar helyett két új udvara lett ugyanannak a szervező csapatnak: a Mesence-földe pihenőhely lesz, és vele szemben helyezkedik majd el a zenei programoknak otthont adó Dióda udvar. Lesz Kapolcsi Hobo Klub, Modern Art Orchestra udvar, a Tilos Rádió pedig a taliándörögdi Kocsor házba költözik.

A Design Terminál idén is velünk tart, az ő udvarukban a Cseh Tamás Programban részt vevő zenekarok fognak bemutatkozni – nekünk rendkívül fontos, hogy a nagyobb húzónevek mellett a kezdőket is bemutassuk és segítsük. A Harcsa Veronika udvar a gyermekprogramok mellett külföldi sztárvendégekkel, jazz zenészekkel és dj-kkel várja a fesztiválra érkezőket, de a Kaláka versudvart is ki kell emelni, ahol minden évben újabb és újabb irodalmi csemegéket mutatnak be, melyek nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is magukkal ragadják.


_MCS8281

 

A gyermekekre is nagy figyelmet fordít a Művészetek Völgye. A Kaláka versudvar programjai mellett mivel készültetek még a gyermekeknek?

Tavaly, mikor tudtam, hogy az akkor egyéves körüli kislányom is velünk tart, elkezdtem összeírni, milyen programokra tudnak majd menni. Ekkor jöttem rá, hogy ez tulajdonképpen hasznos funkció. Így született meg a műsorfüzet végén található Gyermekvölgy gyűjtés, mely kapcsán kiderült, hogy korábban a gyermekprogramok összetorlódtak a délelőtti órákban. Most azon dolgozunk, hogy egy kisgyermekekkel érkező család számára is egész napos programsorozatot tudjunk biztosítani. Itt fontos kiemelni, hogy a gyermekeknek 6 éves korig ingyenes a fesztivál, a Gyermekvölgyben szereplő programokhoz pedig kísérőjegyet kínálunk: ha egy szülő csak egy gyerekkoncertre kíséri el a gyermekét, akkor erre adunk egy, a napijegynél olcsóbb opciót.

Azt lehet mondani, hogy minden udvar készül valamivel a gyermekek számára, tehát nemcsak a Kaláka, hanem többek között a Momentán udvar is. A Harcsa Veronika udvarban van a Ringató, amely nagyon népszerű a kicsik körében, emellett a Modern Art Orchestra udvarának van Hajós Andrással a Zenehajó című programja, mely által a kisebb és a nagyobb iskolások úgy tanulnak a zenéről, hogy észre sem veszik.


Sebo_koncert_01

 

A kezdő zenekarok mellett az utcazenészek is helyet kapnak a fesztiválon. Hogy kell ezt elképzelni?

Az utcazenészeket is szívesen látjuk a Völgyben, idén saját helyet is biztosítunk számunkra Kapolcson, ahol mintegy forgószínpadszerűen váltják majd egymást a jelentkező zenészek. Az utcazenéléshez természetesen hozzátartozik a pénzgyűjtés, ezen a helyszínen ez engedélyezett a számukra.

 

Milyen kiállításokat tekinthetnek meg a Művészetek Völgyébe érkezők?

Kiállítások idén is szép számban lesznek mindhárom településen, Vigántpetenden, Taliándörögdön és Kapolcson. Ingyenes a látogatásuk, hiszen tudjuk, hogy ez támogatandó művészeti ág egy fesztiválon, és értékes elemei a Művészetek Völgyének. Lesznek kisebb és nagyobb léptékű kiállítások is, rögtön kiemelném a Hello Wood Falu installációját, amely Vigántpetenden, Csóromföldén lesz látható. Ez olyan kiállítás, melyet nem bontanak el, hiszen a csoport ott tartja az alkotótáborait is, így ez a hely egész évben a Hello Wood alkotóműhelye. Ezen a helyszínen tehát gyakorlatilag a Hello Wood műhelyébe tekinthetnek be az érdeklődők. Emellett Vigántpetenden a Ravatalozóban lesz látható a Házmesterek című építészeti kiállítás, a Petendi Plébánia Galéria pedig egyházi, kegyeleti tárlattal várja a fesztiválra érkezőket.

Taliándörögdön Simon Zoltán helyi festőművész munkáit nézhetjük meg a Színház Színpad falain a Művelődési házban. Az Iskolában a művészeti csoport állít ki, a Régi iskolában a Nokamu című interaktív és informatív kiállítás, a református templomnál pedig Votin Dóra festőművész tárlata lesz látható.

Kapolcson a Magyar Kézműves Szövetség kávéházi udvart teljesen betöltő kiállítása várja az érdeklődőket. Itt workshopok és bemutatók is lesznek, melyek által az egész kézműves palettát meg lehet ismerni. Természetesen ezen a helyszínen idén is lehet sakkozni Krizsán Edit nemzetközi mesterrel, a Fazekas-műhelyben pedig saját kerámiát készíthetnek a résztvevők. Nagyobb léptékűnek mondható még az Art Moments csapat kiállítása, akik izgalmas tárlatokat – Cégér best of, Eszköz a stíluson túl, Message in the bottle – hoznak a kastély három különböző részébe. Amit még szeretnék kiemelni, az a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által készített MOME Malom, a falumalom ma már nem létező kerekének újragondolása. Nagyon izgalmas lesz például az is, ahogy Tóth György újraértelmezi a falusi tárgyakat, mely által olyan kérdésekre lehet majd választ kapni, mint például, hogy miként is lesz az ekéből ördög.


Sakk

 

Az irodalom kedvelőit milyen programok várja a Völgy?

A Kaláka versudvarban a költők nagy számban megjelennek, de természetesen a Magyar Írószövetségnek – mely már évek óta a partnerünk – is saját udvara van a Lilla Malomban, ahol lesz például Gyereksarok, az Irodalmi szalon keretében bemutatkoznak a Magyar Írószövetség íróiskolájának hallgatói, továbbá Erős Kinga, az Írószövetség vezetője is sok érdekes beszélgetést fog tartani. A Magyar Írószövetség udvarában helyet kapó Írók írókról sorozat beszélgetései is izgalmasnak ígérkeznek.

 

A filmek is helyet kapnak a Völgyben?

Igen, már az eddigi években is voltak filmvetítések egy-egy helyszínen, mint például a Magyar Írószövetségnél, de most végre van egy filmes helyszínünk, mely a Filmek nevet kapta. Ezen a helyszínen két nagyobb szervezet filmjeit tekinthetjük meg kényelmes babzsákokban délutántól éjszakáig. Különböző friss vizsgafilmeket, díjnyertes, a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai által alkotott filmeket láthatunk, valamint a Budapest International Documentary Festival az egész világból összeválogatott, nemzetközi filmjeit, melyeket kétszer vetítünk egymás után, ugyanis viszonylag kicsi a terem. Természetesen választhattuk volna helyszínnek a Művelődési házat is, viszont az volt a célunk, hogy otthonosabb érzést teremtsünk a filmnézéshez. A vetítések között az alkotókkal és a filmkritikusokkal tartunk majd beszélgetéseket.

 

Zöld programokkal is készültetek. Milyen eseményeket takar a Művészetek Zöldje megnevezés?

A fenntarthatóság, a környezettudatosság most divatosnak számító fogalmak, de ezek a témák már a kilencvenes években jelen voltak a Művészetek Völgyében. Elmondhatom, hogy mi nem az aktuális trendeket követjük, ugyanis olyan csapatok és civil szervezetek kapcsolódnak a zöld programokhoz, amelyekkel már tíz vagy húsz éve dolgoznak együtt a fesztivál szervezői. Mindig is volt egy Zöld Zugoly nevű csapat, amely oktató célzatú programokat szervez, főleg gyermekeknek. Elég központi helyen, Kapolcson, a Faluházban a Zöld Zugoly, a Bakony-Balaton Geopark és a különböző zöld civil szervezetek mutatkoznak be előadásokkal, kiállításokkal, illetve a Herman Ottó Intézetnek is lesz kitelepülése. Emellett meg kell említeni még az Éltető Völgyet, amely nem klasszikus zöld program, de ide sorolható, hiszen a helyi értékeket és termelőket mutatja be.

A Művészetek Zöldje kapcsán azt is fontos megjegyezni, hogy a Művészetek Völgyéhez kapcsolódnak túrák is, melyek a műsorfüzetben is megtalálhatóak. Pár órás túrákon lehet részt venni, melyeken gyönyörű kilátás és számos természeti érdekesség várja a korán kelőket.


_MG_8540

 

Előzetesen milyen részvételre számítotok az idei fesztiválon?

A jegyelővételekből úgy látjuk, hogy valamivel nagyobb az érdeklődés, mint a 2015-ös évben. Azáltal, hogy Taliándörögdöt is megerősítettük, lesz élettér, ahol mindenki elfér és természetesen szeretnénk, hogy az ottani programok is sikeresek és látogatottak legyenek.

 

Van olyan program, amelyen mindenképpen szeretnél részt venni?

A Concerto Budapest koncertjét mindenképpen, de természetesen még ezernyi van, hiszen nyilván valamennyire az én ízlésemet is tükrözi a programkínálat. Elmondhatom magamról, hogy nagyon szerencsés vagyok, amiért ennél az összművészeti fesztiválnál dolgozom, hiszen gyakorlatilag a munkám a hobbim és fordítva. Ha nem dolgoznék itt, akkor is eljönnék, hogy ezt a programot én is átélhessem.

 

Tóth Eszter

Fotók: muveszetekvolgye.hu/Művészetek Völgye Facebook-oldala

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma