NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.01.24
Wéber Anikó

Satoe Tone könyveivel a gyerekeket és a felnőtteket is olyan álomszerű, felfedezésre váró világba repíti, ahol az olvasó gondolatai kapják a főszerepet. Hazánkban megjelent legújabb kötetében két cica indul útra, hogy elvezessenek minket a fény és az árnyék találkozásáig, és szembesítsenek saját érzéseinkkel.

Mi az a legnagyobb kincs, amelyet a társunknak adhatunk? Vajon tudjuk-e, mire vágyik a másik? A tetteinkkel neki vagy magunknak akarunk bizonyítani? Hogyan fejezhetjük ki az érzéseinket, a szeretetünket vagy a szerelmünket? Mi is az a szeretet? Hol találkozik fény és árnyék, sötét és világos? Mi az oka a kudarcainknak? Látjuk-e a valóságot, vagy csak ábrándképeket kergetünk? – ezek a kérdések merültek fel bennem első, második és harmadik olvasatra Satoe Tone japán származású, Európában alkotó író-illusztrátor Ahol a szív dobban című képeskönyve kapcsán. Ha pedig negyedszerre is kézbe veszem, biztosan újabb kérdéseket és válaszokat kapok majd. Mert ez ilyen könyv. Nincs se vége, se hossza. Ha egyszer olvasni kezdjük, újra és újra szeretnénk átélni a történetet. A szöveg és a képek olyan világot teremtenek, amelyet nem lehet elfelejteni.

 

15134716_573056959547116_1425897880650592874_n


Hogy mi a varázsa? Egyrészt az illusztrációk gazdagsága, részletessége, másrészt a történet többszörösen összetett, mély tartalma. Japánban nagy hagyománya van a haikunak, amely egyszerűen, pár szóval ragad meg egy átlagos jelenséget, mégis megrezegtet valamit bennünk. Ilyen Satoe Tone meséje is. A felszínen két cica, Hajna és Ében történetét láthatjuk: Ében szeretné Hajnának adni a tóból a fényeket. Próbálja őket kihorgászni, hálóval elkapni, végül veszélyes döntésre szánja el magát.

 

15443056_583069088545903_4246079232773301190_o


A történet és az illusztráció végig a fény és a sötétség ellentétpárjával játszik. A mese időpontja az éjszaka, amikor minden feketének és fehérnek látszik, helyszíne pedig az erdő és a tópart, ahol a fény és az árnyék találkozik. Az egyik cica fehér, a másik fekete – és még a nevük is ehhez kapcsolódóan: Hajna és Ében.

 

15894695_596110100575135_3655634131904973981_n


Nehéz gyerekkönyvben olyan történetet írni, amely nem didaktikus, mégis üzen, ad valamit az olvasónak, és anélkül varázsolja elénk a szépséget, hogy giccsessé válna. Az Ahol a szív dobban ezt teszi, és éppen az egyszerűségével tud hatni az olvasóra, számtalan kérdést és választ ébresztve benne. Igaz, ebben a képek is segítenek, melyeken keveredik a játékosság a humorral és a misztikummal. Az aprólékos, álomszerű illusztrációk kiragadnak a hétköznapokból, és arra ösztönöznek, hogy elidőzzünk egy-egy oldalon, és belefeledkezzünk a mesék birodalmába.

 

15095579_573056936213785_3120005682075388067_n1


Satoe Tone munkáival a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyv Vásáron találkozott Gombos Kata, a Kisgombos Mesebolt vezetője. Satoe Tone szerző és illusztrátor ugyanis 2013-ban elnyerte a könyvvásár illusztrációs fődíját, és tiszteletére kiállítást rendeztek, ahol a Pipó utazása című művébe pillanthattak bele a látogatók. A Kisgombos Kiadónak köszönhetően pedig 2014-ben hazánkban is megismerhettük azt a világot, ahova Pipó, a kisbéka utazik barátjával, a báránnyal, majd 2016-ban a fény és az árnyék birodalmát is az Ahol a szív dobban című képeskönyvben. Reméljük, ezzel még nincs vége a sornak, és a jövőben újabb könyvek jelennek majd meg a japán illusztrátortól.

 

 

Wéber Anikó

Fotó: Kisgombos Kiadó Facebook-oldala

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma