2017.08.26

Fakazettás templomokba készített népi motívumokkal díszített újabb fakazettákat Szatyor Győző, a decemberben 70. életévébe lépő szobrászművész, akinek három kiállítása nyílik meg a szeptember 25. és 27. között zajló Bőköz Fesztiválon. A programot az Ormánság három falvában, Tésenfán, Szaporcán és Kémesen rendezik meg.

_D0A0797_Copy

Ezek a fakazettás református templomok az ormánsági táj sajátosságai. „Gyorsan terjedt a reformáció a 16. században Baranyában, Sztárai Mihály református lelkész ugyanis Siklósról indulva körbejárta a térség 120 falvát, és magyarul prédikálva hívta fel a figyelmet a török hadak elvonulására, valamint ösztönözte a helyieket arra, hogy építsék újra a falvaikat” – avat be minket a térség történelmébe Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint elmondta: sok magyar éneket, zsoltárt írt maga Sztárai is, amelyeket hegedűvel kísért. Neki köszönhető, hogy magyar nyelvű zsoltárokat tanultak a helyiek, ahogy a magyar nyelvű istentiszteletet is ő honosította meg, így tevékenységének köszönhetően mintegy 120 református protestáns gyülekezet jöhetett létre – ezzel pedig az egyik legrégebbi alapjait tette le a hazai reformációnak.

 

_D0A0812_Copy


„Kis templomokat építettek a térségben, hasonlókat, mint amelyeket ma még Tákoson láthatunk. Ezen templomok utolsó példája Kemsén volt, amelyet 1907-ben bontottak le, és építettek helyette kőtemplomot” – mesélte az államtitkár. A korábbi templomok ugyanis sárból, fából, de semmiképpen nem kőből épültek. Ennek oka, hogy II. József türelmi rendeletében a nem katolikus vallásúak számára is engedélyezte a kőtemplomok építését – Mária Terézia idején ugyanis is tiltották ezt. A térség népességét, gazdagságát jelezte, hogy a törvényi változás hatására elkezdtek megépülni ezek a kőtemplomok, amelyeket a 19. században bővíteni is kellett. Gazdag árterek jellemezték abban az időben a térséget, a kiöntéses földművelés hatására bőségesen termett ugyanis a föld.

 

_D0A0751_Copy


Később sajnos a jobbágytelkekre korlátozódott a gazdálkodás, és a 19. század második felében megjelent az elv, hogy a föld a földhöz párosodjon: a családokban egy-egy gyermek született, és ezzel az egykézéssel két-három generáció alatt az Ormánság népessége nagyjából a felére csökkent. Kákicsi Kiss Géza, aki Ormánság című szociográfiáját később akadémiai disszertációként nyújthatta be, 1937-ben a műben figyelmeztette a folyamatokra a térséget és tulajdonképpen az egész országot, amely könnyen az Ormánság sorsára juthatott volna. Segélykiáltására református, sok gyerekes, szegény családokat telepítettek be az Alföldről, föld ugyanis volt bőven. A legnagyobb rombolás mégis 1945 után következett be: a téeszesítéssel az egykézés során megroppant falvak 1000-1500 fős lakossága 200-300 fősre zsugorodott. Kuláknak minősítették ugyanis az itteni gazdákat, és tömegével internálták őket.

 

_D0A0876_Copy


Ez a folyamat fordul meg mostanában: az Ős-Dráva Program látogatóközpontja Szaporcán impozáns tanösvény segítségével mutatja be a kultúrtáj gazdagságát, és erre épül nyolc falu templomának felújítása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a 2013-ban Kémesen tartott, kihelyezett kormányülésen pedig arról döntöttek, hogy fel kell újítani a térség fakazettás templomait – hívta fel a figyelmet Hoppál Péter.

 

_D0A0882_Copy


Száz évvel ezelőtt szégyellték ugyanis az ezekben felfestett paraszti motívumkincseket, és lemázolták őket barna festékkel, a program keretében viszont eredeti formájukra állítják ezeket vissza. Egy-egy ilyen, most készült, népi motívumokkal díszített fakazetta kerül egyébként minden térségbeli református templomba a decemberben 70. életévébe lépő Szatyor Győző szobrászművész felajánlásában. A művész – akinek a Bőköz Fesztivál keretében három kiállítása nyílik meg – 112 templom számára készített ilyeneket állami segítségéggel – tudtuk meg Pusztuló tanyák, falvak című kiállítása megnyitóján augusztus 26-án. „Magam elé rakom e rajzokat. Ahogy szaporodnak, úgy szorul görcsbe a szívem. A tanyavilág infarktusa tárul föl. Rámeredek a pusztulásra, amely az elmúlt 40 év során következett be. A tragédia fölmérhetetlen” – írja maga Szatyor Győző még 1990-ből származó soraiban. Ezt az érzést idézik fel a pusztulást felvillantó grafikák, egyúttal feloldozást nyújtanak a szobrok, amelyeken a földművelés egykori eszközei öltenek új testet.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

15216641118032_600x399_-_Copy

2018.03.24

Hun alattvalóktól származó ékszereket is bemutatnak a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincslelete, a Seuso-kincs nyíregyházi bemutatóján március 27. és április 15. között a Jósa András Múzeumban. „Rokonságuk” annyit jelent, hogy az ékszerek is döntően a késő római császárok érmeiből, valamint pénzek, ékszerek töredékeiből és olvadékaiból állnak össze.

web_kopf_new_17_paradicsom3_2

2018.03.23

A Vígszínházban március 3-án mutatták be az Egy éj a Paradicsomban című színdarabot. A francia bohózatban végigkövettük három pár kacifántos történetét, mosolyogtunk Hajduk Károly ravaszságán és derültünk Kern András rózsaszín zokniján. Beszámolónk tartalmaz még egy szifiliszes drámaírót, egy Ádám és Éva-párhuzamot, valamint egy rövid etimológiai fejtegetést is a paradicsom szóról.

Tanchaztalalkozo2018_3_fotos_GoraczJozsef

2018.03.23

Harminchetedik alkalommal rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt április 13. és 15. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Papp László Budapest Sportaréna otthont ad majd többféle táncháznak, népművészeti vásárnak, esténként pedig gálaműsoroknak. Az esemény az archaikus és a modern egymásra hatásának megjelenítése.

Ingyenes hangversenyt ad március 25-én a Svábhegyi Református Templomban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzanak el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola). A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg idén március 21. és 25. között országszerte.
Catherine Deneuve francia színésznő március 22-én este Prágában a 25. Febiofest nemzetközi filmfesztivál záróünnepségén átvette a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A prágai Vigadóban megtartott záróünnepségen az elismerést Fero Fenic, a Febiofest igazgatója adta át Deneuve-nek. Az idei Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, mintegy 170 filmet mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmrendező Jupiter holdja című filmdrámáját is.
Hosszan tartó súlyos betegség után március 22-én Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. A költő első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult. Az elhunyttól március 26-án vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.

Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal; a munkát március 23-án délelőtt kezdték meg a rendezők és a csapatok. A húzás eredményeként Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat március 25-én délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Magyarországi és határon túli gyerekek részére rendezik meg a 3. Zenevarázslat négykezes zongoraversenyt és kurzust május 22. és 25. között Egerben – mondta el Várnagy Andrea zongoraművész március 21-én Budapesten. Hozzáfűzte: a négykezes műfaja az összetartozásról, a közös célért való együttes munkáról szól. A versenyen minden résztvevő arany, ezüst vagy bronz minősítést kap, hiszen a szervezők szerint a legfontosabb pozitív visszajelzéssel bátorítani a gyerekeket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma