728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.13

A nyári időszak egyik leghíresebb országos programja a Debreceni Virágkarnevál. Aki erre az eseményre érkezik, vagy csak egy kötetlen hétvégi kirándulást tesz a cívisvárosba, érdekes kulturális programokat is találhat. A következő helyszínekre biztosan érdemes ellátogatni!

P7012598

A CNN amerikai hírcsatorna az utóbbi napokban közzétette egy válogatást azokról az ígéretes városokról, melyek a globálisan kialakult túlturizmus miatt felüdítő célpontok lehetnek. Így került az összeállításba Magyarország keleti régiójának központi települése. Debrecen nem csak páratlan építészete és hagyománya miatt lehet érdemes az idelátogatók számára, hanem pezsgő kulturális élete miatt egyaránt. A sokszínű programpalettát a következő események teszik gazdaggá:


Tóth Menyhért – A képíró bölcs öröksége kiállítás, DMK Belvárosi Galéria

10

Tóth Menyhért festőművész vizuális kifejezőkészlete páratlan és egészen egyedi a modern magyar képzőművészet történetében. Az egész életművet bemutató tárlat különlegessége, hogy olyan ritkán látott alkotásokból tevődik össze, melyek magángyűjtemények gyöngyszemeiként csak igen ritkán láthatóak. A kiállítás az egészen színes, figurális, korai kompozícióktól kezdve az ouvre csúcsának nevezett fehér korszakig vezeti végig a látogatókat. Mivel több képtéma is az Alföldhöz köthető, ezáltal egy sajátos festői látásmódon keresztül ismerhetjük meg a Debrecen környéki falusi élet jellegzetességeit. A kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy Tóth Menyhért művészetét minél többen megismerhessék és élvezhessék, hiszen ő is a legjelentősebb modern magyar alkotók közé sorolandó. A tárlat augusztus 23-ig látható.

 

PANEL kiállítás, MODEM

PANEL

A város modern múzeumának programja kihagyhatatlan helyszíne a kulturális eseményeknek. Augusztus 3-tól egészen őszig egy izgalmas építészettörténeti feldolgozást mutatnak be. A panel című kiállítás a panelépítészet jellegzetességeit mutatja be, melyben az irányzatnak is nevezhető építészeti program társadalmi lenyomatait is kutatja. Mivel Magyarország lakosságának egyötöde él ilyen jellegű épületben, ezért a téma sokak számára lehet releváns és érdekes. Mennyire hasonlít egymásra ez a 788 ezer lakás? Hogyan befolyásolja az életminőséget a panelbe zárt lét? És egyáltalán kialakult-e valamilyen közös panel öntudat? Ezekhez hasonló kérdésekre találhatunk választ a tárlatból, melyhez izgalmas társművészeti programokat is kapcsoltak. A nyitónapon slammerek szövegeitől lesznek hangosak a múzeumi terek. Érdemes belehallgatni!

 

Színház, koncert, Nagyerdő

debreceni_nagyerdo_1

A Nagyerdő szintén a város egyik megkerülhetetlen szeglete. A fantasztikus természeti közegben egy séta vagy akár csendes délutáni olvasás is feltöltő lehet. Az augusztusi estéken pedig itt a színházi előadásoké és koncerteké a főszerep. Könnyűzenei koncertek, filmvetítések és szórakoztató előadások várják a kikapcsolódni vágyókat.

Munkácsy más/kép(p), mindenképp, Déri Múzeum


munkacsy_R


A magyar festészet rajongói számára kihagyhatatlan helyszín a Déri Múzeum, ahol egy időszaki kiállítás keretében Munkácsy Mihály személyét emelik ki. Az apropót a művész születésnapjának 175. évfordulója adta. A nagyméretű teremsorokban megidézik a világhírű festőművész párizsi műtermét, amiben igazán otthonosan mozoghatunk. Az installálás által teremtett közvetlenség lehetővé teszi, hogy beleképzeljük magunkat a mester alkotómunkájába. Az archív fotók, személyes relikviák, korabeli újságok beszámolói mind-mind olyan korlenyomatok, melyek segítségével közel kerülhetünk a legendás életmű legintimebb mozzanataihoz. A tárlat utolsó etapja a világhírű Trilógiához vezet, mely megkoronázza a látottakat.


+ tipp családoknak – Nagyerdei Állat- és Növénykert

debrecenallatkert

Gyermekekkel érdemes felkeresni a nagyerdei állatkertet, ahol egész nap találunk izgalmas felfedezni valót. A csúcsragadozók mellett hangos madárcsicsergés kíséri kirándulásunkat. Félóránként pedig látványetetéseken is részt vehetünk. A kert másik végében található a debreceni vidámpark, de érdemes felkeresni az Ötholdas Pagony nevű játszóteret is, ahol korosztályok szerint csoportosított, jól felszerelt játékokkal lehet igazán aktívvá varázsolni a napot.

Sipos Tünde

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma