15_eves

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Ujvari_Milan_1
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor

Miért választotta pont ezt a szakmát?

Gyerekként nem szerettem a táncot, jobban érdekelt a sport. Később, a gimnáziumi éveim közepén Kustán Péter és Kustán Éva balettmesterek hatására döntöttem úgy, hogy ezt a pályát választom. Megérintett a próbák és előadások légköre. Úgy éreztem, minden nehézségével együtt ez tesz boldoggá.

 

Kik a példaképei, mi inspirálja a munkája során?

Példaképem nincs, de sok olyan ember van, akinek a munkái, életútja vagy személyisége nagy hatást gyakorol rám, például Pavel Tsatsouline, Ricky Gervais, Marc Ribot. Rengeteg dolog inspirál, jelenleg az erőedzés és az orosz kettlebell (harangsúly) technikájának elsajátításán dolgozom, instruktori vizsgát is teszek belőle. A mozgásban az a legjobb, hogy fokozott figyelmet tanít és követel a testem fizikai és lelki működésével kapcsolatban. Ha nem táncos, akkor zenész vagy építész lennék, ezek a szakmák is vonzanak.

Ujvari_Milan_4
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor


Meg a tanítás. Mióta is foglalkozik diákokkal?

Öt éve a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium táncművészeti tagozatán kortárs táncot tanítok három osztálynak. A most elnyert Fülöp Viktor-ösztöndíj arra sarkall, hogy újragondoljam a pedagógiai munkám.


Emellett jelentkeztem a Táncművészeti Egyetem MA modern táncpedagógus szakára. Szeretek tanítani, és amúgy is több lábon kell állni a mai világban. Sok pályázatot írtam az elmúlt időben, mert fejleszteni szeretném a tudásom. Ez a díj az önreflexió lehetőségét adja a munkámra. Rég nem koreografáltam, most erre is készülök.


ujvari_milan

Akkor tanít és alkot is egyszerre, ha jól értem.

Előadok, tanítok, de rég nem alkottam, és hiányzik. Az alkotás a lételemem, a tanításban is inkább a kreativitás motivál. Az ösztöndíjat pedagógiai célra fordítom ugyan, de az összefügg az alkotással. A kettő hatással van egymásra.

Úgy indultam neki 2012-ben a pedagógusi pályának, hogy azt tanítom, amit tapasztaltam, és együtt tanulok a tanítványaimmal. Egy pedagógus számára is fontos, hogy folyamatosan képezze magát. Frissülni kell. Először minden újdonságot magamon tesztelek, tehát elkezdek új mozdulatokat, technikákat, szemléleteket magamra alkalmazni, később ezeket tanítom nekik. Mindez az alkotásaimban és előadásomban is meg fog látszani.

Ujvari_Milan_2
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor


Mire céloz? Mit fog alkotni, előadni?

Vannak még függőben lévő pályázataim. Mindenképp szólót fogok készíteni. De most az a fontos, hogy az ösztöndíjnak köszönhetően a nyáron hat héten át szabad műhelymunka keretében képezzem magam tovább. A kortárs fizikális táncot szeretném ötvözni a capoeirával, a divattáncokkal, a break-kel, a cirkusz világával.


Ujvari_Milan_7
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor


Ugyanakkor nagyon érdekel a mozgás szövetszerű használata, nem klasszikus esztétikai értelemben. Nem mozdulatsorok, hanem belső motiváció alapján lehet új mozgásszöveteket találni, amiben az emberi test, az emberi mozgás kissé átalakul, és új minőséget ölt.


Hát pihenni nemigen fog, ahogy így elhallgatom.

Szeretek dolgozni, olyan melós gyerek vagyok. Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását. A tánc mellett az a tervem, hogy megtanulok főzni.


Ujvari_Milan_5
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor


Főzni? Tanfolyamra készül? Ez azért egy férfi táncművész esetében nem szokványos.

Csak úgy magamnak, otthon szeretném kipróbálni, egyszerűbb receptekkel. Régóta tervezem. Az utóbbi fél évben kétszer voltam Rómában, és még jobban megszerettem az olasz konyhát. Meg akarom lepni a barátnőmet egy finom vacsorával.


Tényleg szereti a kihívásokat, nemcsak a balett-teremben, hanem a konyhában is. No és hol találkozhatnak Önnel a nézők?

Duda Éva Virtus című előadását visszük a Művészetek Völgyébe július közepén, augusztusban pedig a Sziget Fesztiválra. A Wagner-napok keretében táncoltam egy kiemeltebb szerepet a Ring-tetralógiában és tanítottam a Nemzeti Táncszínház Táncfúzió elnevezésű kurzusán.


Van egy óravázlatom, a „Physical Flow”: játékos drámapedagógiai gyakorlatokon keresztül foglalkozom komplex mozdulatokkal. Nem izolált, klasszikusabb formákkal, hanem olyan mozgásfolyamatokkal, amelyekben a teljes test összefüggően játszik szerepet. Játékok partnerekkel, repertoár-kombinációk, meg egy kis improvizáció, ezt a hármat kötöm össze.


Ez az óravázlat is változni fog most az önképzésem révén. Más, komplexebb, mélyebb gondolatisággal szeretném az óráimat a jövőben kialakítani.


Ujvari_Milan_3
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor


Új utakra is vágyom: kicsit elkalandoznék a közoktatásból, és társulatokban is tanítanék, tartanék tréninget, hogy más befogadói szemlélettel is találkozzam. A szakgimnáziumban, ahol most oktatom a táncot, a diákok még az útkeresés fázisánál tartanak.


A tanítás gyönyörűsége, hogy mély hatást gyakorolhatunk a diákokra, és elvethetjük bennük a tánc szeretetének magját. Ez komoly felelősség. Ugyanakkor megvan az a nehézsége, hogy elképesztően bizonytalan ez a korosztály. Sokan nem a táncot választják végül. Ezért keresem pedagógusként én is a különböző utakat, a fejlődési lehetőségeket.


gkt

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma