kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.06.06

Melyek a világ leggonoszabb meséi? Van-e történelmi igazság? Hogyan kezdődött a magyar dalszövegírás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik ellátogatnak a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapokra. Milyen programokra érdemes elmennünk? Mi ajánlunk néhány izgalmas eseményt irodalom-, történelem- és zenerajongóknak, valamint a gyerekeknek is.

Hatalmas forgatag kezdődik csütörtökön, június 8-án a fővárosi Vörösmarty téren, összesen 85 kiadó 339 új kötete érkezik. Soknak tűnik? Hát még, ha összeszámoljuk, mennyibe kerülne mindent megvenni! Ha valaki azzal az elhatározással érkezne, hogy az összes újdonságot beszerezi, pontosan 1, 41 268 millió forintot kellene magával hoznia. Természetesen akad kötet 500 forintért, de 10 ezerért is. A könyvhét azonban nemcsak a vásárlásról szól, hanem számtalan izgalmas programról, dedikálásról is. Találkozhatunk kedvenc szerzőnkkel, és dedikálhatjuk otthoni könyveinket.

 

13322109_1043117799112546_3208819057823583191_n


A Kultúra.hu szerkesztősége is segít az olvasóknak programajánlójával.

 

Az első napon, június 8-án 16 órakor Závada Pál, József Attila-díjas és Kossuth-díjas író nyitja meg Budapest szívében az eseményt. Másnap, június 9-én szintén 16 órakor a kortárs gyerekirodalom-kutatás problémáiról beszélgetnek a Mesebeszéd című gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyv szerkesztői: Szekeres Nikoletta, Hansági Ágnes, Hermann Zoltán és Mészáros Márton. A kötet főképpen az elmúlt két évtized gyerek- és ifjúsági irodalmi termését, magyarországi alakulását, kanonizációját, irányvonalait és jelenlegi állapotát veszi górcső alá.

 

Ezt követi a színpadon a Fiatal Írók rendezvénye 16:30-kor és 17-kor is a Fiatal Írók Szövetsége első könyveseivel, Csillik Kristóffal, Mizsúr Dániellel, Horváth Veronikával, Kulcsár Árpáddal, Szalay Álmossal és Szerényi Szabolccsal beszélgetnek. Az Arany János-emlékév keretében is megjelentek kötetek. Áldott az a bölcső – Arany János életregényét Cselenyák Imre író mutatja be június 11-én 16:30-kor, aki gitározik is a közönségnek, míg Róbert Katalin moderál.

 

A történelem szerelmeseinek:

Szombaton, június 10-én 12 órakor történelmi vetélkedőt rendeznek a történelmi regényírók és olvasók között. A legjobban teljesítő olvasók dedikált könyvnyereményt kapnak jutalmul! Résztvevők: Csikász Lajos, Urbánszki László, Trux Béla, Cselenyák Imre, Bónizs Róbert, Gáspár Ferenc, Gál Vilmos és Kapa Mátyás. Utolsó nap, június 11-én pedig azt a kérdést járják körbe: Van-e történelmi igazság? Miről szeretne olvasni a BBC History világtörténelmi magazinban? Papp Gábor, a BBC History főszerkesztője várja az érdeklődőket, és szívesen válaszol a kérdéseikre 14 órakor.

 

A zene szerelmeseinek:

Horváth Gergely Jézus és a rock and roll című könyvének zenés bemutatójára invitálnak mindenkit június 10-én 19-kor. A szerzővel Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársa beszélget, és Takáts Eszter énekel. Ugyanekkor a pavilonoknál Bob Dylan dalaival találkozhatunk magyarul – Barna Margit és Barna Imre zenél. Másnap 13:30-kor Véghelyi Balázs Zene nélkül – Fejezetek a magyar dalszövegírás történetéből című könyvét mutatják be. A szerző a népdalok korától napjainkig vizsgálja a zene és a társadalom viszonyát. A kiadványról, a magyar dalszövegekről, a zene, a szöveg és a mindenkori fiatalok kapcsolatáról a szerzővel László Anikó újságíró beszélget.

 

A gyerekeket is várják a könyvek

A világ leggonoszabb meséi címmel június 10-én 11:15-kor lesz interaktív, zenés könyvbemutató. Közreműködnek a szerzők: Ijjas Tamás, Lackfi János és az Eszter-lánc duó (Kárász Eszter és Molnár György). A gyerekek Csukás Istvánnal is találkozhatnak, június 11-én Különleges ember, különleges élet – címmel beszélget Csukás Istvánnal Róbert Katalin.


Forrás: Kultúra.hu/MTI


Kultúra.hu

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma